„Când vine vorba de literatură, toate operele nominalizate pot fi considerate Cărţi ale Anului!”

– este încredințat Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova –

Arcadie Suceveanu  Domnule preşedinte, suntem la ora înfloririi teilor şi aceasta ne-a dat de bănuit că a fost și vremea Galei Premiilor Uniunii Scriitorilor! A fost plină masa juriului cu flori frumoase, cu flori rare, literare? Dintre sutele de cărţi prezentate, care au fost nominalizate?

– Am avut un an bogat. Printre cei nominalizaţi s-au regăsit: la Debut—Pavel Borş, Anatol Grosu, Diana Frumosu, Ana Mihaela Nuţa, Elena Puiu. La capitolul Poezie: Dumitru Crudu, Radmila Popovici-Paraschiv, Vasile Romanciuc, Monica Stănilă, Alexandru Vaculovschi. La Proză: Angela Aramă, Petru Bogatu, Aureliu Busuioc, Gheorghe Calamanciuc, Mihaela Perciun. La critică literară şi eseu:  Nina Corcinschi, Nicolae Rusu. Literatură pentru copii: Ion Anton, Sergiu Afanasiu, Alexandru Doga, Nicolae Spătaru, Titus Ştirbu şi subsemnatul. E bogat şi capitolul Jurnal, Publicistică, Memorii, în care s-au înscris Leo Butnaru, Luminiţa Dumbrăveanu, Lidia Codreanca, Gheorghe Erizanu şi Vasile Ernu. La Traduceri sunt nominalizaţi Miroslava Metleaeva şi Leo Butnaru.

La asemenea autori trebuie să fi fost un juriu pe potrivă…

– Esenţial e că au fost imparţiali, obiectivi şi nepărtinitori. Preşedinte al juriului a fost Iulian Ciocan, iar printre membri s-au regăsit: Emilian Galaicu-Păun, Claudia Partole, Mircea V. Ciobanu, Andrei Burac, Grigore Chiper. S-a ținut în mod esențial de sugestiile juriului, pentru că acesta nu a putut acorda atâtea premii cât și-a dorit, pentru că la fiecare categorie a fost doar un singur premiu. În felul acesta juriul a recomandat Consiliului Uniunii Scriitorilor pentru a lua în dezbatere anumite titluri de carte. În felul acesta s-au adunat 15-16 premii pentru autorii care au semnat cele mai valoroase cărţi.

La nominalizare s-a ţinut cont şi de vârsta autorilor?

– Nominalizările făcute de juriu au fost publicate în presă. Bineînţeles că juriul a analizat şi a apreciat cărţile semnate de autori din toate generaţiile, indiferent de vârstă. Astfel, au fost  examinate cărţile unor talentaţi scriitori mai tineri, cum ar fi  Alexandru Vakulovski, Radmila Popovici-Paraschiv, Moni Stănilă.

–  Cred că ar fi bine ca Gala să se extindă şi la Cahul, Bălţi, unde am avea nişte filiale ale Uniunii Scriitorilor.

– Lucrul acesta presupune neapărat existenţa unor filiale. Noi suntem pe cale de a deschide o filială a Uniunii Scriitorilor la Cahul. Acum vreo şapte ani a fost constituită o asemenea filial la Bălţi, dar există la modul formal, nu are o activitate curentă şi ar trebui să reluăm această problem. Trebuie să convenim şi cu autorităţile municipale pentru distribuirea unor sedii în care să activeze. Atâta timp cât nu există asemenea filial, nu are rost organizarea unor gale în alte localităţi. Să sperăm că în anii viitori vom reuşi să deschidem şi nişte filiale.

– În acest concurs a prevalat mai mult poezia sau a pătruns masiv şi proza?

– Întotdeauna a prevalat poezia. În ultimii ani autorii se reorientează, se reprofilează şi se orientează mai mult spre proză, eseistică, dramaturgie, memorialistică, jurnal. Dar am avut şi cărţi de poezie, cărţi bune la toate capitolele, la toate compartimentele.

– Gala Premiilor s-a înscris în ziua de comemorare a poetului nepereche. Ce manifestări ați mai organizat cu această ocazie?

–  Noi am situat acest eveniment pentru al treilea an consecutiv sub semnul Zilei de Comemorare a marelui nostru poet naţional Mihai Eminescu. Primele două ediţii au avut loc chiar în ziua de 15 iunie. Anul acesta Gala s-a desfășurat în data de 14 iunie, pentru  ca Gala să aibă loc în ajun. Este până la urmă o zi care şi-a pierdut conotaţia de  doliu şi a rămas ca zi de omagiere şi comemorare a lui Mihai Eminescu. De altfel, în Ziua Comemorării lui Mihai Eminescu, am asigurat câteva acţiuni de amploare. Acţiunea principală s-a deșfăşurat în mod tradiţional pe Aleea Clasicilor Literaturii Române, la bustul lui Mihai Eminescu, unde au avut loc o depunere de flori şi un recital poetic, un mini spectacol de muzică şi poezie, unde s-au prezentat cărţi, reviste. De la Cernăuţi a venit Ştefan Hostiuc cu o revistă Mesager Bucovinean, pe care am lansat-o pe loc.

Este rezervat şi vreun loc anume pentru Cartea Anului?

– Implicit toate operele nominalizate pot fi considerate Cărţi ale Anului. Dar există Premiul Opera Omnia, care îl scoate în evidenţă pe autorul anului. Deţinătorul acestui premiu este în fond Autorul Anului.

 

Lasă un răspuns