Mitocănia jurnaliștilor de la „Haromszek”

– redăm mai jos traducerea unui articol aparut în cotidianul de limba maghiară „Haromszek”, în data de 3 decembrie 2011 –

„Suntem, totuşi, acasă!

În momentul în care Antena 3 l-a contactat pe Dan Tănasă pentru a povesti, tocmai din Spania, despre coşmarurile sale cu privire la Sfântu Gheorghe şi primarul acestei localităţi şi despre soarta nenorocită a românilor expuşi unei purificări etnice, parcă s-ar fi angajat să pregătească mânia nestăpânită de la 1 decembrie, de pe Pământul Secuiesc.

Realizatorul emisiunii – care, după cum a afirmat, are cunoştinţe vagi despre
această zonă – era disperat de fiecare dată când Dan Tănasă relata că primarul municipiului Sfântu Gheorghe compară Pământul Secuiesc cu Kosovo, că românii sunt în continuu izgoniţi de aici, însă tot nu pleacă, se chinuie precum părinţii lui, stabiliţi aici din Moldova şi pe care edilul i-a şi vizitat odată şi, zice-se, i-a ameninţat. In plus, a mai afirmat că din câte ştie, oamenii din regiune sunt de părere că românii – stăpânii veşnici ai acestui pământ, în opinia sa- viciază aerul de pe Pământul Secuiesc. Si deşi este stabilit în Spania, pe el îl doare foarte mult acest lucru. In ceea ce priveşte afronturile care i se aduc, este dispus să vorbească ţării, lumii întregi, mai ales dacă îi cer acest lucru televiziunile. Deşi anteniştii se bucură vizibil atunci când trebuie să vorbească despre o lume necunoscută lor, le-a mai rămas totuşi o fărâmă de onoare jurnalistică şi l-au contactat telefonic pe acuzat, pe Antal Arpad. S-au şi zăpăcit puţin atunci când au aflat că pomenirea Kosovo-ului era o problemă mai veche, de vreo patru-cinci ani, şi nici atunci în contextul sugerat de Tănasă. Cei doi papagali din studio, Victor Ciutacu şi Niels Schnecker, se tot mirau, se cruceau şi repetau că deşi au trecut pe la noi, niciodată nu şi-ar fi imaginat că situaţia de aici poate fi atât de tristă. Si pentru că între timp venise vorba şi de vizita de 1 decembrie, pe Pământul Secuiesc, a Noii Drepte, au concluzionat cu înţelepciune că atât neofascişti români, cât şi primarul localităţii Sfântu Gheorghe sunt extremişti. Chiar şi aşa, nu i-au dat crezare lui Tănasă, care susţinea că regiunea ar fi într-adevăr în pericol să explodeze, însă au formulat precauţi: să aşteptăm finalul, să vedem ce se va întâmpla pe 1 decembrie.

Ei bine, marea sărbătoare naţională a românilor a trecut, naziştii români au perturbat liniştea oraşelor Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, au mărşăluit, au urlat sloganuri ieftine, cum că patria noastră mai strâmtă ar fi pământ românesc străvechi, iar noi să ne cărăm în Ungaria. Iar ca să fie ordine, poliţia ciucană a reţinut câţiva tineri maghiari care au avut curajul să inscripţioneze pe bannerele lor Să se întoarcă fiecare la mormântul străbunicului său, (n.t. – sintagmă cu dublu înţeles, semnificând: eu aici sunt acasă / eu aici sunt hun)”.

 

(Sursa: cotidianul Haromszek, nr. 6457 din 03.12.2011, autor Simo Erzsebet)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*