Pictori de azi la Balcic 2013

Neîndoielnic, proiectul „Pictori de azi la Balcic” este cel mai important proiect privat de artă contemporană româneasca care își propune să redescopere valențele care au făcut din Balcic o temă legendară în istoria artei românesti dar să și transleze acest subiect în creația artistică de azi. Proiectul, inițiat în 2003 de Elite Art Club Unesco, servește acum ca o reală platformă prin care se selectează artiști pentru proiecte noi, iar în acest an Elite Art Gallery a vernisat expoziţia tot ca un omagiu adus moştenirii artistice lăsată de Regina Maria la Balcic.

Astfel, la cea de a XI-a ediţie, dedicată anul acesta comemorării a 75 de ani de la moartea Reginei Maria, „Pictori de azi la Balcic” reprezintă încununarea taberei de pictură la care în perioada 13-22 mai, au fost invitaţi noua artişti: Horea Cucerzan, Vitalie Butescu, Corneliu Drăgan Târgovişte, Cornelia Victoria Dedu, Marilena Mântescu, Laurenţiu Midviki şi George Savu din România şi Dimitar Velichkov şi Alek Aleksandrov din Bulgaria.

Expresia sensibilitatii artistice a fiecarui artist poate fi vizualită pregnant în lucrările luminoase care denotă o prospețime genuină și vibrantă, dovadă a faptului că activitatea de documentare şi pictură desfaşurate în cadrul proiectului a dat rezultate inedite, aducând prin cei noua pictori care au participat o abordare artistică proaspătă a temelor clasice ale Balcicului pictural.

Prin cei peste 200 de pictori care au participat din 2003 la taberele organizate în cadrul proiectului, prin cele peste 100 de expoziţii personale şi de grup, prin cei aproape 50 000 de vizitatori proiectul ne aduce astăzi în fața unei impresionante colecţii de „balcicuri”.

În acest fel, se poate spune că proiectul și-a atins cu prisosință scopul, acela de a face din Balcic o temă legendară în istoria artei româneşti dar să și plaseze acest subiect în creaţia artistică de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*