Chișinăul sub semnul propagandei comuniste

Întâmplarea a făcut să fiu chiar în Chișinău în data de 16 martie, când s-a ales noul președinte al Republicii Moldova. Pe lângă politicianismul tipic moldovenesc, am remarcat ura și propaganda comunistă demna de cele mai negre momente ale istoriei.

Astfel, înainte de alegerea conducătorului Moldovei, televiziunea prorusă NIT a prezentat un reportaj prin care „informa” cetățenii republicii că jandarmeria română este gata să intervină în Moldova pentru a „înăbuși” mitingul anunțat al comunistilor. Mai mult, România ar fi trimis un avion să îi „recupereze” pe liderii moldoveni din conducerea țării în frunte cu primul ministru, dar și candidatul desemnat al Alianței de Integrare în Europa, împreuna cu alte persoane cu funcții în stat.

Personal chiar, Vladimir Voronin a trimis un fluturaș angajaților din serviciile secrete moldovenești, scris în rusă, în care îi rugă sa nu fie de partea românilor și să nu țină cu „trădătorii”. Voronin invoca așa-zisa „statalitate” a Moldovei.

O propagandă de joasă speță, demna de filmele cu proști. Ce m-a impresionat cu adevărat este că moldovenii de prin satele prin care am trecut în acea zi, și cu care am discutat, toți, credeau tâmpeniile lui Voronin dar sperau la o înțelegere în mod pașnic între combatanți.
Pe de altă parte, mitingul comuniștilor a avut un contra-miting. Mass-media rusă a prezentat doar o singură manifestare, ați ghicit!, a comuniștilor. Nici televiziunea de stat nu a reflectat mai bine ceea ce s-a întâmplat pe stradă.

Știu că multi moldoveni doresc să se unească grabnic cu România, dar poate și mai mulți cred că acest lucru e prematur. Eu cred însă că trebuie să încercăm să informăm corect și nepărtanitor despre realitățile românești și europene pentru ca și ei să înțeleagă mecanismele democratice.

Mentalitatea pe care am întâlnit-o la țară, în marea ei majoritate brejnevistă, în cel mai bun caz, e la zeci de ani de ceea ce se întâmplă dincolo de Prut. Moldovenii ar trebui să mai umble prin lume pentru a înțelege în ce găură istorică se găsesc acum și să ia singuri măsurile de rigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*