Cine mai are nevoie de români?…

După 34 de ani în care speranțele românilor au fost spulberate, anul 2024 va fi un an în care minciună și promisiunile vor fi lansate, pin campanii electorale, cu viteză „bostanilor” crescuți în copac! Potrivit datelor oficiale. Peste 50.000 de români au plecat definitiv din țară în anii 2022-2023! Câți se vor mai întoarce acasă? Cuprinși de ceață propriei neputințe, decidenții se dovedesc repetenți la proiectele pe termen mediu și lung pentru România! Din fericire, mai există români care gândesc pentru români! Schimbările însoțesc trecerea noastră prin viață! Cum reușim, însă, să ne aducem aminte că unitatea românilor trebuie să rămână neatinsă? La o prima vedere, un astfel de demers pare imposibil, dar perseverență construiește punți de legătură între românii aflați în străinătate – numiți „românii din «Diaspora»” și familiile rămase în țară. Datele oferite de Institutul Național de Statistică anunță un viitor îngrijorător! Cine poate să gândească la normalitate, în condițiile în care tot mai mulți români sunt nevoiți să plece din țară?

Contrar declarațiilor unor decidenți politici care apreciau că „plecarea românilor din țară este un mare succes pentru guvernanții aflați la putere”, potrivit „Open sources”, numărul celor 50.000 de români, plecați definitiv din țară între 2022 -2023, obligă la măsuri urgențe, numărul prezentat cel mai mare „exod” din ultimii 30 de ani! Să fie acesta dovadă că revenim la România normală? Să fie întâmplător că circa 40 la sută dintre românii plecați definitiv din țară dețin studii superioare, conform unui raport al Băncii Mondiale? Tinerii înseamnă viitorul nostru! Dar ce facem pentru dânșii? Potrivit „Open Sources” în anul 2022, peste 18.000 de tineri, cu vârstă până la 24 de anu, au părăsit România definitiv, cu 6.000 mai mult decât în 2021. Alți peste 60.000 au plecat, pe o perioadă limitată de timp, cu aproximativ 2.000 mai mulți față de anul precedent. Deși țările din Uniunea Europeană acordă o atenție specială menținerii echilibrului demografic, natalitatea fiind încurajată, România pare că nu înțelege cât de periculoasă este situația prezența, decalajul între generații fiind evident, iar mortalitatea fiind mai mare decât natalitatea! Prin comparație, în ultimii 34 de ani, România a pierdut prin mi­gra­ţia externă definitivă circa 5,8 milioane de români, alte patru milioane fiind în curs de clarificare a statutului lor în țările în care se află! Câți români mai trăiesc în România? Recensământul rămâne o poveste! Dacă înainte de 1989, România numără circa 23 de milioane de locuitori, astăzi, date mai mult sau mai puțin credibile, arată că România numără circa 19 milioane de locuitori, din care aproximativ nouă milioane trăiesc deja în afară țării!

Ce îi determina pe români să își părăsească familiile și să plece definitiv din țară? Realitatea socială contrazice faptul că „economia duduie”! Nu este, însă, exclus să duduie, de ani buni, mintea unora care își încurcă pașii spre vârful propriei incompetente! Indiferent de culoarea politică, dezinteresul față de problemele reale ale românilor, trădarea națională prin vânzarea resurselor țării, să fie garanția promovării în funcție a celor care ar trebui să gândească pentru viitorul nostru? Alegerile, din anul 2024, bat la ușa!

Ce fac autoritățile pentru recuperarea românilor din străinătate, cu atât mai mult cu cât este cunoscut faptul că țări precum Spania, Italia sau Germania acordă cetățenia pentru români doar în condițiile în care aceștia renunță la cetățenia română! Cum este posibil că oameni simpli să inițieze un apel pentru reîntoarcerea românilor acasă, dar și pentru susținerea românilor aflați în străinătate, în timp ce decidenții aplică „regulă struțului”? Dacă ne pasă, aflăm răspunsul împreună! Să citim și să semnăm pentru o Românie mai bună!

Ce mai înseamnă „Diaspora” pentru guvernanți? Ce mai înseamnă românii uitați de cele mai multe ori în Ucraina sau Ungaria, fără dreptul de a își ține slujbele în biserica în limba română? Cine mai are curajul să cheme românii din diaspora la vot pentru o Românie mai bună? Demografia este la fel de îngrijorătoare, așa cum este și interminabilul „exod” al românilor plecați din țară pentru o pâine mai bună! Îmbătrânirea populației nu mai este niciun secret, vârsta medie crescând de la 40,6, la 42,4 ani, iar speranța de viață a omului simplu, îngenunchiat de datoria pentru achiziționarea unei case, scăzând dramatic? Sistemul de pensii, aprobat mai întâi la Bruxelles, alimentația necorespunzătoare, imposibilitatea achiziționării de medicamente din cauza sărăciei, ne obligă să căutăm răspunsuri! Dacă speranța de viață sănătoasă pentru femei este 60,5 ani, iar pentru bărbații – 59,3 ani, câți români mai au șansă de a ajunge la pensie la vârstă de 65 de ani?

Înainte de 1971, generația „decrețeilor”, copii născuți în România, trecea de circa 1.500.00, știut fiind că avorturile erau interzise, preocuparea politicii de stat fiind creșterea numărului de locuitori! Dacă înainte de 1990, generația copiilor născuți era de circa 800.000, astăzi generația acestora a ajuns la circa 180.000, familia tradițională, cu trei-patru copii, devenind o raritate, fiind preferat un singur copil! Salariile speciale și pensiile de sute de milioane sunt mult mai importante decât responsabilitatea acțiunilor inițiate pentru readucerea României la normalitate! În condițiile în care tinerii nu au posibilitatea unui loc de muncă în propria țară, cine poate să justifice de ce un Înalt funcționar al statului care a ales să iasă la pensie cu circa 40.000 lei, rămâne angajat tot la stat, în același minister, cu funcție de conducere plătită cu încă 20.000 lei? Cum este posibil să gândim că mai avem o șansă, în condițiile în care datoria externă a României a trecut de 160 miliarde euro? Cine va avea puterea să oprească prăbușirea României în fundul prăpastiei, în condițiile în care decidenții aleg să promoveze România în Zanzibar sau prin călătorii exotice în Senegal sau Dubai, destinate VIP? Potrivit informațiilor din spațiu public, românii călătoresc în întreagă lume, cei mai mulți fiind în căutarea unui loc de muncă! Majoritatea rutelor aeriene prezintă un grad de ocupare de peste 90 la sută. Acest lucru reiese și din traficul de pasageri de pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava, acesta ajungând la peste 650.000 de călători în primele nouă luni ale acestui an. Gândind la părinții copleșiți de dorul copiilor, dar și al copiilor care așteaptă reîntoarcerea părinților aflați la lucru în străinătate, Sărbătorile oferă un prilej minunat de a fi alături de cei dragi și de a ne aduce aminte că românii nu uită de români! România înseamnă acasă! Grijă pentru viitorul nostru trebuie să ne deschidă mintea și sufletul… România, încotro?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*