Ghinionul de a fi români. Români captivi

500 de ani am supraviețuit sub cea mai incompetentă administrație din lume, cea turco-fanariotă. Apoi, 50 de ani sub cea sovietică… Acum suntem în Europa. Dar numai aparent, pentru că statuia lui Kemal Atatürk de pe Calea Victoriei ori faptul că în locul Aeroflot-ului rus s-a instalat la București Turkish Air se constituie în altfel de indicii.
Chiar și președinții noștri au avut o soartă ca sub fanarioți. Ceaușescu  fost lichidat, Iliescu a lichidat economia, Constantinescu s-a auto lichidat. Băsescu, resemnat, îi pregătește pe evreii Unghureanu & Tismăneanu cel Tânăr să-i convingă pe naivi că o formă fără fond, statul „reformat”, o ficțiune dependentă de FMI, ar fi compatibil cu Europa. Cam cum au încercat și eșuat, sub sovietici, și Ana Pauker & Tismăneanu cel Bătrân.
Este evident. Noua clasă politică imită numai establishment-ul din vest. Cutumele turco-fanariote sunt însă cât se poate de reale. Vodă e deasupra legii și dimpreună (uneori) cu boierii cei mari decide totul în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Baronii locali, boierii mici și maziliții își cumpără imunitatea cum pot și chiar trebuie să suporte procese de corupție, acum la modă.
Totul s-a privatizat, învățământul, sănătatea, siguranța personală și Armata. Cei care sub administrația de la București supraviețuiesc cu doar câțiva euro pe zi n-au încotro. Așa că nu-i surprinzător că milioane de concetățeni fug în UE. Mai ales că și Enescu, Brâncusi, Vlaicu, Vuia, Coandă, Cioran ori Eliade s-au afirmat în Occident. Și ar fi fost puțin probabil ca în cultura de anonimat de la Porțile Orientului să fi iesit din mediocritate.
La noi nu există o clasă de mijloc sau o burghezie naționala ca în occident, ci numai intermediari, agenți, dealeri, vatafi, interlopi, care, cu toții, sunt hotărâți să distrugă orice șansă de integrare reală în Europa. Pentru că ei nu au o religie, ci popi care iartă mai mult decât pot ei fura. Zeci de miliarde de euro le stăteau la dispoziție de la UE pentru a moderniza țara, dar nu i-au folosit pentru că ar fi trebuit sa dea socoteală pentru ei.
Nu mai există banci sau întreprinderi autohtone notabile, ci numai filiale ale unor bănci și companii straine. Totul depinde de buget și de șansa de a primi contracte privilegiate, bineînțeles în cârdășie. Contractele, examenele, licențele, locurile de muncă, aprobările devin facile numai prin corupție, influență, șpagă etc. Capitalism de cumetrie.
De la buget se fură ușor, observa și arhimandritul Pârvu: Slujbașii țării, caftaniții vând la preț de piatră seacă și fier vechi bunurile realizate de fiecare dintre noi în decenii de suferință, apoi, sub oblăduirea șefilor lor, împart banii, după care sunt judecați de ochii lumii, primind pedepse cu suspendare. Adică: „Mulțumesc, la revedere, te chemăm noi când mai avem nevoie de serviciile tale”.

Clicile antreprenorilor de carton ale politicienilor nu se îmbogățesc din riscurile pe care și le asumă pe bani proprii. Ci din alocările de la buget. Pentru că toți cei ce plătesc impozite și taxe au ghinionul de a fi români. Români captivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*