Această întrebare este generată indubitabil de discuţiile iscate recent de noua manifestare extremistă antiromânească a respectivului, anume solicitarea instituirii unui regim deprotectorat al Ungariei asupra Transilvaniei. Se cere, pe bună dreptate, retragerea ordinului naţional „Steaua României”- în grad de cavaler pe care acesta îl deţine. Nu discutăm aici dacă T.L. a avut sau nu merite deosebite pentru a-i fi oferită această distincţie. Sau, dacă chiar ar fi avut la un moment dat, ele nu ar fi trebuit anulate ulterior de atitudinea, declaraţiile şi manifestările sale publice cu caracter neorevizionist, separatist-teritoriale pe criterii etnice, de ofensă la adresa unor simboluri naţionale româneşti şi anticonstituţionale, iar, pe cale de consecinţă, nu mai trebuia decorat.
Problema care se pune acum, în primul rând, este tragerea urgentă la răspundere penală a lui Tokes Laszlo. Aceasta este necesar să se petreacă cât mai grabnic, întrucât în situaţia unor tergiversări şi amânări nesfârşite există riscul prescrierii şi al acestei fapte din bogata panoplie a acţiunilor antiromâneşti aparţinând acestui „corifeu” al neorevizionisului maghiar. În acest context, este bine de ştiut că toate acţiunile antiromâneşti derulate de Tokes Laszlo – pentru care ar fi trebuit să răspundă penal – inclusiv până în anul 2003 s-au prescris! Activitatea lui Tokes Laszlo subordonată dezideratelor neorevizioniste şi revanşarde maghiare şi îndreptate împotriva caracterului naţional, unitar, suveran şi indivizibil al statului român, atât cea anterioară, cât şi cea ulterioară anului 2003, se încadrează conform legii penale româneşti la Art. 166, Cod Penal, anume: „Acţiuni împotriva ordinii constituţionale”: „Întreprinderea oricăror acţiuni pentru schimbarea prin acţiuni ilegale şi prin violenţă a ordinii constituţionale sau a caracterului naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil al statului român se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”.
Potrivit prevederilor Codului Penal, termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru o persoană fizică, în cazul de mai sus, este de zece ani. Astfel că, pentru tot răul făcut României – aferent Art 166, Cod Penal – până inclusiv în anul 2003, Tokes Laszlo nu va mai răspunde penal niciodată, ci doar în faţa lui Dumnezeu!
Poate că într-un top al gravităţii infracţiunilor după cele contra păcii şi omenirii, trădării şi subminăriieconomiei naţionale, urmează aceea a infracţiunilor contra ordinii constituţionale.
Lasă un răspuns