8 mai 2013 – o zi istorică pentru întreg Neamul Românesc!

După ce Parlamentul Romaniei i-a recunoscut pe vlahi, aromâni, moldoveni ca parte a naţiunii române, putem spune că suntem, oficial, 30 de milioane de români. Cu doar două voturi împotrivă, proiectul iniţiat de Viorel Badea a fost adoptat.

Astfel, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 8 mai a.c., proiectul de modificare a Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni în sensul de a fi precizate principalele etnonime cu care sunt denumite persoanele de origine română şi cele care aparţin filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara graniţelor ţării. Proiectul de lege a fost adoptat cu 293 voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri.

Armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi,vlasi, volohi, macedo-armânji sunt ROMÂNI !

Prin acest act se deschide calea pentru ca România se redevină într-un viitor nu prea îndepărtat o putere regională, un gest al clasei politice care o mai spală de păcatele grele pe care lea acumulat. Un rol însemnat în concretizarea acestei legi a avut-o senatorul Viorel Badea, inițiatorul legii și sprijinită, de toate partidele din Parlamentul României, unul din voturile împotrivă fiind al lui Costică Canacheu, un pol al intereselor antiromânești cu “vadite nuanțe de interese grecesti via Rusia”.

Adoptarea acestei legi este un pas mare, unic și extraordinar în istoria modernă a României, de ne egalat și poate de o mai mare anvergură decât pașii facuți în vremea Regelui Carol I, care a sprijinit financiar comunitățile românești din provinciile istorice, cu școli, profesori, cu biserici și preoți, și care practic reprezintă un nesperat pas înainte spre redefinirea și renașterea Națiunii Române. Din păcate, o pată neagră, care cu greu va fi ștearsă, este atitudinea Ministerului de Externe Român (practic al României,faptic al altor state) care și-a permis să dea un aviz negativ acestui proiect de lege, pentru a nu fi aprobat.

Iată enunțul articolului de lege adoptat de Camera Deputaților, care prin efectele sale în timp va intra cu siguranță în istorie:

Articol unic: Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, se modifica dupa cum urmeaza:

Articolul 1, alineatul (1) a) se modifica și va avea urmatorul cuprins:

ART. 1. alin (1) a) Drepturile persoanelor care își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor Romaniei, indiferent de modul în care aceștia sunt apelati (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, , maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi,vlasi, volohi, macedo-armânji, precum si toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus), denumite în continuare români de pretutindeni;

În acest fel, demnitatea de a fi român va putea fi de acum înainte la îndemâna a milioane de români care, ca urmare a evoluției istorice departe de Țara Mamă, și-au însușit sau au fost denumiți cu denumiri istorice românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*