Ciuperca otrăvitoare și țeapa pe față

De ce a fost nevoie de umilirea invalizilor, care s-au tîrît pe scările instituţiilor statului, pentru ca autorităţile să decidă dacă îşi merită sau nu pensia de handicap? Nu-i de ajuns să li se prezinte scuze publice. Au fost aduşi cu arcanul în faţa funcţionarilor de la Asistenţă Socială, să se constate ce mînă sau picior le lipseşte. Omeneşte ar fi fost ca aceşti bine plătiţi funcţionari să se deplaseze acasă, la fiecare caz în parte. După atîţia ani de preaslăvit capitalism nu s-a produs nicio schimbare benefică  în sistem. Legile vitale ale societăţii au rămas repetente. Parlamentarii noştri supun votului tot felul aberaţii în favoarea deconstructivismului social, de aceea n-au cum să înţeleagă strîmbătatea unor prevederi legale vechi, care îi obligă pe infirmi să se prezinte periodic la comisiile medicale. În incompetenţa şi ignoranţa lor, ei cred că după un an sau doi, infirmilor le-au crescut mîinile şi picioarele lipsă.

Ei, da! Cine zicea că useliştii sînt loviţi de ghinion s-a înşelat. În momentele de înghionteală cronică, au apărut lăutarii. Două botezuri şi o nuntă! Ministrul bugetului s-a însurat,  iar ministrul Marilor Proiecte a devenit tătic. Cum să le mai stea gîndul la fişa postului în care se află vremelnic? Cînd ei o dau dintr-un chef în altul, dintr-un scandal în altul, dintr-un eşec în altul, din liberate la puşcărie şi invers. Oare cine e păgubit după aceste demonstraţii de forţă şi de politicianism? Poporul, veşnic dus cu preşu’… de Ion Băieşu. Dacă nu exista lovitura de stat din „Decembrie 1989”, mulţi dintre politicienii noştri ar fi lucrat pe şantiere, în restaurante, ar fi făcut bişniţă, ar fi fumat fără filtru, ar fi vîndut gumă de mestecat, blugi, ţigări, bilete la stadion şi seminţe. Niciunul n-ar fi devenit vînzător de ţară, de gogoşi oficiale şi bogătaş celebru prin şmecherii capitaliste. Dar aşa, imediat s-au privatizat. S-au băgat în politică. Politica a devenit o industrie de făcut bani. S-au băgat în fotbal, fotbalul a devenit o industrie de spălat bani, au făcut afaceri cu terenuri, munţi păduri, fabrici, uzine.

Adică au vîndut economia naţională şi uite-aşa au ajuns patroni, milionari, miliardari, ba portocalii, ba galbeni, ba roşii, ba violeţi. Iar acum umblă în cele mai luxoase limuzine, au şoferi personali, vile cît şcolile de mari, conturile pline de galbeni şi umblă îmbrăcaţi cu mii de euro, îşi oblojesc entuziasmul prin ţările exotice, iar sănătatea, în clinici din străinătate. Ce, mai contează culoarea? Bani să iasă în „off shore!” Au întins mese mari, au mîncat acelaşi borş capitalist şi aşa s-a dezvoltat ciuperca otrăvitoare a corupţiei, care nu poate fi stîrpită cu niciun medicament. Cum să-şi mai revină din asemenea sindrofii, cînd nota de plată îi revine poporului? Explicabil pentru parlamentarii care trag cîte un pui de somn în plen. Nu numai la noi. Şi în Parlamentul European se doarme pe rupte. Porfitînd de somnul alor noştri, americanii de la Bechtel îşi iau miliardul de euro şi pleacă în Albania. Ne lasă cu buza umflată, în contextul în care americanii au primit deja peste 1,4 miliarde de euro, dar au finalizat doar 52 de kilometri de autostradă şi au lăsat neterminaţi alţi 60 de kilometri (Suplacu de Barcău-Borş). Proiectul autostrăzii Transilvania este unul dintre cele mai păguboase contracte încheiate de statul român.

Ce performanţi sînt americanii la ţepe pe faţă! Au găsit şi terenul slab, ce-i drept. Cine e vinovat că politicienii noştri au ajuns în acest hal? Noi, pentru că le permitem să ne fure, să distrugă ţara, s-o fărîmiţeze. Judeţele ce au? Nu sînt tot regiuni? Au funcţionat decenii cu bine! E nevoie de alte armate de funcţionari în slujba şefilor de regiuni, de secretare, de şoferi şi contabili care să le lustruiască servietele? Directivele U.E. cu privire la regionalizare vizează în mod clar fărîmiţarea, desfiinţarea statelor naţionale şi renunţarea la suveranitate, pentru fi mai uşor controlate. „Regionalizarea” nu va creşte nivelul de trai al cetăţeanului, nici nu va conduce la dezvoltarea ţării. Le va fi de folos doar partidelor şi trimişilor lor în teritorii şi corbilor din afară. Uite cum îi dau dreptate fostului ministru de la învăţămînt, care afirma sus şi tare, citez: „partidele sînt adunături de oameni în jurul unor interese, iar obiectivele noii Mişcări Populare este să constituim o fundaţie care să fie un grup de oameni uniţi în jurul unor valori.” Care valori sînt de fapt non valori. Genială emanaţie! N-ar fi primul dezacord impardonabil. Să i-l scuzăm pentru iniţiativa camerelor de luat vederi de la bac, măsură productivă, de altfel, care i-a pus cu burta pe carte pe liceeni şi a stopat copiatul. Basta şi cu el, şi cu toţi decăzuţii din morală, care se rotesc pe funcţii de aproape un sfert de veac, se îmbrîncesc şi se asmut în declaraţii, iar apoi, întîlnindu-se la nunţi şi cumetrii dansează, mînă în mînă, aceeaşi sîrbă, de dragul coabitării şi a funcţiei gras plătite. Nu vom scăpa atît de uşor de aceste găşti mafiote care „ne-au pus pe umeri cît au vrut şi ne-au scuipat şi ne-au bătut”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*