Record național de scufundare în Izbucul Ibzândiș din Munții Pădurea Craiului (jud. Bihor)

O echipă de scafandri din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a stabilit un nou record național de scufundare într-o peșteră inundată, atingând cota de – 129 metri adâncime, în Izbucul Ibzândiș din Munții Pădurea Craiului, județul Bihor, acum la început de an 2024. Acest izbuc este considerat unul emblematic în speologia din România: aici se realizează explorări de mai bine de jumătate de secol. Izbucul Izbândiș este cel mai adânc izbuc din România și se află în munții Pădurea Craiului în extremitatea de sud-vest a comunei Şuncuiuş. Cursul de apă debuşează dintr-un sifon ce formează la ieşire un lac de culoare albastru turcoaz, aflat pe dreapta văii, la baza unui abrupt în care se înscrie peştera cu acelaşi nume. Din nefericire, Izbucul Izbândiș are o poveste tristă, pentru că în acest loc și-a pierdut viața în anul 1984, la adâncimea de -40 de metri unul dintre cei mai mari speologi și scufundători ai acelui timp, Gabor Halasi. Cea mai mare parte a acestui sifon (241 m), se pare că a fost parcursă de Gabor Halasi în 1984 când, din motive necunoscute nu s-a mai întors, corpul său neînsufleţit a fost găsit, după lungi şi anevoioase căutări, la o depărtare de 200 m de la intrare. În anul 2014, speologii au pus o placă comemorativă în acest izbuc în memoria acestuia. Scafandrii speră că această placă montată în adâncuri va rezista în timp, astfel că toți cei care se vor scufunda în Izbucul Izbândiș să își amintească de speologul orădean. Până nu demult, apele acestui izbuc reprezentau o importantă sursă de energie pentru punerea în funcţiune a unor joagăre şi mori ţărăneşti, ce se aflau în lungul văii, iar în prezent, ca şi în trecut, ele servesc la alimentarea cu apă a gospodăriilor din apropiere, respectiv din Şuncuiuş.

Echipa ce a „atacat” vechiul record a fost format din trei scafandri (Cristian Irimieș și Flaviu Pop – echipa de vârf și Ciprian Man – sprijin) și a reușit doborârea fostului record de – 121 metri din același izbuc (record ce data din anul 2022), depășind restricția (strâmtoarea) de la această cotă. La adâncimea de 129 metri, scafandrii au descoperit o zonă în care galeria se îngusta și din pricina penalizării de decompresie pe care o aveau la acel minut, scafandrii au decis să se întoarcă. Ei au constatat că peștera continuă descendent, oferind provocări de explorare viitoare. Scafandrii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, entitate aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, au efectuat, în ultimele luni, mai multe ture de explorare în Izbucul Izbândiș, ca parte a procesului de pregătire continuă pentru intervențiile din lacurile montane din județul Cluj, cunoscute pentru condițiile dificile de scufundare (adâncime și vizibilitate). Pe parcursul acestor ture, scafandrii au reușit cartarea, în premieră, a acestui izbuc.

O scufundare într-o peșteră inundată la astfel de adâncimi necesită o pregătire extrem de minuțioasă: • calculul și pregătirea amestecului de gaze pentru respirat – de remarcat că o scufundare la asemenea adâncimi necesită o perioadă de până la câteva ore în care scafandrii trebuie să rămână în apă pentru decompresie, adică restabilirea echilibrului de gaze din organism pentru revenirea la presiunea atmosferică normală; • calcularea și pregătirea surselor de energie electrică pentru aparatura subacvatică (scutere, dispozitive de iluminat, etc.) și pentru încălzirea costumului de scufundare (apa nu are mai mult de nouă grade Celsius); • pregătirea și instalarea firului ghid (lungimea firului a fost de 425 metri, amarat în 86 de puncte), obligatoriu pentru orientarea într-o peșteră inundată.

Izbucul Ibzândiș rămâne încă o atracție pentru scafandrii speologi ce doresc să vadă până unde ne „deschide” pământul tainițele sale. Din ce în ce mai dificil și mai îngust, tunelul carstic are încă „porțile deschise”, spre bucuria celor de caută să atingă punctul terminus. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*