Elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza ” au reprezentat România la expoziția „Codice Cariollonis” din Germania

În data de 7 septembrie 2023, sediul Consulatului General al României la München (Germania) a vernisat expoziția „Codice Carillonis”, ce a reunit 76 de lucrări semnate de elevi ai Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București. Abordând o paletă largă de subiecte, de la repere arhitecturale la portrete și scene urbane, acestea au fost pregătite de tinerii artiști cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, în doar cinci zile de imersiune intensă în cultura, arhitectura și viața artistică a capitalei Bavariei. Expoziția, a cărei temă a structurat ideea de intersecție între tradiție și modernitate și între culturile româno-germane, a fost organizată cu sprijinul Consulatului General al României la München și a putut fi vizitată de iubitorii de artă până în data de 22 septembrie 2023.

„Lucrările expuse nu sunt doar o reflectare a tehnicii și talentului, dar și o întruchipare a experienței tinerilor artiști în München. Fiecare piesă își are propria poveste, fie că a fost inspirată de vizitele la muzee, de interacțiunile cu localnicii sau de atmosfera specific bavareză. Tehnicile folosite variază de la auritură și pictură pe pânză la colaj și tehnica mixtă, ilustrând astfel deschiderea și diversitatea abordărilor lor. Într-un context mai larg, expoziția funcționează ca un dialog intercultural, reflectând moduri în care tradițiile și modernitatea pot coexista și se pot îmbogăți una pe cealaltă. Este, de asemenea, o mărturie a capacității artei de a uni, de a educa și de a inspira, un adevărat testament al puterii transformatoare a expresiei artistice. Pentru vizitator, această expoziție nu este doar o ocazie de a aprecia arta, ci și de a participa într-o călătorie colectivă de descoperire și de a înțelege cum o nouă generație de artiști români vede și interpretează lumea înconjurătoare. Este, în esență, o fereastră către viitorul artei românești, un viitor care se anunță a fi la fel de divers și plin de promisiuni ca și colecția de lucrări prezentată”, declara Adriana Conț, autor coordonator al expoziției. Tinerii artiști care și-au asumat misiunea de a pregăti o expoziție multidisciplinară în mai puțin de o săptămână au fost Alessia Jeles, Alessia Albu, Alexandra Dinu, Alexia Moise, Alexis Manolache, Ana-Maria Predețeanu, Andrada Matei, Ioana Nicolau, Ioana Voicu, Irina Constantin, Iris Calomfirescu, Jade Pătru, Luca Nedelcu, Matei Chiru, Miruna Mihai, Ruxandra Papadopol, Sophie Chițac, Thea Badea, Theodora Mihai, Tudor Floroi, Vlad Turdean și Mara Sporiș. Expoziția nu a fost doar vizual captivantă, dar și cultural istoric semnificativă. Aceasta servește ca o punte între experiențele lor individuale și colective și oferă publicului o oportunitate rară de a vedea cum trecutul și prezentul pot fi țesute împreună, într-o narațiune coerentă și dinamică.

Expoziția a avut o importanță multiplă. În primul rând, a servit ca o platformă pentru tinerii artiști de a-și prezenta lucrările, oferindu-le astfel recunoaștere și oportunități. În al doilea rând, a funcționat ca un pod cultural între România și Germania, facilitând un dialog intercultural. În al treilea rând, a contribuit la educația publicului, oferindu-i posibilitatea de a înțelege și aprecia arta și cultura prin lentila tinerilor artiști. Expoziția nu doar că a oferit o vedere panoramică asupra talentului și diversității artistice, dar a și încurajat un dialog profund și constructiv între generații, culturi și tradiții. Expoziția „Codice Carillonis”, al cărei vernisaj s-a bucurat de prezența Joanei Grevers, istoric de artă și medic, un nume important pe scena artei românești contemporane, este parte a proiectului educațional „Iter Artland”. Lansat în anul 2020, acesta își propune organizarea de tabere de creație dedicate tinerilor artiști în formare și are în vedere promovarea patrimoniului cultural european, prin intermediul itinerariilor documentare. Prima ediție internațională a proiectului a avut loc în 2022, la Nürnberg, cu sprijinul Centrului Cultural Româno-German „Dumitru Prunariu”. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*