Greu de crezut că s-a scurs deja un sfert de veac din viețile noastre și din existența publicației Curentul internațional, iscat pe meleagurile Michigan-ului prin efortul lui Ștefan Străjeri și a minunatei lui soții, Luminița. Atâtea lucruri de folos spiritual ni s-au întâmplat pentru că există Moldova, spațiu binecuvântat, unde au germinat atâtea idei și talente. Bucovineanul Ștefan Străjeri, strămutându-se în Michigan din tărâmuri edenice precum Pojorâta, a strâns condeie de pe două continente în jurul unei publicații pe care s-a străduit s-o cumpere de la Gabriela Mihalache din Indiana într-o vreme de austeritate financiară. Având în vedere spiritul civic încă în fază infantilă la români, omul acesta s-a luptat cu atâtea obstacole, cheltuind de la el, numai ca să țină în viață un magazin cum n-a existat până acum pentru români la Michigan. Dar valoarea publicației a depășit demult granițele acestui stat. Complexitatea Curentului internațional este de netăgăduit. L-am așteptat în fiecare lună cu nerăbdare ca să aflu nu doar știri din țară, ci ca să înțeleg atâtea luări de atitudine și opinii despre problemele spinoase cu care se confruntă țara noastră. Ștefan Străjeri ne-a amintit, înainte de toate, să nu uităm de unde am venit, unde ni s-a plăsmuit ființa și către cine avem o datorie morală de împlinit ca să nu ne transformăm în niște renegați, pentru care „ubi bene, ibi patria”. România a avut și are de înfruntat ostilitățile unor vecini, care, îndată ce adulmecă vulnerabilitatea statului nostru slăbit de guvernări corupte, se organizează în haită pentru împărțirea prăzii, adică a teritoriului pentru apărarea căruia s-au jertfit șiruri de voievozi și de țărani de-a lungul timpului.
Curentul internațional a dat glas durerilor din țară, a lovit în trădătorii de la cârmă, a dezvăluit planurile ascunse ale celor ce poftesc la Transilvania, neconsolații Păcii de la Trianon, a relevat gândurile necinstite ale unor investitori străini, dornici să stoarcă aurul de la Roșia Montana, otrăvind meleagurile, a țintit cu sarcasmul său un președinte vânzător de flotă, sub ocârmuirea căruia s-a renovat Arcul de Triumf din București numai ca să se șteargă numele de Budapesta, enumerat printre localitățile dezrobite de glorioasa armată română. Prin condeiul istoricului Aurel S. Marinescu am aflat despre anihilarea elitelor românești în gulagul comunist, iar prin comentariile muiate în sarcasm ale lui Corneliu Florea (doctorul Dumitru Pădeanu) am înțeles cât rău cauzează culturii noastre scribii cu „urechea grefată la Bruxelles”. Ștefan Străjeri s-a implicat an de an în pregătirea festivităților de sărbătorire a Zilei Naționale a românilor la catedrala „Sf. Gheorghe” din Southfield sau la celelalte biserici româneşti din Michigan, a unor manifestări ca Sâmbra oilor, a unor festivaluri culinare etc., fiind prezent oriunde se petrecea ceva important în comunitatea românească.
Îmi stăruie în minte imagini de la celebrarea lui 1 Decembrie 2012, care a reunit forțe artistice de pe tot cuprinsul Statelor Unite. Întreaga suflare de față a împărtășit atunci bucuria unirii în cuget și simțire românească și speranța că sentimentele vor fi urmate de acțiuni și fapte pentru binele țării de origine. Ștefan s-a zbătut să aducă pe cont propriu un grup de opt dansatori admirabili din Pojorâta natală ca să ne transmită vibrația jocului popular românesc și a inimilor lor calde.
Dacă vrei să simți pulsul românismului, apoi e musai să te duci la Iași și să experimentezi pe viu ceea ce însemnează trăirea elevat spirituală (așa cum mi-a fost dat s-o descopăr la Universitatea din Iași), ritmul diurn al vieții care are un farmec izvorât din firea meditativă a moldoveanului, ce pare a spune „este timp pentru toate”, inclusiv pentru comunicare și poveste. Ștefan și Luminița sunt absolvenți ai acelui lăcaș de cultură, purtând peste hotare până aici în America un crâmpei din însuflețirea lui. Cu un deosebit elan și râvnă a cunoașterii Ștefan Străjeri și-a dedicat forțele cercetării istoriei emigrației românești din zona Marilor Lacuri și Canada, elaborând două cărți fundamentale în domeniu. Se cuvine să nu uităm că trăiesc printre noi oameni, care, pe lângă slujba zilnică, luptă cu ei înșiși și cu timpul lor drămuit ca și al nostru ca să dea fărâme din ființa lor comunității și să țină vie flacăra românismului printre noi, ca să nu ne scufundăm în totală amnezie. Și unul dintre ei se numește bucovineanul Ștefan Străjeri. Cu adevărat „nasc și la Moldova oameni” după cum grăit-a Miron Costin.
Lasă un răspuns