
Se pare că USL pregătește debarcarea lui Băsescu. Dacă va reuși, își va spăla astfel multe dintre păcatele și prostiile cu care și-a încărcat deja palmaresul politic.
Pasul următor vor fi alegerile pentru un nou președinte. Dacă aceste alegeri s-ar ține mâine, dintre candidații posibili în acest moment Crin Antonescu ar fi cel mai probabil câștigător! Cu Crin Antonescu la Cotroceni însă, România se va putea considera „căzută din lac în puț”! Până și colegii săi de partid cu scaun la cap par îngrijorați de această perspectivă. Într-o recentă declarație insuficient mediatizată, domnul Radu Câmpeanu ne-a avertizat cu cine avem de-a face. Nu insist asupra motivelor pentru care înlocuirea lui Traian Băsescu cu Crin Antonescu este catastrofa cea mai mare de care am putea fi loviți! Nu exclud însă eventualitatea ca asupra persoanei lui Crin Antonescu să circule informații false, „distorsionate” cu bună știință și rea credință. Drept care așteptăm lămuririle impricinatului: Crin Antonescu știe bine ce acuze i se aduc sau i s-au adus deja ori i se vor putea aduce. E cazul să le comenteze el însuși din vreme, să se supună unei veritabile anchete publice, să dea toate lămuririle și deslușirile de care electoratul ar avea nevoie înainte de a se pronunța prin vot.
Firește, unui asemenea proces trebuie supusă orice altă candidatură. La alegerile de până acum a fost sistematic evitat să se facă o informare completă și din timp asupra candidaților la funcția supremă din stat. Chiar și în momentul de față noi nu știm despre actualul președinte, ca și despre predecesorii săi, lucruri care era normal să le cunoaștem înainte de a ne exprima votul. Dacă vom căuta pe internet biografia oficială a celor trei președinți post-decembriști, nu găsim mai nimic! Toți trei, bunăoară, au ocolit detaliile legate de părinți, de familia din care se trag, neamuri etc. S-au ferit să-și facă „arborele genealogic” măcar pe două generații. Repet, toți trei! Și cu Crin Antonescu, ar fi patru! Prea mulți!
Drept care, în nume personal și al colegilor din grupul de inițiativă LISTA NAȚIONALĂ, ne adresăm opiniei publice, persoanelor interesate și capabile să exprime un punct de vedere pertinent și responsabil, cerându-le să se implice în procesul pre-electoral prezidențial. În ce ar consta această implicare.
Urgența numărul unu este să identificăm un număr cât mai mare de posibili candidați la preșidenția României, iar dintre aceștia să decidem în final asupra candidatului care să intre în competiție cu candidații susținuți de partidele parlamentare.
Candidatul nostru, al societății civile, trebuie desemnat în funcție de anumiți parametri. Trebuie să îndeplinească anumite condiții minimale. Care anume? Trebuie să dea răspuns clar la câteva întrebări, aceleași pentru toți cei avuți în vedere! Unora, în funcție de ceea ce „se vorbește” despre persoana respectivă, vom formula întrebări specifice, personalizate. Astfel că al doilea obiectiv al prezentei inițiative este să stabilim împreună un set de întrebări și condiții, pe care să le raportăm la fiecare candidat, în final invitându-i pe toți candidații înscriși în cursa electorală să răspundă la chestionarul respectiv.
Ne adresăm pentru început cititorilor acestui site invitându-i să se gândească bine la aceste două subiecte și să facă, dacă e cazul, propunerile de cuviință:
1. Ce persoană, mai mult sau mai puțin publică, credeți că ar putea fi (mai) potrivită pentru funcția de președinte al României? Orice propunere e bine să fie însoțită de câteva argumente.
2. Care sunt criteriile după care se cuvine să apreciem candidaturile la o funcție publică de maximă răspundere, în speță la funcția de președinte al unei țări, al României? Care sunt aspectele biografice pe care orice candidat este bine să le lămurească de la bun început?
Ne rezervăm dreptul de a nu lua în considerație propunerile neserioase (și lipsite de haz!)
Nota bene: Vă recomandăm să nu cereți acordul persoanelor pe care le veți propune. Faceți propunerile pe care le considerați potrivite fără a le discuta cu prea multă lume. Grupul nostru de inițiativă deja are în vedere câteva nume, de persoane relativ tinere, sub 60 de ani. Sunt persoane cu care nu avem nicio relație personală, pe care le cunoaștem numai pentru performanțele lor public cunoscute și recunoscute.
Lasă un răspuns