Toamnă literară la Timişoara

Şedinţele de cenaclu din cadrul Uniunii Scriitorilor Timişoara, au loc săptămânal la sediul Uniunii, unde de fiecare dată se debutează prin lansarea unui volum din ultimile apariţii editoriale a scriitorilor bănăţeni. La penultima întâlnire literară, întro toamnă destul de târzie, s-a întâmplat un lucru ceva mai deosebit. Scriitorii timişoreni, au avut ocazia să se întâlnească cu poeta franco-germană Rome Deguergue, din Aquitania, Franţa, cu ocazia lansării volumului de culegeri poetice „...de pluies & de saisons...”, apărut la Editura ArtPress din Timişoara în versiune plurilingue, adică nici mai mult nici mai puţin decât o traducere în 14 limbi printre care şi româna. La întâlnire au participat preşedintele USR filiala Timişoara, profesorul Cornel Ungureanu scriitor şi critic literar şi vice-presedinta acestei filiale, scriitoarea Maria Pongracz Popescu, profesoară, poetă, jurnalistă şi traducătoare, alături de iubitorii de poezie timişoreni.

Traducerea în româneşte a volumului a fost făcută de către poeta Manolita Dragomir-Filimonescu. „Am avut şansa şi bucuria, cu ocazia uneia dintre participările mele la Bienalele de la Liege, Belgia, să fac cunoştiinţă cu scriitorul , ziaristul şi ambasadorul Horia Bădescu de la Cluj care, sensibil la scrisul meu a ales să traducă culegerea…..prin voinţa Reginei… păşind în atmosfera vremii sale – a cărei tematică se referă la Versailles” – a spus autoarea Rome Deguergue.

Volumul din care s-a făcut traducerea de către Horia Bădescu, a obţinut Marele Premiu „Valux” al Academiei de Ştiinţe şi arte de la Versailles, şi a apărut la Editura Atlantic din Aquitania. Vorbind despre actualul volum, poeta spune că: „în fiecare din cele patru poeme cu care începe volumul, o pasăre sedentară sau migratoare parcurge şi prezintă locurile: Oslo/Pekin/Portland/Arcachon. Textele sfîrşind prin a se face ecou unele altora”. Printr-o atentă lecturare observăm că lumea e transportată pe aripile păsării din Orient în Occident şi înapoi, prin  Polul frigului ale(Oslolui), sau prin Sălbăticiunile (Portlandului) până la Seara de dune a (Arcachonului).

Întâlniri asemănătoare au mai avut lac şi la Colegiul Naţional Bănăţean precum şi la Liceul bilingv fraco-român, Jean Louise Calderon, dar şi la Universitatea Tibiscus, fiind vizitat şi Muzeul Baroc precum şi Teatrul National şi Opera din Timişoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*