
Şedinţele de cenaclu din cadrul Uniunii Scriitorilor Timişoara, au loc săptămânal la sediul Uniunii, unde de fiecare dată se debutează prin lansarea unui volum din ultimile apariţii editoriale a scriitorilor bănăţeni. La penultima întâlnire literară, întro toamnă destul de târzie, s-a întâmplat un lucru ceva mai deosebit. Scriitorii timişoreni, au avut ocazia să se întâlnească cu poeta franco-germană Rome Deguergue, din Aquitania, Franţa, cu ocazia lansării volumului de culegeri poetice „...de pluies & de saisons...”, apărut la Editura ArtPress din Timişoara în versiune plurilingue, adică nici mai mult nici mai puţin decât o traducere în 14 limbi printre care şi româna. La întâlnire au participat preşedintele USR filiala Timişoara, profesorul Cornel Ungureanu scriitor şi critic literar şi vice-presedinta acestei filiale, scriitoarea Maria Pongracz Popescu, profesoară, poetă, jurnalistă şi traducătoare, alături de iubitorii de poezie timişoreni.
Traducerea în româneşte a volumului a fost făcută de către poeta Manolita Dragomir-Filimonescu. „Am avut şansa şi bucuria, cu ocazia uneia dintre participările mele la Bienalele de la Liege, Belgia, să fac cunoştiinţă cu scriitorul , ziaristul şi ambasadorul Horia Bădescu de la Cluj care, sensibil la scrisul meu a ales să traducă culegerea…..prin voinţa Reginei… păşind în atmosfera vremii sale – a cărei tematică se referă la Versailles” – a spus autoarea Rome Deguergue.
Volumul din care s-a făcut traducerea de către Horia Bădescu, a obţinut Marele Premiu „Valux” al Academiei de Ştiinţe şi arte de la Versailles, şi a apărut la Editura Atlantic din Aquitania. Vorbind despre actualul volum, poeta spune că: „în fiecare din cele patru poeme cu care începe volumul, o pasăre sedentară sau migratoare parcurge şi prezintă locurile: Oslo/Pekin/Portland/Arcachon. Textele sfîrşind prin a se face ecou unele altora”. Printr-o atentă lecturare observăm că lumea e transportată pe aripile păsării din Orient în Occident şi înapoi, prin Polul frigului ale(Oslolui), sau prin Sălbăticiunile (Portlandului) până la Seara de dune a (Arcachonului).
Întâlniri asemănătoare au mai avut lac şi la Colegiul Naţional Bănăţean precum şi la Liceul bilingv fraco-român, Jean Louise Calderon, dar şi la Universitatea Tibiscus, fiind vizitat şi Muzeul Baroc precum şi Teatrul National şi Opera din Timişoara.
Lasă un răspuns