Provocări „globale” într-o lume în schimbare…

Politica globală se confruntă cu o serie de provocări complexe și diverse în lumea contemporană. Aceste provocări includ schimbările climatice, securitatea cibernetică, migrația, conflictele internaționale, terorismul, inegalitățile economice și sociale, pandemia de COVID-19. Unul dintre cele mai importante aspecte cu care se confruntă politica globală este nevoia de a gestiona interconectivitatea din ce în ce mai complexă a lumii moderne. Globalizarea a adus cu sine interdependențe economice, politice și sociale fără precedent, ceea ce necesită o atenție colaborativă între state și organizații internaționale. De asemenea, creșterea naționalismului și a populismului în anumite țări reprezintă o provocare pentru politica globală, deoarece slăbesc cooperarea internațională și accentuează diviziunile între state. Schimbările climatice sunt o altă provocare majoră (oare?) pentru politica globală, având în vedere impactul lor devastator asupra mediului, economiei și securității umane.

Este necesară o acțiune concertată la nivel global pentru a reduce emisiile de carbon și a implementa politici de protecție a mediului înconjurător. Iar toate ziarele rostogolesc această știre. Dar ascultam discursul unui laureat de premiu Nobel, John Clauser, câștigătorul premiului Nobel pentru fizică 2022: „Pot afirma cu mare încredere că NU există NU există, urgență climatică”. „Oricât de mult ar supăra mulți oameni, mesajul meu este că planeta NU este în pericol. …CO2 atmosferic și metanul au un efect neglijabil asupra climei. Politicile pe care guvernul le-a implementat sunt total inutile și ar trebui eliminate. Până acum noi am identificat total greșit care este procesul dominant în controlul climei și toate modelele variate se bazează pe fizică incompletă și incorectă. Procesul dominant este „mecanismul termostat nor-lumină solar-reflexivitate. Norii sunt toți de un alb strălucitor și au reflectat 90 la sută din lumina soarelui înapoi în spațiu, făcându-i cel mai important, dar și cel mai neglijat aspect al sistemului climatic. Două treimi din Pământ sunt oceane. Numai Oceanul Pacific este jumătate din Pământ. Învelișul mediu de nori pentru Pământ este de 67 la sută; aproximativ 50 la sută peste uscat și 75 la sută peste oceane. Susțin că proprietățile vizibile de mai sus ale norilor sunt partea lipsă a puzzle-ului. Pot să afirm cu mare încredere că nu există o urgență climatică.”

Dar nimeni nu vorbește despre urgența păcii în lume. Domnilor, dumneavoastră credeți că războaiele nu sunt poluante? În plus, securitatea cibernetică a devenit o problemă tot mai presantă, deoarece tehnologia joacă un rol vital în aproape toate aspectele vieții moderne. Amenințările cibernetice pot avea consecințe grave asupra societății, iar abordarea acestora necesită o cooperare internațională eficientă. Politica globală se confruntă cu o nevoie crescândă de a construi încredere și solidaritate între state și societăți diverse, pentru a putea aborda provocările comune ale secolului 21 într-un mod eficient și durabil. Construirea încrederii într-o lume în care nivelul de încredere pare să scadă devine o provocare crucială pentru politica globală și pentru societatea în ansamblu. În ciuda acestui fapt, există câteva strategii și abordări care ar putea contribui la regăsirea și consolidarea încrederii între oameni.

În primul rând, transparența și responsabilitatea sunt cheile în construirea încrederii. Instituțiile guvernamentale, organizațiile internaționale și companiile private ar trebui să fie mai transparente în luarea deciziilor și gestionarea afacerilor lor. Comunicarea deschisă și sinceră poate consolida încrederea oamenilor în autorități și alte entități influente. De asemenea, promovarea dialogului și a înțelegerii reciproce poate contribui la reconstruirea încrederii între comunități și națiuni. O abordare bazată pe ascultare activă, empatie și respect pentru punctele de vedere diferite poate reduce tensiunile și construi punți de comunicare în societate. În plus, educația și informarea corectă sunt esențiale în cultivarea unei culturi a încrederii. Educația nu ar trebui să se limiteze doar la transmiterea cunoștințelor academice, ci ar trebui să promoveze și dezvoltarea abilităților de gândire critică, empatie și înțelegere a diversității culturale. Reconstruirea încrederii într-o lume fragmentată și tensionată necesită eforturi susținute la nivel individual, comunitar, național și global.

Ideea că sunt lideri politici ce nu ar negocia pacea cu nimeni, poate fi privită ca o lipsă de respect la adresa umanității. În general, negocierea și dialogul sunt instrumente esențiale în soluționarea conflictelor și în promovarea păcii și stabilității. Negocierea nu înseamnă întotdeauna compromisul sau concesiile mari, ci este o modalitate de a găsi soluții reciproc benefice pentru toate părțile implicate. Lipsa negocierii sau refuzul de a dialoga pot contribui la escaladarea conflictelor și la subminarea relațiilor internaționale. Dar unde mai găsim lideri politici deschiși la dialog și la negocieri constructive atunci când este vorba despre promovarea păcii și soluționarea conflictelor?

Negocierile și dialogul sunt instrumente esențiale pentru construirea unei lumi mai pașnice și mai armonioase, iar refuzul de a negocia poate avea consecințe negative asupra relațiilor internaționale și a securității globale. Premierul ungar Viktor Orban vorbea despre sfârșitul lumii occidentale. Orban a spus: „Anul acesta vom putea pune capăt erei civilizației occidentale, să punem capăt ordinii mondiale bazate pe hegemonia liberală. Spiritul mondial liberal progresist a eșuat. A adus războaie, haos și dezordine, colaps economic, și confuzie pentru lume, în cele din urmă, oamenii s-au săturat de reprezentanții acestui spirit liberal oriunde au apărut Ei sunt incapabili să fie lideri, nu sunt apți pentru această sarcină, sunt plini de erori și în cele din urmă se grăbesc spre propria lor distrugere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*