Un sarcofag antic de o valoare inestimabilă vechi de circa 1.700 de ani a fost descoperit într-un mod cu totul neobișnuit pe o plajă din Bulgaria. După părea specialiștilor ajunși la fața locului, obiectul valoros își are originile în perioada Imperiului Roman. Acum era folosit ca masă într-un bar local, care servea clienții pe această originală masă în mod obișnuit încă din 2020. Descoperirea, relatată de presa bulgară, a atras atenția arheologilor, care au rămas uluiți de faptul că un astfel de artefact antic se afla într-un loc atât de banal, fără ca nimeni să realizeze importanța sa istorică. Cum a fost el descoperit? Pe litoralul Mării Negre, lângă Varna, un fost oficial al Ministerului de Interne, aflat în vacanță pe plaja Sf. Constantin și Elena, a observat pe 24 iulie această masă neobișnuită, cu decorațiuni, în barul cu pricina. Acesta a alertat imediat autoritățile locale, care au venit în inspecție împreună cu specialiști de la Muzeul de Arheologie din Varna. Arheologul Alexander Minchev și echipa sa au stabilit că sarcofagul de piatră datează din secolul al II-lea d.Hr. Mai mult, arheologul a explicat că exteriorul sarcofagului a fost modificat, mai exact vopsit într-o culoare gălbuie, cu scopul de a-l face să pară o copie, nu un original.
Cele patru laturi ale sarcofagului sunt decorate cu ornamente stilizate caracteristice vremii: ghirlande cu ciorchini atârnați, capete de animale, rozete și topoare cu două tăișuri. Potrivit presei locale, sarcofagul nu este tipic pentru regiunea Mării Negre și probabil a fost adus din altă parte pentru a decora barul, probabil din regiunea bulgară a Dunării sau din vestul Bulgariei. Minchev subliniază că orice obiect cu valoare arheologică aparține statului și, indiferent cine l-a găsit, acesta ar trebui predat celui mai apropiat muzeu, relatează „The Sofia Globe”. „Este de datoria Poliției, și posibil a Parchetului, să investigheze cum a ajuns acest sarcofag la Varna și pe plajă. Este ceva ce trebuie făcut de către autoritățile competente, deoarece probabil acesta nu este un caz izolat”, a declarat el. Proprietarii barului au refuzat să vorbească despre originea sarcofagului roman. În prezent, sarcofagul antic a fost trasferat la Muzeul de Arheologie din Varna, unde așteaptă aprecierea altor specialiști.
Deschid aici o ipoteză posibil interesantă: simbolurile reprezentate pe acest sarcofag antic sunt de sorginte geto-tracă. Reprezentări cu ghirlande de flori în coarnele unor bucranii tauristice apar în arta geto-tracă, fiind reprezentate în piatră în Insula Samotrace (Grecia; Sanctuarul Marilor Zei), la Palatul de la Balcic al Reginei Maria (încastrat într-unul din zidurile vilei de aici), în mormântul lui Dromichete de la Sveștari (Bulgaria), sau pictat în Mormântul tracic de la Kazanlak (Bulgaria) în partea de jos a cupolei. Ciorchinii de struguri (viaț-de-vie) sunt symbol al lui Bachuss – Dionisoss, al „vederii duble”, al beției aparente de la sfârșitul timpului și începerea celui nou (pragurile timpului), când vin alaiurile fantastice (venirea îngerilor, etc.) ale acestor zei transformatori. De aceea libațiunile se făceau cu rhytonuri, care erau niște vase ce nu aveau suport spre a fi așezate. Ele se beau până la fund („Împărtășirea”, „apa se preface în vin” – beția ce vine fără să fi băut ceva). Capetele de bovine sau bucraniile (crania descărnate) ne arată diferența dintre viață și moarte și frumusețea vieții, ce așterne flori pe fiecare cărare, dacă ști să înțelegi rostul și sensul. Galaxia noastră se numește Calea Lactee (Calea Laptelui) și Drumul lui Trăian (de fapt „troian”) sau Calea Robilor, pentru că mergem cu o viteză fantastică pe autostrăzile universului, acolo unde mai devreme sau mai târziu ne întâlnim destinul. Roata se învârtește, iar la un moment dat lucrurile se repetă, noi fiind înlănțuiți, precum Prometeu prins de stâncă (materie)… Toporul cu dublu tăiș este un simbol al lui Zalmoxis (dubla lovitură cosmică ce va veni; „Întoarce și celălalt obraz!”). El poate fi văzut pictat în Mormântul tracic de la Alexandrovo, unde pe o frescă apare în stânga Cavalerul Trac, Danubian, Zamolxian, iar în dreapta Zeul Zamolxis cu toporul dublu, ambii aflați la vânătoare. Astfel acest sarcofag putea fi descoperit în Valea Regilor Traci din Bulgaria, într-unul dintre numeroasele morminte de aici, sau în cu totul altă parte. Important este faptul că simbolistica acestuia reflectă cultura spirituală a poporului geto-trac, sau a geților sudici de acum 2000 de ani. Nu văd de ce ar fi acesta declarat a fi un sarcofag roman, dacă simbolurile aparțin altui popor. Doar dacă ar copia – cu ce scop? – aceste elemente definitorii geto-trace. (G.V.G.)
Lasă un răspuns