Bilanțul unei repetiții…

Acum un an am făcut bilanțul anului 2022, spuneam: „Dar ce s-a întâmplat în acest an rotund 2022…? În primul rând schimbarea paradigmelor politice interne în relația stat-cetățean-democrație, dar și a paradigmelor politice internaționale. Orice paradigmă (conform definiției) poate fi schimbată atunci când apar anomalii și disfuncționalități ce nu se pot rezolva în cadrul lor. Avem deci un bi(-)lanț altoit cu lupta despre război. Despre pace nu avem nici măcar dreptul să vorbim. Prin arogarea dreptului ai toate șansele să fii lovit cu stângul, așa cum orice literă din drept are balanța aplecată pe stânga. În epoca noastră, cea inițiată după al doilea Război Mondial, unde statul nu a fost doar furnizor de servicii destinate maselor de cetățeni, și nici simplu corector al dezechilibrelor de pe piețe la nivel macroeconomic, el a avut monopolul asupra relațiilor internaționale și reprezentării externe a unei națiuni. Din acest motiv intrarea în spațiul Schengen a noastră a fost doar eșecul reprezentării externe a statului, iar noi am învățat că statul la coadă prin vămi, rămâne un argument de „aurescu” al succesului, prin ghinion. Culmea este că „ghinionul” continuă să facă victime colaterale fără „aureola” unui trabuc fumegând.

Dar ce s-a mai întâmplat între timp? Vorba marelui poet Nichita Stănescu: „Domnule poet, doar timpul s-a întâmplat între timp”. În rest nimic, mici confuzii baleate de războaie și mulți morți. Anul 2023 a fost un an de schimbări semnificative în peisajul politic global. De la evenimente geopolitice de amploare până la transformări sociale profunde, am fost martorii unor evoluții remarcabile care au modelat atmosfera politică a acestei perioade.

Dezvoltare: Politica globală a anului 2023 a fost marcată de o serie de evenimente importante care au generat tensiuni și incertitudine. Un astfel de aspect a fost polarizarea politică și creșterea extremismului. Într-o lume caracterizată de diferențe sociale și economice, divergențe politice și culturale s-au adâncit, generând tensiuni și dezbateri aprinse. Aceasta a dus la fragmentarea societăților și la o scădere a dialogului constructiv. De asemenea, anul 2023 a fost marcat de schimbări majore în sfera relațiilor internaționale. Relațiile dintre statele lumii au suferit transformări dramatice, oamenii și guvernele fiind descoperite provocări (uneori fictive) precum schimbările climatice, migrația și amenințările la adresa securității cibernetice. Cooperarea internațională a suferit, pe alocuri, din cauza creșterii sentimentelor naționaliste și protecționiste. Aceasta a generat tensiuni și a slăbit instituțiile de guvernare globală, provocând o incertitudine generală în ceea ce privește direcția pe care o va lua comunitatea internațională în viitor.

Pe de altă parte, anul 2023 a fost, de asemenea, un an în care s-au înregistrat „progrese” uneori regrese semnificative în combaterea inegalităților și promovarea drepturilor omului. Mișcările sociale și activismul politic au luat amploare, conștientizând și mobilizând opinia publică asupra problemelor cheie ale societății. Drepturile femeilor, inclusiv drepturile reproductive, au fost în centrul atenției, iar progresele sau regresele au fost realizate în lupta împotriva discriminării de gen. De asemenea, s-au înregistrat realizări în combaterea sărăciei extreme și promovarea educației ca instrument de dezvoltare socială.

Concluzie: În ansamblu, anul 2023 a fost un an complex și plin de transformări în arena politică globală. Polarizarea politică și creșterea extremismului au adâncit diferențele la nivelul societății, provocând tensiuni și slăbind unitatea și coeziunea. În același timp, schimbările geopolitice și naționalismul au adus cu sine un grad de incertitudine cu privire la direcția și natura relațiilor internaționale. Cu toate acestea, progrese notabile în promovarea drepturilor omului și combaterea inegalităților au generat speranță și inspirație în societatea globală. Mișcările sociale și activismul politic au demonstrat puterea opiniei publice în schimbarea cursului evenimentelor și în prioritizarea problemelor sociale.

Prin urmare, în lumina bilanțului politic al anului 2023, este important ca liderii politici și societatea în ansamblu să conștientizeze importanța dialogului pașnic și a colaborării internaționale pentru a aborda provocările comune. Numai prin consolidarea valorilor comune și angajamentul față de principiile democratice se poate construi o lume mai justă și echitabilă pentru toți locuitorii săi. În principiu datorită acestei lumi „juste” magnații lumii își construiesc buncăre costisitoare pe mii de kilometri pătrați pentru a se ascunde în caz de cataclism nuclear sau în caz de revolte populare care nu mai pot fi oprite de „câinii” de pază ai democrației. În fiecare an se mai „modelează” ceva, dar în fiecare an omul simplu rămâne cu speranța că lumea se îndreaptă pe un drum bun. Un banc mi se pare relevant pentru a înțelege pe plan intern ce se întâmplă: „Tată, ce trebuie să vând, pentru a-mi cumpăra… mașini iahturi, vile cu piscină?”… „Patria, fiule, patria!”…

Dar să fie pace și să fim sănătoși!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*