România, ţara instituţiilor cu faţă umană…

Orice am face, orice am drege, în România instituţiile iau chipul şi asemănarea omului care le conduce. Nu avem apetenţă pentru instituţii impersonale, şi presa a sesizat acest lucru. Nimeni nu citeşte articole sau ştiri cu titlul: „Parlamentul a decis”, „Preşedinţia a promulgat”, „Guvernul a stabilit”, „Consiliul Judeţean a hotărât”, „Consiliul Local a hotărât” etc. Stai aşa, fratele meu, cine este, de fapt, Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul?! Mie să-mi spui limpede! Altfel sună, de exemplu: „Senatul, în absenţa lui Crin Antonescu, a decis”. Ori, măcar, „Parlamentarii au decis”.

Stai să vedem, să citim, cine sunt parlamentarii care au decis? Cine a fost acolo, cine dormea, cine butona telefoanele, cine vota la două mâini? Eu, consumatorul de presă, vreau articole de-astea: „Traian Băsescu a tăiat salariile!”, „Băsescu loveşte din nou!”, „Victor Ponta îl acuză pe Băsescu!”, „Crin Antonescu e nervos şi în somn”, „Frunzăverde a împărţit bugetele pentru primării” etc. Pentru noi, toate trebuie să poarte un nume, şi nu orice fel, ci un nume de persoană.

Personal, nu sunt împotrivă. Este evident că altfel ar sta relaţiile dintre Preşedinţie şi Guvern, dacă în fruntea lor ar fi alte persoane. Nu putem spune că Preşedinţiei i s-a acrit de Guvern, când este clar că Traian Băsescu nu-l înghite pe Victor Ponta şi invers. Acum, Traian Băsescu spune că simte dispreţ la ideea de a numi premieri nişte oameni care au vrut să-l suspende, cu referire precisă la Tăriceanu şi Ponta. Mai mult, îi face porci pe faţă: „Dispreț! Asta simte un președinte care este nevoit să numească un premier care a contribuit din plin la suspendarea sa. În politică trebuie să mânânci și o borască râioasă, dar nu porci”.

Vedeţi, acesta-i farmecul politicii în România, nu se vorbeşte despre porci în general. Porcii au nume de persoană.

Cât despre Victor Ponta, trebuie să recunoaştem că şi atunci când calcă în străchini, când ţine discursuri antieuropene, când se ia de Băsescu, o face cu zâmbetul pe buze şi cu un limbaj urban: „Nu-l băgați în seamă pe Băsescu ce spune, Băsescu a spus o groază de lucruri și până acum și nu a avut nicio importanță”, şi altele de acest fel, prin care arată că preşedintele reprezintă o cantitate neglijabilă.

Deci, vorbim despre persoane. Nu ne interesează poziţia României la Consiliul European, ci ne interesează cine merge la Bruxelles. Mai mult decât cum va arăta bugetul pe anul viitor sau cum se va modifica textul Constituţiei, ne interesează cine va face bugetul şi cine va propune modificările Constituţiei. Pentru că la noi, toate instituţiile au faţă umană (şi nume de persoană).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*