Craniul fosil de mamut juvenil descoperit la Ghioroiu (jud. Vâlcea) are 1,6 milioane de ani

Mai multe oase de mamut fosile au fost descoperite în septembrie 2017 în judeţul Vâlcea, pe raza comunei Ghioroiu, de o echipă a Muzeului Judeţean Vâlcea. „Noi am fost informaţi de domnul profesor Paşol din Ghioroiu că undeva în zona Dealului Porcilor, în comuna Ghioroiu, un localnic ar fi descoperit nişte oase destul de mari. Ne-am deplasat în zonă şi spre suprinderea noastră da, aveam în faţă o mandibulă uriaşă a unui animal preistoric, fosilizată, dar foarte bine era conservată dantura, mă refer la oase şi măsele. Tot în zonă, a fost descoperit un femur de mamut, ţin neapărat să facem cercetări ample în această arie, pentru că, sunt convins că avem un depozit fosilifer foarte mare, dat fiind faptul că aici a fost lacul Getic”, spune directorul muzeului, prof dr. Claudiu Tulugea. Ghioroiu se află în aceeaşi regiune cuprinsă în trecut de fostul Lac Getic, unde pe raza comunei Tetoiu (jud. Vâlcea) a fost descoperit un bogat zăcământ fosilifer, cuprinzând inclusiv primele oseminte humanoide din Europa (cele de la Bugiuleşti). Ghioroiu este o comună din județul Vâlcea, formată din satele Căzănești, Ghioroiu (reședința), Herăști, Mierea, Poienari și Știrbești. La rândul său, Tetoiu este o comună tot din județul Vâlcea, formată din satele Băroiu, Budele, Măneasa, Nenciulești, Popești, Tetoiu (reședința) și Țepești. În această comună, în zona numită Bugiulești, au fost găsite urme de umanoizi vechi de 2.000.000 de ani, declarate la vremea descoperiri ca fiind cele mai vechi din Europa, respectiv fosile așa numite de Homo Olteniensis, aflate în prezent la Muzeul Olteniei din Craiova. S-a dat importanță acestui sit fosilifer datorită descoperirilor anterioare. Dintre piesele fosile descoperite iese în evidență un craniu de mamut juvenil.

Acum craniul de mamut de la Ghioroiu, județul Vâlcea, se află în Colecția de Paleontologie a Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei, și aparține unui pui de mamut atribuit speciei Mammuthus meridionalis, apreciindu-se, pe baza nivelului în care a fost descoperit, că datează din Pleistocen (cca 1,6 milioane ani). În colecția Muzeului Olteniei, craniul este păstrat fragmentar, jumătate din cutia craniană, maxilarul și placa rostrală (prelungire în care sunt inserați fildeșii). În maxilar, se văd bine conturați câte doi molari lacteali. Deși fosilele aparținând speciei Mammuthus meridionalis sunt relativ des întâlnite pe teritoriul României, la nivelul Pleistocenului, o piesă de acest fel – craniu de exemplar juvenil – este foarte rară. Craniul a fost descoperit în anul 1996 de Traian Cobrescu, pădurar în comuna Ghioroiu. În timp ce examina liziera pădurii din apropierea localității, acesta a observat un os ciudat ce ieșea la iveală dintr-o movilă de nisip înaltă de cca 10 m. A început să sape în jurul osului și a avut surpriza să constate că a descoperit un fragment de craniu. Craniul a stat o vreme în școala din Ghioroiu, apoi în Primăria din Ghioroiu, până când dl. Traian Cobrescu s-a prezentat la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei, unde a anunțat descoperirea pe care o făcuse.

Originea mamuților, cei care au dat naștere elefanților actuali, este în Africa, procesul evolutiv având loc în urmă cu circa 60 de milioane de ani. Chiar dacă pare surprinzător, mamutul a trăit și pe teritoriul României, până acum 20.000-30.000 de ani. Cele mai vechi rămășițe osoase descoperite la noi au în jur de două milioane de ani. Omul preistoric, vânător și culegător, obișnuia să vâneze și mamuți, chiar dacă acest lucru implica riscuri majore. Mamutul nu era folosit doar ca o sursă de hrană, ci și ca una de materie primă – respectiv fildeșul – din care își confecționa arme și unelte. Una dintre cele mai importante tabere de vânătoare descoperite la noi, cu o vechime de 40.000-50.000 de ani, este cea de la Ripiceni, undeva pe malul Prutului, cercetată de arheologi o perioadă, cu rezultate remarcabile. În judeţul Vâlcea, fosile de mamut au mai fost descoperite pe Valea Pescenei, Valea Jidovii (un molar de mamut) şi Valea Topologului. Craniul de mamut juvenil descoperit la Ghioroiu (jud. Vâlcea) se constituie într-o probă importantă a existenței acestor uriașe mamifere pe teritoriul țării noastre. Valoroasa fosilă de proboscidian ce datează din Pleistocen (cca 1,6 milioane ani) confirmă bogăția faunei acelei perioade. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*