Războiul rece, dar e cald…

Războiul Rece a fost un conflict de lungă durată care a avut loc în mare parte între sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial (1945) și sfârșitul anilor 1980. A fost o stare de tensiune și rivalitate politică, militară și ideologică între două puteri mondiale dominante – Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică. Războiul Rece nu a fost un război convențional în sensul tradițional al termenului, ci mai degrabă un conflict indus la nivel politic, economic și ideologic. Cele două superputeri s-au opus reciproc în mai multe domenii, inclusiv în sfera politică, militară, economică și propagandistică, dar nu au intrat în confruntări militare directe deschise. În timpul Războiului Rece, cele două blocuri – Blocul de Est (condus de Uniunea Sovietică) și Blocul Occidental (sub influența Statelor Unite ale Americii) – și-au exercitat influența în diferite regiuni ale lumii prin intermediul sprijinului strategic și economic acordat țărilor aliate și prin competiții și rivalități economice și militare. Războiul Rece a luat sfârșit în anii 1989-1991, odată cu căderea Zidului Berlinului și cu dezintegrarea Uniunii Sovietice. Această perioadă a avut un impact major asupra istoriei contemporane, cu consecințe semnificative în domeniul politic, militar, economic și cultural în întreaga lume.

Dimitri Trenin, politologul rus care conduce Centrul Carnegie din Moscova spunea: „Rusia și Europa nu sunt în confruntare, ci coexistă în relații mai degrabă confuze”. Iar „NATO și-a pierdut ponderea și unitatea de acțiune din timpul Războiului Rece”. Și dacă privim mai atent totul se reinventează. Soluționarea pașnică a crizei ucrainiene pe care miza Rusia a eșuat, a urmat o soluție impusă de lumea occidentală și de compromis. La vremuri noi oameni răi, vremurile bune și „reci” au apus. Dacă politologul rus spunea: „Rusia nu va face concesii geopolitice, ci va căuta decrisparea și fluidizarea relațiilor sale cu statele europene. Un alt politolog și Universitar belgian a spus: „Realitatea este că nu realizăm nici în mod corespunzător, nici în mod clar, această nouă fază a istoriei. Da, raporturile dintre europeni și Rusia sunt complicate dar un nou Război Rece nu va fi, fie și prin faptul că Europa nu mai este centrul lumii. Ea rămâne un centru mondial important, dar la concurență puternică cu China, India și vecinii lor sud-estici asiatici”.

Din Ziarul suedez „Nya Dagbladet”: SUA au pierdut războiul „proxy” în Ucraina. „Mii de ucraineni mor în fiecare săptămână numai pentru că Joe Biden nu poate admite înfrângerea fără a-și arde din temelii partidul politic. Ucraina a primit 185 de miliarde de dolari de la Occident pentru a sprijini războiul Americii împotriva Rusiei fără a obține un rezultat. Acum Zelensky spune că nu este suficient. „Atâta timp cât războiul continuă, nimic nu poate fi suficient”.

Biden spune că Rusia a pierdut deja războiul pentru că Finlanda și Suedia se alătură NATO. Dacă aceasta este măsura succesului, aș susține că noua alianță militară dintre Rusia și China, cu al doilea cel mai mare buget de apărare din lume de 300 de miliarde de dolari, este o pierdere uriașă pentru Occident în comparație cu adăugarea a doi membri NATO cu buget mic (Finlanda pe 6,3 miliarde de dolari și Suedia la 7,7 miliarde de dolari). Realitatea este că SUA și-au pierdut războiul proxy în Ucraina. Occidentul sângerează bani în această gaură neagră fără sfârșit. Rusia depășește numeric Ucraina pe câmpul de luptă cu zece la unu, în ciuda miliardelor de ajutor militar din partea Occidentului. Administrația Biden nu este dispusă să negocieze pacea. Ei trimit mai mulți ucraineni să moară fără nicio speranță de succes. Democrații știu că nu au nicio șansă la următoarele alegeri dacă Rusia câștigă. Asa este. Mii de ucraineni mor în fiecare săptămână pentru că Joe Biden nu poate admite înfrângerea fără a-și arde din temelii partidul politic. Joe Biden și echipa Sullivan și „Fuck the EU” Nuland vor fi amintiți ca fiind cei mai inepți actori politici din istoria SUA.

Împreună, au oferit Rusiei și Chinei cel mai mare cadou: o alianță multipolară consolidată a națiunilor BRICS+ care va pune capăt hegemonia SUA prin „dedolarizarea” comerțului global și limitând sever capacitatea guvernului SUA de a imprima bani pe cheltuiala altor națiuni. Vor ruina SUA care este incredibil de îndatorată fără a trage un singur foc. Singura opțiune în afară de această înfrângere geopolitică garantată și haosul american. care ar urma, este războiul nuclear. Cu cele știute despre guvernul SUA și marionetele sale de deep state , acesta este încă rezultatul cel mai probabil. Ei preferă să pună capăt umanității decât să admită înfrângerea. Elitele supraviețuitoare din buncărele lor nucleare vor învinovăți în mod natural Rusia”. (The Swedish Newspaper, Nya Dagbladet) – Fraza de încheiere cu „elitele” sigur ar trebui să ne pună pe gânduri, iar cert rămâne că nu toată presa este la fel. Dar să fie pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*