Societățile secrete și democrația…

Toți ne punem întrebări când auzim de așa zisele „societăți secrete”. Ce sunt acestea și cu ce se ocupă, aduc plusvaloare, au făcut un nasture, un fermoar…? Scuzele mele! Recunosc, am aflat târziu despre ele. Când mergi la fabrică nu ai timp să te gândești la conspirații. Societățile secrete sunt organizații cu activități, dar și cu membri, care se țin în mare măsură departe de ochii publicului. Aceste societăți pot avea diferite scopuri și obiective, cum ar fi păstrarea și transmisia cunoașterii ascunse, promovarea anumitor idei sau filozofii, influențarea politicilor sau deciziilor, controlul resurselor sau puterii, sau chiar pentru realizarea unor ritualuri sau ceremonii specifice. Există numeroase societăți secrete cunoscute sau presupuse în istoria și cultura umană, unele mai notorii decât altele. Exemple de societăți secrete celebre includ Francmasoneria, „Ordinul Illuminati”, „Skull and Bones”, „Rosicrucienii”, Ordinul Cavalerilor Templieri și multe altele. Trebuie știut, multe societăți secrete sunt obiectul speculațiilor, conspirațiilor, sau sau doar ficțiune, așa că informațiile despre ele pot fi uneori neclare sau „secrete”.

Francmasoneria: Este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute societăți secrete din lume, cunoscută și sub numele de Masonerie. Originile francmasoneriei sunt incerte, dar se crede că a început în jurul secolului al XVII-lea în Marea Britanie. Francmasoneria se concentrează în principal pe valorile etice, morale și spirituale, promovând dezvoltarea personală și fraternitatea între membri. Francmasoneria are loje (unități locale) în care membrii se întâlnesc pentru a participa la rituri și ceremonii specifice. Illuminati: Ordinul Illuminati a fost o organizație fondată în 1776 de către Adam Weishaupt în Bavaria, Germania. Scopul declarat al Illuminati era acela de a promova iluminarea și libertatea de gândire, opunându-se influențelor religioase și politice restrictive. Ordinul Illuminati a fost interzis și desființat de către autorități în 1785, iar de atunci a devenit subiectul multor teorii ale conspirației care îl asociază cu controlul secret al lumii.

În concluzie, francmasoneria este o societate secretă cu tradiții vechi, axată pe dezvoltarea personală și fraternitate, în timp ce Illuminati au fost o organizație scurtă în durată, cu obiective politice și filozofice radicale. Ordinul Cavalerilor Templieri, cunoscut și sub denumirea de Templierii, a fost o organizație militară și religioasă fondată în secolul al XII-lea în timpul cruciadelor. Nu vă mai vorbesc de ce și unde au apărut celelalte două, dar rămâne întrebarea: de ce unii vor putere, pentru ce…? Alexandru cel mare a avut putere și a pus să fie îngropat cu o mână afară din sicriu. A vrut să arate că nu a luat nimic cu el.

Mă gândeam și la cele două societăți mai puțin secrete, dar care au aceleași obiective: Puterea. Davos se referă la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial care are loc în Davos-Klosters, Elveția. Forumul Economic Mondial de la Davos nu este o societate secretă, ci mai degrabă o organizație non-profit (dar bogată) care se concentrează pe abordarea provocărilor globale și pe promovarea cooperării internaționale în domeniul economic, politic, social și cultural. Există unele speculații care sugerează că Forumul Economic Mondial de la Davos ar fi influențat de elitele politice și economice ale lumii și că ar avea unele trăsături ce amintesc de societăți secrete sau grupuri de influență. Totuși, aceste zvonuri și teorii ale conspirației nu sunt confirmate, doar noi avem „halucinații”. În general, Forumul Economic Mondial de la Davos este cunoscut pentru adunarea liderilor mondiali, oamenilor de afaceri, activiștilor, academicienilor și alți factori de decizie pentru a discuta și a găsi soluții la problemele majore cu care se confruntă lumea. Davos-ul a devenit un punct focal pentru discuțiile privind globalizarea, schimbările climatice, inegalitatea economică, tehnologia și alte teme de actualitate importante.

Grupul Bilderberg este o conferință anuală privată la care participă un grup select de lideri politici, oameni de afaceri, bancheri, academicieni și reprezentanți ai mass-media din Europa și America de Nord. Scopul conferinței Bilderberg este de a facilita discuții informale și de înalt nivel între participanți pe o varietate de subiecte, cum ar fi politică globală, economie, securitate, relații internaționale și alte chestiuni de interes. Grupul Bilderberg este menit să ofere un cadru pentru dialog și schimb de idei între membrii săi, care sunt invitați personal și participă în calitate de persoane private, nu în funcție de reprezentări oficiale. Adunarea este organizată de către un grup de organizatori numit Comitetul de Direcție Bilderberg, iar locația și lista de participanți sunt ținute secrete până în ultimul moment.

Legătura dintre Forumul Economic Mondial de la Davos și Grupul Bilderberg poate fi identificată prin faptul că unii participanți la ambele evenimente fac parte din aceeași elită globală a factorilor de decizie. Ambele conferințe sunt văzute ca oportunități pentru liderii mondiali să discute în mod privat și informal chestiuni-cheie care afectează agenda globală. Trebuie menționat că atât Forumul Economic Mondial de la Davos, cât și Grupul Bilderberg sunt organizații legale și sunt deschise la nivel internațional. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, ambele conferințe au fost criticate pentru lipsa de transparență în ceea ce privește discuțiile și deciziile luate acolo. Mi-a plăcut lecția de filosofie a lui Camil Petrescu din romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”: Dragă, dar ce vor sofiștii aceștia. Vor să-i iubești tu! Dar ce fel de filosofie fac ei? Ei spun că dacă tot ne mințim toată viața, important este să ne mințim frumos. Să fie pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*