Cei ce ridică piatra; un caz (ne)colegial…

În ultimele zile, colegii de breaslă de la publicația online „NapocaNews” au pornit un virulent atac împotriva bătrânei „Națiunii”. Folosind informații din fițuicile de bulevard ale cancanului, fără a respecta prima regulă a jurnalismului, verificarea informației din cel puțin trei surse independente, ei au croit fel și fel de scenarii halucinante ale unei presupuse legături oculte între ziarul „Natiunea”, prof. Ion Coja, omul de afaceri Andrei Sever Mureșan, Tudor Ionescu și președintele executiv al FCRHCM, Ioan Lăcătușu.

Nu am înțeles inițial care a fost rostul acestui atac… Nu am vrut să înțelegem Nu credeam că vom fi loviți chiar de prieteni. Să fi avut acest atac legătură cu prezența ziarului și a editurii din cadrul Trustului de presă „Alcero” la evenimentele forumului românilor de la Sfântu Gheorghe? Să aibă legătură cu acțiunile proiectate pentru Câmpia Turzii, Chișinău și alte orașe, manifestări vizând dezvelirea de monumente, organizarea unor spectacole literar-artistice și lansări de cărte? Aparent, pare greu de găsit un rost al acestui comportament nedeontologic. Dar…

Desigur, nu suntem naivi pentru a nu ne da seama că recentele prezențe ale omului de afaceri și promotor al culturii Andrei Sever Mureșan în spațiul cultural ardelenesc au deranjat. Că unii și-au simțit „teritoriul” amenințat, de parcă am fi împărțit țara pe zone de acțiune ale manifestărilor culturale și jurnalistice, este cât se poate de evident. Dar nu vom cădea în această plasă și nu vom polemiza cu „NapocaNews”. Nu ne certăm cu românii care vor să se certe cu românii care se dovedesc prea afiliați românismului. Cel mult, îi ignorăm… Dar dorința noastră a fost aceea de a construi împreună ceva pentru țară. Dacă nu am reușit ori, mai rău, mai tinerii colegi de breaslă se dedau la astfel de acțiuni, noi considerăm colaborarea închisă. Costul tiparului este prea mare pentru a ne risipi filele pe nălucirile și rătăcirile unora.

Pentru a ne ataca, „NapocaNews” a recurs la un amestec de informații, supoziții, intoxicări… Și nu le stă bine tinerilor confrați de breaslă. Nu le stă bine să verse lături peste niște nume care au făcut istorie în această țară. Ion Coja, Ioan Lăcătușu…

Înțelegem că sunt fricțiuni pe seama reprezentării „de dreapta” pe care le au de disecat cu prietenul „Națiunii”, Tudor Ionescu. Dar, să aibă bărbăția să-i spună acestuia în față, nu să arunce „șopârle” prin litera cuvântului scris. I-am atenționat, colegial, pe redactorii de la „NapocaNews” să nu mai scrie „ziare din ziare”. Să-și verifice informațiile, apoi să arunce „judecăți” pe piață. Nu de alta, dar riscă să se compromită. Ca logică, ca scriitură, ca imagine…

Ne-au reproșat că mergem împreună cu Andrei Sever Mureșan la diverse lansări de carte… Ne-au bătut obrazul pentru săvârșirea unor acte de cultură. Vă deranjează prezența dl Mureșan și a fundației sale? Este problema voastră, dragi colegi.

Și totuși, „Națiunea” nu vă poartă ranchiună și vă face un cadou pe care să-l folosiți în activitățile voastre viitoare de documentare. Pentru că, îndreptarea începe cu acceptarea erorilor și gafelor. Altminteri, înseamnă că vorbim de altfel de „adevăruri”.

Oricum, înțelegând că vreți să prelungiți imaginea de devalizator al omului care ar fi furat Banca Dacia Felix, deși există decizii clare și finale ale instanțelor din Franța, Elveția România, care l-au absolvit de orice vină, intuind că repetarea minciunii nu este ipotetică pentru cei ce s-au angrenat într-un arsenal al manipulării (noi sperăm că nu este vorba de voi, ci sunteți doar piese pe o tablă mult prea mare pentru a o cuprinde), pentru a nu vă osteni ochii cu miile de pagini de dosare care, apropo de imagini și judecăți, au stat și ele la baza redactării cărții pe care o înfierați pentru că ar spăla imaginea lui Andrei Sever Mureșan, vă prezentăm astăzi un facsimil al concluziei din Raportul final de expertiză contabilă.

Ia vedeți voi acolo, cine pe cine a furat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*