„The king of cartoon”, Ștefan Popa Popas’S, la București!

Eveniment! „Națiunea” are onoarea de a fi partener media al viitoarei expoziții de la București a marelui grafician Ștefan Popa Popa’S.

Ştefan Popa Popa’S s-a născut la 11 iunie 1955, la Caransebeş. A început să deseneze încă de la vârsta de cinci ani, iar la șapte ani i-a fost publicată prima caricatură într-un ziar local.  La 14 ani a publicat prima caricatură în singura revistă umoristică editată sub regimul lui Ceauşescu. Este perioada în care a început să participe la festivalurile naţionale şi internaţionale. În timpul călătoriilor în Franţa, facilitate de dl. Henry Coursaget, preşedintele Festivalului de la Confolens, a descoperit caricatura universală şi a început cariera profesionistă. În anul 1980 a absolvit Institutul Politehnic „Traian Vuia” Timişoara şi a devenit caricaturistul oficial al Festivalului de la Confolens şi al altor festivaluri internaţionale. În 1990 a tipărit primul album de grafică satirică. S-a întâlnit şi a lucrat cu mari artişti desenatori ai lumii, precum: Salvador Dali, Jerry Robinson (creatorul celebrilor Superman şi Batman), Vasquez De Sola, Plantu, Emerson, La Palma, Tim, Morchoisne, Kruger.

La Festivalul Internaţional de Caricatură de la Saint-Esteve (Franţa) a stabilit recordul mondial de rezistenţă (a realizat 1527 de portrete color pe durata a 10 zile şi 10 nopţi), iar pe 17 octombrie 1995 a reuşit să depăşească recordul mondial de viteză într-o oră, ce aparţinea belgianului Emile Robin (106 caricaturi într-o oră), realizând  131 de caricaturi într-o oră, fiind declarat cel mai rapid caricaturist al lumii, recordul său fiind omologat în Cartea Recordurilor. În 1995 la acelaşi festival a reuşit să-şi bată propriul record, realizând 2772 de caricaturi color în 10 zile şi 10 nopţi, fiind declarat de către publicul francez şi presa franceză drept cel mai bun caricaturist, privind asemănarea dintre model şi portret.

Ca preşedinte de onoare a Asociaţiei Carica­tu­riştilor Români a organizat toate saloanele profesionale din ţară. A înfiinţat Muzeul Caricaturii la Castelul din Macea (Arad). Portretul lui Dali, semnat Popa’s 95, este inclus în Muzeul Salvador Dali. A fost invitat de Hassan al II-lea, regele Marocului, la Curtea Regală la galeriile Bab Rouach, în 1997 la Rabat-Salé.  Caricaturistul ofi­cial la: Olimpiada de la Atlanta – 1996, Olimpiada mondială de şah de la Bled – 2002 (Slovenia) şi Palma de Mallorca (Spania) – 2004, Torino (Italia) – 2006, Dresda (Germania) – 2008, La Baule (Franţa) – 2006, Bruxelles (Belgia) 2008, târgurile internaţionale de la Berlin, Ingolstadt, Bruxelles, Paris, Veneţia, Praga, Varşovia, Zagreb, Cannes, Palermo, Arezzo, Tampere, Oslo, Copenhaga etc.

A fost invitat la Festivalul Beethoven, Ringstrasse Galery, Viena, Prater, 1998. Caricaturistul oficial al Summit-ului NATO de la Bucureşti şi Praga, 2002. A fost decorat cu Titlul de Cavaler de Onoare pentru merite culturale şi distincţia culturală acordată de Academia Română – 2001. Membru de Onoare al International Police Association. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti. Este membru de onoare al mai multor asociaţii şi organizaţii de elită din ţară şi străinătate. Este profesor ataşat şi Senator de Onoare al Universităţii de Vest din Timişoara. Distins cu Agrifoglio D’Argento de către Congregaţia Cavalerilor Cruciaţi (de Malta) la Assisi (2009) şi i s-a conferit înalta distincţie de „Ambasador” de către Ordinul Sf. Ioan de Ierusalim.

Este Cetăţean de Onoare în 26 de oraşe din România, printre care: Timişoara, Cluj Napoca, Caransebeş, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Ploieşti, Vaslui, Gura Humorului, Făgăraş, Bistriţa, Zalău, Urziceni, etc. Este membru al Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Arte a Academiei române şi membru de onoare al Academiei Cita din Roma, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Profesionişti (UNESCO).

Peste 200 de şefi de state şi guverne din toată lumea au primit caricaturile lor, semnate POPA’S, printre care amintim: George W. Bush, Jaques Chirac, Silvio Berlusconi, Vladimir Putin, Gerhard Schröder,  Madeline Allbright, Aleksander Kwasniewski, Günther Ver­heugen, Cristopher Hill, Romano Prodi, Jose Manuel Barroso, Dominique de Villepin, Ségolene Royal, Ahmet Necdet Sezer, Barack Obama, Stephen Harper, Lech Kaczynski, Aboulaye Wade, Tarja Halonen, Nicolas Sarkozy, Fredrik Reinfeldt etc, precum şi scrisorile de apreciere privind calitatea portretelor din partea: George W. Bush, Barack Obama, Aboulaye Wade, Tarja Halonen, Stephen Harper, Jose Manuel Barroso, Dominique de Villepin etc.

A inventat POPA’S SHOW, adică executia de portrete la minut, fiind invitat la cele mai importante acţiuni de elită de pe glob (participarea la Penseur l’Europe, organizat de Academia Română).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*