Președintele Joe Biden a autorizat Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acțiune, furnizate de SUA, pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei, relaxând astfel limitările asupra armelor, pe măsură ce Rusia desfășoară mii de soldați nord-coreeni pentru a-și consolida frontul, potrivit unui oficial American, citat de agenția Associated Press. Decizia, care permite Kievului să folosească Sistemul de rachete tactice ale armatei, sau ATACM, pentru atacuri mai îndepărtate în interiorul Rusiei vine în momentul în care președintele Vladimir Putin poziționează trupele nord-coreene de-a lungul graniței de nord a Ucrainei pentru a încerca să recupereze sute de kilometri de teritoriu ocupat de forțele ucrainene. Mișcarea lui Biden urmează, de asemenea, victoria în alegerile prezidențiale a lui Donald Trump, care a spus că va pune capăt rapid războiului și a provocat incertitudine dacă administrația sa va continua sprijinul militar vital al Statelor Unite pentru Ucraina. Oficialul și ceilalți cunoscători ai problemei nu au fost autorizați să discute public decizia SUA și au vorbit sub rezerva anonimatului. Reacția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost, totuși, rezervată. „Loviturile nu se fac cu vorbe”, a spus el în timpul discursului său video de noaptea trecută. „Astfel de lucruri nu sunt anunțate. Rachetele vor vorbi de la sine”.
Zelenski și mulți din susținătorii săi occidentali îl presează pe Biden de luni de zile să permită Ucrainei să lovească ținte militare mai adânc în interiorul Rusiei cu rachete furnizate de Occident, declarând că interzicerea SUA a făcut imposibil ca Ucraina să încerce să oprească atacurile rusești asupra orașelor și a instalațiilor electrice. Declarația lui Zelenski a venit la scurt timp după ce a postat un mesaj de condoleanțe pe Telegram în urma unui atac rusesc asupra unei clădiri de nouă etaje, atac care a ucis cel puțin opt persoane în orașul Sumî, situate la 40 de kilometri (24 de mile) de granița cu Rusia. Rusia a lansat, de asemenea, un atac masiv cu drone și rachete, descris de oficiali drept cel mai mare din ultimele luni, vizând infrastructura energetică și ucigând civili. Atacul a avut loc în timp ce temerile cresc cu privire la intențiile Moscovei de a devasta capacitatea de generare a energiei a Ucrainei înainte de iarnă. „Și acesta este răspunsul tuturor celor care au încercat să obțină ceva cu Putin prin discuții, telefoane, îmbrățișări și tăcere”, a spus Zelenski.
Unii adepți au susținut că limitarea și alte constrângeri ale SUA ar putea costa războiul Ucrainei. Dezbaterea a devenit o sursă de dezacord între aliații NATO ai Ucrainei. Biden a rămas în opoziție, hotărât să țină linia împotriva oricărei escalade care credea că ar putea antrena SUA și alți membri NATO în conflict direct cu Rusia cu arme nucleare. Știrile despre decizia lui Biden au urmat întâlnirilor din ultimele două zile cu liderii Coreei de Sud, Japoniei și Chinei. Adăugarea trupelor nord-coreene a fost esențială pentru discuțiile, care au avut loc în marginea summitului de cooperare economică Asia-Pacific din Peru.
Biden nu a menționat decizia în timpul unui discurs la un popas în pădurea tropicală amazoniană din Brazilia, în drum spre summitul Grupului celor 20.
Întrebat despre decizie, secretarul general al ONU Antonio Guterres a spus într-o conferință de presă că poziția organismului este „de a evita o deteriorare permanentă a războiului din Ucraina”. „Vrem pace, vrem pace corectă”, a spus Guterres duminică înainte de summitul de la Rio de Janeiro. El nu a detaliat. Este posibil ca rachetele cu rază mai lungă de acțiune să fie folosite ca răspuns la decizia Coreei de Nord de a sprijini invadarea Ucrainei de către Putin, potrivit uneia dintre persoanele familiarizate cu evenimentele. Oferta generală de rachete ATACMS este scurtă, așa că oficialii americani din trecut s-au întrebat dacă ar putea oferi Ucrainei suficient pentru a face diferența. Unii susținători ai Ucrainei spun că, chiar și câteva lovituri cu rază lungă mai adânc în interiorul Rusiei i-ar forța armata să-și schimbe desfășurarea și să-și cheltuiască mai multe resurse. Coreea de Nord a oferit Rusiei mii de militari pentru a ajuta Moscova să încerce să recupereze pământul din regiunea de graniță Kursk, pe care Ucraina l-a cucerit anul acesta. Introducerea trupelor nord-coreene în conflict vine în momentul în care Moscova a cunoscut o schimbare favorabilă a frontului. Trump a semnalat că ar putea împinge Ucraina să accepte să cedeze un teren confiscat de Rusia pentru a pune capăt capăt conflictului.
Aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia, potrivit evaluărilor americane, sud-coreene și ucrainene. Oficialii serviciilor secrete din SUA și Coreea de Sud spun că și Coreea de Nord a furnizat Rusiei cantități semnificative de muniție pentru a-și completa stocurile de arme în scădere. Trump, care preia mandatul în ianuarie, a vorbit luni de zile în calitate de candidat despre faptul că dorește ca războiul Rusiei în Ucraina să se încheie, dar în general a evitat întrebările dacă dorește ca aliatul SUA să ajute Ucraina. De asemenea, el a criticat în mod repetat administrația Biden pentru că a acordat Kievului ajutor de zeci de miliarde de dolari. Victoria sa îi face pe susținătorii internaționali ai Ucrainei să se îngrijoreze că orice reglementare grăbită l-ar ajuta în mare parte pe Putin. America este cel mai valoros aliat al Ucrainei în acest război, oferind asistență de securitate de peste 56,2 miliarde de dolari de când forțele ruse au invadat această țară în februarie 2022. Cu toate acestea, îngrijorată de răspunsul Rusiei, administrația Biden a amânat în mod repetat furnizarea unor arme avansate specific, solicitate de Ucraina, fiind de acord doar sub presiunea Kievului, a susținătorilor săi și după consultare cu aliații. Aceasta includea inițial refuzul cererilor lui Zelenski pentru tancuri avansate, sisteme de apărare aeriană Patriot și avioane de luptă F-16, printre alte sisteme. Casa Albă a convenit în mai să permită Ucrainei să folosească armamentul furnizat de SUA pentru lovituri limitate chiar peste granița cu Rusia. Abia acum lucrurile se complică dramatic. Ne aflăm deja în plin război mondial…
Lasă un răspuns