Peștera Micula (sau Peștera lui Micula) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (monument al naturii) și arie protejata de interes speologic, situată în județul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa, satul Giulești. Aria protejată cu o suprafață de 0,10 ha, este inclusă în Parcul Natural Apuseni și reprezintă o peșteră (cavernă) cu mai multe săli („Sala Mare”, „Sala Mică”, „Sala Macrameelor”, „Sala Cascadei”, „Sala Iadului”), galerii („Galeria Minunilor”, „Valea Perlelor”), cu concrețiuni (stalactite și stalagmite, coloane, cristale, ghirlande) și un lac subteran („Lacul Rozelor”) pe care plutește un mineral de carbonat de calciu (calcit).
Situată în apropierea satului Giulesti, peștera a fost descoperită relativ recent, în anul 1978, prin forțarea izbucului situat la baza versantului drept al Crăiesei. Ea face parte din rândul peșterilor cu o desfășurare largă și prezintă săli de mari dimensiuni („Sala Morii”, „Sala Haosului”, „Abatorul”, etc.). Se numără printre cavitățile frecventate și locuite de ursul de peșteră în Epoca de Gheață. Peștera Micula se află în Valea Crăiasa, la o altitudine de 500 metri.
Face parte din categoria A de clasificare. Asta înseamnă că peștera are valoare excepțională care, prin interesul științific sau unicitatea resurselor este reprezentativă pentru patrimoniul speologic național și internațional. Este o peșteră închisă și nu va putea fi vizitată. Vă arătăm doar câteva poze din această lume mirifică. Inclusiv denumirile locurilor sunt sugestive: „Sala Macrameelor”, „Lacul Rozelor”, „Valea Perlelor”, „Sala Cascadei”, „Cascada Mare”, „Galeria Minunilor”, „Sala Iadului”.
Situată în apropierea Peșterii Urșilor de la Chișcău, cavitatea este deosebit de frumoasă, fiind bogat concreționată și adăpostind o mare varietate de formațiuni. Întâlnim aici spații largi, galerii și diaclaze foarte înguste, lacuri, cursuri active și cascade, domuri și gururi, stalactite și stalagmite, draperii și coloane, perle de peșteră și calcită flotantă. De o mare valoare sunt și vestigiile paleontologice găsite aici printre care se numără și un schelet de urs de peșteră (Ursus Spelaeus) aflat în conexiune anatomică, acestuia lipsindu-i însă doar craniul. Peștera este în curs de explorare și datorită importanței știintifice deosebite, vizitele în peșteră se limitează doar la cele de explorare și cercetare științifică. Parte din pozele sunt furnizate de Clubul de Speologie „Crysis” – Oradea. Sperăm ca pe viitor să aducem vești bune din partea expedițiilor de explorare și cercetare ce au în vizor această peșteră. (G.V.G.)
Lasă un răspuns