Cel mai mare centru de new media art din Sud-Estul Europei a fost inaugurat la București și se numește „Museum of Immersive New Art” (Muzeul Imersiv al noilor arte) – pe scurt MINA – fiind găzduit în fosta clădire a primei fabrici de calculatoare românești. MINA poate fi vizitat începând din vara anului 2024 și găzduiește spectacole imersive cu proiecții 360, instalații de artă și tehnologie, expoziții și evenimente dedicate noilor modalități de exprimare media. Muzeul are și un spațiu special creat pentru copii, cu instalații interactive și educative – „MINA Kids”. În total, muzeul se întinde pe 2500 mp.
Acest muzeu revoluționar a fost fondat de Sorina Topceanu și Mădălina Ivașcu, cunoscute deja celor pasionați de experiențe aflate la intersecția dintre artă și tehnologie pentru seria de evenimente de succes „One Night Gallery” și festivalul „RADAR”. Deși muzeul nu definește „new media art”, merită menționat că acest concept încapsulează arta realizată prin intermediul noilor tehnologii, de la aparatul de fotografiat, computere, tablete grafice, sisteme digitale și toate noile modele de abordare media artistice. MINA s-a deschis publicului larg cu două spectacole imersive: „Gustav Klimt. The Immersive Show”, cu proiecții a peste 60 de lucrări ale celebrului artist austriac, și „Lumea Subacvativă – O călătorie imersivă a apei”, un show care își propune să recreeze lumea de sub apă, din Delta Dunării până la Ocean. Muzeul pentru copii — „MINA Kids” se desfășoară într-un spațiu de aproape 1000 de mp, cu peste 16 instalații interactive și educative pentru cei mici.
„Sărutul”, „Portretul Adelei Bloch-Bauer” sau „Doamna cu evantai” sunt doar câteva dintre lucrările pictorului Gustav Klimt pe care le veți găsi sub formă de proiecții în cadrul experienței Klimt. Este atât o expoziție de artă, cât și o călătorie imersivă prin capodoperele lui Klimt, cu fiecare piesă meticulos animată și expusă 360, într-un spațiu de 7 metri înălțime. Spectacolul imersiv audio-vizual este realizat de studioul Aural Eye și producătorul muzical Alexei Turcan. Ideea unei experiențe Klimt nu este nouă, aceasta fiind creată imediat după succesul showului creat de „Atelier des Lumieres” la Paris.
Deși Sorina Topceanu și Mădălina Ivașcu au creat o efervescență pe piața artistică locală prin evenimentele „One Night Gallery”, până acum nu a existat o astfel de experiență la București. În plus, MINA este un prim muzeu dedicat artelor noilor media și artei digitale din țara noastră. Experiența din cadrul muzeului va fi dată de proporțiile spațiului și de proiecțiile video care sunt create special pentru spațiul respectiv pentru a permite vizitatorilor să interacționeze și să influențeze în unele locuri desfășurarea spectacolelor de lumini și culori.
Muzeul este găzduit în vechea fabrică de calculatoare „ICE FELIX”, iar experiența „Lumea Subacvatică – O călătorie imersivă a apei” este realizată de studioul Collider Visuals & Pixels Reality și producătorul muzical Costav Ivanov. Showul dedicat apei este unul educațional și își propune să îi învețe pe cei mici despre biodiversitatea apei și conștientizarea modului în care putem contribui la o lume mai curată și la protejarea speciilor. Pentre cine vrea să plonjeze în lumea culorilor, vizitând MINA, trebuie să ajungă pe strada George Constantinescu la numerele 2-4 (zona Pipera).
Lasă un răspuns