Între graţie şi armonie

Artist de notorietate internaţională, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Horea Cucerzan expune încă din anul 1963, popasurile sale cromatice numărând unele dintre cele mai însemnate centre culturale: Accademia di Romania, Roma; Palazzo del Rettorato, Universitatea de Studii Basilicata, Potenza; Centrul Cultural, Viena; Centrul Cultural Bernard Dague”, Louvres sau Cadre & Compagnie”, Lagny-sur-Marne, Franţa

Lumina, exploatată cu graţie şi armonie, pune în evidență, și prin expoziția vernisată la galeriile Elite Art, acea experință cromatică a pragurilor lumii ca arhetipuri ale feminității. În creațiile artistului, deși se sintetizează a priori opţiunea unei estetici care asociază experienţa compoziţiilor sintetice ale maeştrilor pre-renascentişti, se simte și influența picturii murale autohtone peste care se crochiiază sugestiile unei modernităţii estetice spcifice postimpresionismului.

În lucrări, subiectul este imagine, dar și imaginea devine subiect, și chiar dacă pictorul urmărește preponderent frumuseţea și graţia femeii, de la minunea femeii în clepsidra maternității la plenitudinea maturităţii, de la delicateţea juvenilă la întreg repertoriul seducţiei feminine, printre cadre își face loc și masculinitatea. În general, imaginea care stă la originea seriilor de reprezentări feminine este cea a identificării femeii cu pământul însuşi. Femeia în poziţia de repaos orizontal, femeia ocrotind un prunc, apropiată imaginii Madonei cu pruncul, nenumărate alte ipostaze de intimitate, reprezentările regăsind mesajul și semnificțiile tradiționalului, exprimat prin feminitatea graţie şi lirismului.

În acest fel, putem spune că nudurile amintesc abordarea sacră a femeii-madonă, pe cea telurică (femeia-peisaj), pe cea lascivă. În aceste ipostaze intime, personajele devin un imn pasional şi epurat în acelaşi timp adus feminităţii. Femeile imortalizate îi populează pânzele cu masca pe figură sau coborâtă pe piept, descoperind privitorului un „chip fără chip”, gata să primească oricare dintre măştile expuse în spatele personajului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*