„Banul e ochiul necuratului”…

De multe ori m-am întrebat de unde vine această expresie… Poate că vine din perioada când superstițiile și credințele referitoare la împielițați erau foarte răspândite și influente. Sau cum o altă zicală populară spune ”Ban la ban și păduche la păduche”. Oricum de unde ar veni ei sunt un factor de influență negativă de cele mai multe ori. Dacă „energie egal putere” spunea Lenin, astăzi putem spune că banul aduce puterea. Robert F. Kennedy Jr. spune într-un interviu (Eu tot continui să cred că cineva ca dânsul o să conducă destinele Americii și lumii. Dar scuze, sunt naiv): „Joe Biden a predat fiecare centimetru din înălțimea morală. Liderul acela care cheltuiește mai mulți bani pe războaie străine și pe torturarea jurnaliștilor decât pentru protejarea americanilor nu este deloc un lider. E timpul să te retragi, Joe”. Atunci când greșelile sunt repetate și nu sunt corectate sau remediate, acest lucru poate duce la pierderea încrederii din partea celor afectați. Pierderea încrederii înseamnă că oamenii pot deveni sceptici sau rezervați în legătură cu abilitatea sau intențiile persoanei care comite greșelile în mod repetat. Trebuie să recunoaștem greșelile, să ne asumăm responsabilitatea pentru ele și să depunem efortul necesar pentru a le corecta, astfel încât să reconstruim încrederea celorlalți în noi. În psihologie, încrederea poate fi definită ca o stare de siguranță, credință sau certitudine în capacitatea, bunăvoința sau fiabilitatea unei persoane sau a unei entități. Acest concept este adesea asociat cu sentimentul de siguranță și confort în relațiile interpersonale.

Încrederea poate fi construită pe baza experiențelor anterioare, a comportamentului sau a acțiunilor coerente ale unei persoane sau a unei instituții, precum și pe baza relațiilor de lungă durată și comunicării deschise și transparente. Este un aspect crucial în dezvoltarea relațiilor sănătoase și în construirea unei comunități sau a unei societăți în care oamenii se pot baza unii pe alții.

Încrederea în cei care ne-au înșelat în trecut poate fi o provocare majoră pentru multe persoane. Dacă cineva a încălcat încrederea noastră anterior, este firesc să fim precauți în a-i acorda din nou încrederea noastră. Cu toate acestea, încrederea poate fi reconstruită în timp, în funcție de modul în care persoana respectivă își recunoaște greșelile, își asumă responsabilitatea pentru ele și depune efort pentru a-și corecta comportamentul. Citeam cum marele Bill Gates este supărat pentru că: „dezinformarea despre vaccinuri” și „asocierea anumitor persoane, ca mine sau Fauci, cu intenții maligne, cu vaccinuri”, a dus nu numai la o creștere a „ezitării la vaccinare”, ci și la pierderea încrederii publicului în diverse inițiative de „sănătate publică”, precum „a fi pregătit pentru următoarea pandemie”. Deci este necesar să ne ținem bine, pentru că urmează…

Un exemplu celebru din istorie al unui conducător care și-a recăpătat încrederea este Nelson Mandela, fostul președinte al Africii de Sud. În timpul luptei împotriva regimului de apartheid, Mandela a fost condamnat la închisoare timp de 27 de ani pentru activitățile sale împotriva segregării rasiale. Cu toate acestea, în timpul detenției sale, Mandela a devenit un simbol al luptei pentru drepturile omului și al rezistenței pașnice împotriva injustiției. După eliberarea sa din închisoare în 1990, Mandela a jucat un rol crucial în procesul de tranziție pașnică către o societate democratică în Africa de Sud. A condus țara în calitate de președinte între 1994 și 1999, promovând reconcilierea națională și unitatea într-o țară divizată de ani de segregare și conflicte. Mandela și-a recăpătat încrederea atât în țara sa, cât și în comunitatea internațională prin intermediul angajamentului său pentru pace, reconciliere și egalitate. Nelson Mandela este un exemplu remarcabil de cum cineva poate să-și recapete încrederea și să devină un lider respectat și iubit în întreaga lume prin sacrificiul personal, devotamentul față de valorile sale și capacitatea de a aduce schimbări pozitive în lume.

Winston Churchill este cunoscut pentru rolul său important și influent în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial ca prim-ministru al Marii Britanii. El a fost o figură cheie în conducerea țării în timpul unei perioade extrem de dificile și critice. Churchill a fost recunoscut pentru discursurile sale mărețe, hotărârea sa inflexibilă și capacitatea sa de a-i inspira pe cetățeni să rămână puternici și rezistenți în fața provocărilor pe care le impune războiul. Deși Churchill a fost un lider polarizant și nu a fost lipsit de critici sau eșecuri în cariera sa politică, el și-a recâștigat încrederea prin determinarea sa de nestăvilit, claritatea viziunii sale și abilitatea sa de a promova rezistența și curajul în fața adversităților. Rolul său în mobilizarea și unificarea poporului britanic în momente de criză a contribuit semnificativ la succesul Marii Britanii în război. Prin liderii săi, chiar și în ciuda greșelilor sau eșecurilor trecute, încrederea poate fi recâștigată printr-o abordare onestă, hotărâtă și angajată față de valorile și direcția pe care o promovează. Asemenea lui Churchill, acești lideri pot să își revină și să inspire respect și încredere din partea celor pe care îi conduc.

Dar să încheiem cu un vechi proverb american: „Cu toții consumăm minciuni când inimile noastre sunt înfometate”. („We all eat lies when our hearts are hungry”…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*