Despre elevii deștepți și frumoși numai de bine… Bianca Dumitru de la Colegiul Economic Virgil Magearu din București este o adolescentă de excepție

Mi-am propus de mai multă vreme să urmăresc nu doar activitățile studenților, făcându-mi o bucurie din a scrie despre cele mai importante evenimente legate mai ales de mesagerii în lume ai României tinere și studioase – mă refer la Liga Studenților Români din Străinătate, ci și despre comunitățile de elevi din clasele superioare ale liceelor. Astfel, ca o predestinare, am avut bucuria să cunosc o tânără de excepție: Bianca Dumitru din București, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Economic Virgil Madgearu. Era în căutarea unor produse editoriale și publicitare pentru un eveniment anual important: un concurs între licee… Iată, mi-am zis, vine muntele la Mahomed,  sau mai bine zis vine sursa la gazetar…! Domnișoara Bianca Dumitru mi-a atras imediat atenția prin felul ei hotărât, aproape autoritar, cu un aer serios. Am înțeles imediat că știe ce vrea, că știe să facă o afacere cât mai bună: calitate maximă la preț minim …

Lămurindu-mă pentru ce are nevoie de banne, pliante, catog și alte produse promoționale, Mahomed din mine avea să afle lucruri deosebit de interesante (și, rămâne între noi, să se simtă jenat de sine, căci prea a îmbătrânit și nu mai știe de ani buni ce se mai întâmplă și frumos (!) prin liceele românești, în afară de toate grozăviile, fițoșeniile și sexiciozitățile senzaționale prin care insistă să ne tembelizeze în masă televiziunile și tabloidele dând știri horror și iamgini cu eschibiționiști de soiul clubagiului de Constanța, Radu Mazăre…

În ziua de 04.04.2012 va avea loc un eveniment important pentru liceul meu, m-a pus în temă pe nerăsuflate tânăra interlocutoare cu numai câteva zile înainte, cu o cursivitate de invidiat, cu dicție și gramatism impecabile, elevii Colegiului Economic Virgil Madgearu, împreună cu elevii din Liceul Cronoss și cu cei de la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, vor participa la concursul Primavara Firmelor de Exercițiu care va avea loc în Colegiul Economic Virgil Madgearu al cărei elevă sunt”. Da, dar nu orice fel de elevă, aveam să mă lămuresc trăgând-o gazetărește de limbă, provocând-o să îmi dezvăluie cine este ea, tânăra frumușică, numai ochi și ca o sfârlează. Am aflat: este Președintele Consiliului Elevilor și reprezentanta colegiului economic în București și în țară. O elevă eminentă! Este manager de proiect la concurs… Dar veți înțelege imediat ce înseamnă această funcție. După eveniment m-a lămurit mai bine.

Am participat la concursul Primavara Firmelor de Exerctițiu din partea liceului meu în calitate de Manager General al firmei ArTime S.R.L, fiind investită prin votul colegilor. Le mulțumesc pentru încredere și sper că nu i-am dezamăgit nici la acest concurs. Pot spune că pe parcursul semestrului am muncit foarte mult la acest proiect, am împarțit sarcini angajaților, am administrat, am contabilizat, am promovat, am vândut… Firma noastră, să știți, este ca și o societate comercială reală cu angajați. Am încercat să repar greșelile inerente oricărui început și să valorificăm munca prin produse folositoare, profitabile și de calitate. Aveam ceva experiență… În clasa a X-a am participat la proiectul Cetățean activ al statului român, cetățean european, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Prin acest proiect am simulat un stat democratic, în speță Romania, cu tot apartul necesar: președinție, guvern, parlament, primari… Pentru fiecare funcție în stat a fost ales câte un candidat prin vot secret. Eu am câștigat funcția de Președinte al Statului – Școala Virgil Madgearu…

Trebuie să recunosc faptul că am rămas aproape uimit și total mișcat de ceea ce am aflat de la Bianca despre astfel de exerciții de simulare pentru pregătirea și responsabilizarea celor mai importanți cetățeni ai României încă dinaite să aibă dreptul să candideze și să voteze … Iacătă, mi-am zis, unde este speranța noastră că scăpăm de Băsești, Oprești, Iliești, Diaconești și alți  ”ești”. Am rugat-o să mă pună în temă cu activitatea unei societăți comerciale școlare și am aflat că este, de fapt, o firmă de exercițiu care imită organizarea și prestațiile unei firme adevărate (dar nu suportă riscurile, presiunile fiscale, controalele abuzive, impozitele sufocante și alte necazuri care chinuiesc întreprinzătorii români, am glumit eu amar …).

Am mai aflat faptul că la ediția din acest an a concursului dintre colegiile economice au fost prezenți mulți adulți preocupați de educația deștepților și frumoșilor noștri copii: reprezentanți ai Primăriei Sectorului 1, Roxana Carmen Ionescu – director al colegiului, Valetina Capotă – inspector, Teia Manole și Mariana Ciobanu – coordonatoare și mulți membri ai catedrei.

În deschidere au fost prezentate secțiunilor competiționale: cel mai bun negociator, cea mai bună prezentare power point, cele mai bune materiale promoționale, cel mai bun spot publicitar, precum și a regulamentului. A fost remarcabil modul de manifestare pentru consumul emoțiilor de dinainte de concurs prin minunate evoluții  artistice ale elevilor. Echipa firmei  ”ArTime S.R.L.” administrată de către Bianca Dumitru  a prezentat o superbă suită de dansuri tradiționale românesti, iar lidera grupului, înzestrată cu o voce remarcabilă, a interpretrat cu măiestrie ca de profesionistă o melodie extrem de grea din repertoriul internațional (i-aș anticipa fără teamă că greșesc o carieră de divă acestei adolescente sclipitoare, nu mai puțin înzestrată decât Madonna sau Lady Gaga, dacă ar dori să învețe mai puțin, ceea ce nu cred, spre lauda ei).

În sfârșit, spre ora prânzului  a început competiția. Pentru ”Cel mai bun negociator” au obținut câte un premiu ”Festin Blue” și ”Avant-Garde”. La secțiunea ”Cea mai bună prezentare power point” au fost premiați elevii de la ”Gloriette” urmați de ”ArTime” și de ”Hair Revolution”. La ”Cele mai bune materiale promotionale” a fost desemnată drept câștigătoare ”Festin Blue”. ”F.E Gloriette” a primit marele premiu pentru ”Cel mai bun spot publicitar”, iar minunata echipă  ”ArTime” în frunte cu interlocutoarea mea a primit diploma pentru cea mai frumoasă prezentare artistică.

…așa sunt de mică, ambițioasă… Încă din clasa întâi am fost șefa clasei. Stă în firea mea, în puterea mea să fac multe lucruri, să mă implic în multe proiecte, activități și concursuri și să arăt că am forță, tărie de caracter… (În paranteză spus, Bianca este o mână de om…). Nu am niciodată timp liber, întodeauna am câteceva de făcut, întotdeauna folosesc timpul la maxim. Altminteri sunt o fire optimistă, am încredere în mine că voi câștiga orice concurs, că voi lua nota maximă, iar în 99 la sută din cazuri așa se întâmplă…” – m-a asigurat în final bucățica asta de argint viu. (Are sânge de lider în instalație, mi-am zis). Și, pentru că tot le face singură pe toate cu forță de oțel și pricepere de meseriaș, i-am pus în vedere că următorul articol despre evenimente școlare îl va scrie singură, ca editor junior stagiar, căci sigur poate și ar face-o bine, gazetărește, de parcă ar face-o de mică… Ce copii minunați avem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*