La început de an 2024…

A mai trecut un an din viața noastră, ar zice un pesimist. Am mai apucat un an de viață, ar zice un optimist. L-am păcălit și pe ăsta, ar zice un hâtru. Adevărul e că anul care a trecut ca și cel care a venit au pentru fiecare o semnificație socială și una personală. Pentru unii, anul trecut e anul în care le-a murit vaca, pentru alții anul în care le-a fătat capra, nu o să găsești doi români care să cadă de acord asupra trecutului, prezentului sau viitorului, fiecare având propriul drum, propriile obstacole, propriile obiective, iar asta se manifestă de la nivel individ, la nivel de grup, social, micro și macro. Așa se face că și comentariile, analizele și previziunile pentru noul an diferă de la caz la caz, fiecare cu argumentele lui, fiecare cu aspirațiile, simpatiile sau antipatiile lui. Să luăm câteva exemple:

Ucraina; Urmărind știrile de pe „Telegram”, ai zice că occidental este cu un picior în groapă, S.U.A. a devenit un mic punct pe harta lumii, cum ar spune domnul Streinu, UE se va dizolva, iar Rusia va redeveni U.R.S.S.E. („E” de la Europa). Dacă ascultăm știrile „oficiale”, cum ne îndeamnă televiziunile private dar cumpărate și dirijate, Putin e mort de mult, ăla care apare la tv, „ăla cu mâna stângă bălăgănind, ăla negru cu masca” nu e el e doar o mască, o sosie, iar Rusia, aia care tot scoate tehnică militară pe bandă rulantă, e gata, nu mai are economie, nu mai are armată, nu mai are magnați, nu mai are dolari și nici ruble, nu mai are cui vinde gaze, trăiește ca vai de ea din împrumuturi, este înfrântă, își dă ultima suflare. Altii zic că S.U.A. a pierdut războiul, că Biden nu va mai apuca să candideze, că s-a dus „Noua Ordine Mondială”, că s-a dus vremea când o mână de oameni, „Bilderbergii”, „Cei 300”, „Illuminații”, khazarii, Tusk, Soroș sau Gates, conduceau lumea, gata, de acum se schimbă roata, laptele și mierea vor curge. Unii zic că în 2024 se va încheia conflictul din Ucraina, că aceasta va fi cedată, că americanii trag de Zelenski să facă pace, să cedeze de bună voie Crimeea, să-și ia miliardele și să plece. Mai zic ei că Zelenski este contestat de proprii oameni, părăsit și din interior și din afară, și că va avea soarta lui Aldo Moro.

Alții zic că abia acuma va începe adevărata luptă, că Zelensky a reușit câteva lovituri șmechere a distrus un vas de război rusesc și a doborât 3 Suhoi-uri așa că armata rusă e în degringoladă. De la o contraofensivă îndreptată spre Vest se trece la o apărare pe direcția Est.

Fiecare crede și spune ce vrea. Un foc isbucnit în New Jersey într-o veche fabrică de mașini de cusut este prezentat de propaganda rusă drept un sabotaj la un depozit de armament și muniție destinate Ucrainei. Nu e așa că dă bine la aurolaci? Păi ce e prost americanul să trimită pe degeaba de la el din depozitele lui, tehnică pe care să o vândă Zele arabilor? Nuuuu, că doar nu e născut pe gurile Dunării e doar venit în vizită. El îi pune pe alții să-și golească depozitele, să rămână în fundul gol, ca apoi să cumpere pe bani grei, plata înainte livrarea peste 10 ani, tehnica depășită din cimitirele americane de fier vechi. Nu vi se pare mai plauzibil?

În fine, lucrurile nu stau nici cum spun unii, nici cum spun alții, dar în niciun caz nu cum sunt prezentate de șim prin canale, de știriști.

S.U.A. nu a renunțat la conflictul din Ucraina, chiar dacă în mare și-a atins scopul. Cine crede că scopul S.U.A. a fost să facă din Rusia o cantitate neglijabilă, s-a înșelat. Nu de Rusia se temea S.U.A., de oare ce cu rușii se înțeleg de minune de la Yalta încoace. Jocul lor de-a războiul pe teritoriile altor state le-a dat posibilitatea să își vândă pe piețele albe sau negre tehnică, armament și muniție cât s-au consumat în toate războaiele din Galaxie în ultimii 10.000 de ani. Și jocul va merge înainte indiferent în ce teren se va purta, mai puțin cel național, al lor. S.U.A. nu a urmărit distrugerea Rusiei pentru că oricât de orgolioși or fi, nu sunt dobitoci, chiar dacă ei au o istorie cât un ghid al Dăbulenilor, cunosc istoria războaielor lui Napoleon și Hitler. Scopul S.U.A. a fost distrugerea Europei – a Germaniei în primul rând – și trebuie să admitem că a fost atins în proporție de 90 la sută.

Europa a scăpat de dependența de gazul ieftin rusesc și a devenit dependent de cel scump livrat de americani la prețuri de trei ori mai mare. Germania a trecut de la stadiul de locomotivă electrică de mare viteză a Europei la cea de drezină de mână, cu un mecanic ciung. Franța a rămas ce era, un pion cu pretenții de nebun, Italia joacă tarantella cum îi dictează unchiul Sam, iar U.E. a devenit cel mai detestat organism internațional, în interiorul ei și în afară. Dacă nu ar fi reușit să cumpere sau să înscăuneze capetele din majoritatea țărilor membre, Bruxelles-ul „Uniunii” s-ar fi spart deja ca o bășică, dar e întreținut de iohanișii și ciolacii naționali care fără sprijinul U.E. si S.U.A. ar bate țăruși cum le propunea Păunescu.

Așadar S.U.A. și-a cam atins țelul, are întreaga Europă la picioare, acea Europă care în ’97 se semețea să rezolvea ea de una singură situația din Albania și vorbea apoi despre o Armată Europeană care să rezolve problemele din interiorul „bătrânei doamne” fără intervenție americană. Iată că nu au vrut americanii și acuma biata bătrână gâfâie, nu mai poate nici să își încălzească ceaiul fără gazul livrat de SUA.

Cei care cred că S.U.A. a fost înfrântă politic și economic, se înșeală. Europa e înfrântă la această oră sub toate aspectele. Din cei doi ani au ieșit bine doar Rusia și S.U.A. Dacă cumva S.U.A. se va simți în pericol nu se va da în lături să recurgă la arma nucleară pentru că dacă va fi să cadă ea, atunci să cadă toată lumea, să nu uităm că intre un leu sătul care își face siesta și un pisic rănit, e bine să te ferești mai întâi de pisic. Dar dacă e vorba de un leu rănit, atunci nici elefantul nu te poate salva. Dar S.U.A. nu sunt încă rănite, ba chiar sunt pe cale să își revină economic grație vănzării de armament care merge bine și în Europa și în Asia. Dacă va fi să înceapă un conflict mondial, acesta va fi dirijat de SUA, dar nu cu implicare directă, altcineva va scoate castanele din foc. Iar zvonul că după ce termină cu Ucraina, Rusia urmează să atace Polonia, România, Bulgaria, Ungaria sau mai știu eu ce țară din Europa, este lansat pentru a determina nu conducerile acestor țări, căci ele le sunt supuse, mai puțin Ungaria, ci pentru a determina populațiile să accepte sau chiar să ceară aprovizionarea cu tehnică „de ultimă generație” din S.U.A.

Gaza: Aici situația stă diferit, dar e tot un joc de putere. Netanyahu va avea soarta lui Zelenski, va fi și el părăsit și dat jos, însă doar când își va încheia rolul. Cine crede că Israelul, înconjurat de dușmani, în ciuda faptului că a fost declarat „cel mai sigur stat European” astfel încât U.E. a recomandat europenilor să-și trimită arhivele în Israel, fiindcă ar avea cel mai sofisticat sistem de monitorizare a granițelor, în special pe Fâșia Gaza, a fost luată prin surprindere de atacul Hamas. Hamas care fusese până atunci aliatul lor deci cunoscut din interior, cu oameni la conducere devotați Israelului este un naiv, ca să folosesc un eufemism. Totul a fost programat, planificat, pentru că Israelul s-a săturat să tot accepte arabi în Fâșia Gaza pe care o consideră teritoriu israelian. Nu mai aduc în discuție sălbăticia cu care autoritățile și armata israeliană „se răzbună” pe populația civilă pe care o îndeamnă, impinge, forțează să părăsească „Fâșia”. Ce se întâmplă acolo e genocid în înțelesul celei mai blânde definiții.

Și aici se fac previziuni, speculații privind soarta conflictului, durata și modul în care se va încheia. După cum se desfășoară și reacțiile tuturor, se va sfârși când nu vor mai fi palestinieni în Gaza. Este adevărat, tangențial, poate doar ca o încercare de a testa până unde poate merge cu atacurile, poate din orgoliu, poate din inconștiență se mai încearcă întărâtarea țărilor arabe așa cum s-a întâmplat în Iran, în Kerman unde se comemorau patru ani de la asasinarea lui Qassem Soleimani, ocazie cu care au fost omorâți aproape 100 de civili. Ce s-a urmărit? Întărâtarea Iranului și a altor țări arabe, intrarea acestora în conflict. Israelul dorește și el atragerea altor țări în conflict. Oricum, Tora lor îi consideră pe toți ne-evreii, ființe inferioare care nu merită să trăiască, dar merită să moară pentru „pământul lor sfânt”. Ar putea părea ciudat că nimeni nu a revendicat initial atentatul dar până la urmă s-a găsit acarul Păun care nu este evreu, este… „arab”. Cică nu știu cine din ISIS ar fi organizat atentatul pe motiv că ei sunt suniți iar ceilalți erau șiiți. Ceea ce nu se spune însă, dar se știe, fiind recunoscut chiar de foști membri C.I.A., este că atât ISSIS cât și Al Qaeda sunt formațiuni subvenționate și instruite, folosite de C.I.A. pentru operațiuni sub steag fals.

Așadar nu trebuie să ne mai întrebăm cine și de ce a organizat acel masacru, iar având în vedere faptul că Israelul a declarant că nu îi pasă ce spun alte state, sau ONU, ei merg până în pânzele albe, e de așteptat să își atingă scopul și nu vor accepta pace sau intervenție O.N.U. până nu vor „elibera” Fâșia Gaza, indiferent cu ce risc, pagube sau urmări.

Alegerile: Un alt subiect fierbinte al anului 2024 asupra căruia se fac presupuneri, planuri, declarații, predicții, sunt alegerile care vor avea loc în S.U.A. și în multe țări europene. Doar în Rusia nu există dubii, Putin va câștiga chiar fără intervenția serviciilor, a sistemului de votare „on line” și programelor de numărare a voturilor gen Iohannis sau Biden. În S.U.A. cele două partide trebuie să își desemneze mai întâi ele candidații. Republicanii ar putea merge tot pe mâna lui Trump care datorită prestației dar și politicii familiei Biden în S.U.A. și Ucraina, s-ar putea să aibă câștig de cauză în cadrul partidului. Dar are și suficienți opozanți care îl consideră mai degrabă un circar. La democrați deși se zvonește că tot Biden va candida, îmi e greu să cred că acesta va fi candidatul, democrații trebuie să fie ori prea tâmpiți, ori inconștienți ca să nu realizeze că pe de o parte Biden ar putea să nu vadă ziua alegerilor, să nu știe în ce zi este. Nici cei mai înfocați democrați nu prea l-ar mai vota, sau nu vor merge la vot. Dar, dacă acesta va fi nominalizat și va atinge ziua votului, dacă nu își va rupe gâtul sau picioarele la vre-o manifestație împiedicată, toată lumea știe că nu va prinde finalul de mandat, va fi înlocuit cu voie sau fără voie. Prin această prismă e interesant de văzut cine va fi aleasa, căci sunt convins că va fi o femeie.

În România alegerile vor fi tumultuoase. Ciolacu crede că dacă a fost la americani și le-a promis noi baze, că România va cumpăra noi sisteme de tehnică militară care să nu fie niciodată aduse aici dar plătite pe loc, va fi căftănit. S-ar putea să ia țeapă, sau mai bine zis sigur va lua țeapă, ca și Dragnea. Ciucă crede și el că va fi alesul peneliștilor, dar și el va lua țeapă pentru că peneliștii nu vor mai fi amenințați de Iohannis să îl accepte așa cum l-au acceptat forțat ca președinte de partid și premier. Iohanis va fi uitat, Ciucă la fel, dar oricum nu mai contează ce vor ei ci ce vrea partenerul strategic. Eu cred că va fi Helvig alesul strategului, pentru că: – are moacă de telectual, nu de covrigar; – nu este român get-beget, având rădăcini acolo unde trebuie; – este supus; – a fost șef al SRI, poate ține în mână orice politician dacă a fost deștept să își păstreze oarece date. Și cred ca a fost. Ce Băsescu nu a plecat cu camioane de dosare?; – arenunțat la funcția de șef SRI, funcție care nu se lasă din mână pentru nimic. O fi fost el prost să plece de la SRI și să ajungă șomer? Nu cred. Așadar alegerile în România cel puțin la președinție sunt clare. Ceilalți candidați sunt figuranți. Nimeni nu se poate pune cu „forța” STS.

Încoronatul Virus: Deși de la izbucnirea conflictului din Ucraina lumea a uitat de înțepături, acestea vor reveni în 2024 poate pe timpul sau după alegeri. Acolo unde prezența antisistem la vot va fi mai mare, se vor reintroduce restricții, nu doar la noi ci în toată Europa unde vor avea loc alegeri. Deja Spania și Cipru se pregătesc să reitroducă obligativitatea testelor și măștilor la intrarea în spitale, spații închise sau persoanelor vulnerabile. Sunt convins că România va face același lucru pentru că este foarte convenabil pentru guvernanți care astfel vor fi scutiți de protestele previzibile. S-ar putea ca unii să aibă de ales între a merge la război sau a sta închiși în casă. Prin America cam asta e oferta, DOD oferă locuri fără mască în tranșee.

Cam atât despre evenimentele anului 2024. Să fim sănătoși, că belelele curg!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*