După ce a cerut refacerea Muzeului – Castel „Regina Maria” de la Mamaia – un lucru extraordinar, având în vedere succesul turistic al Castelului Reginei de la Balcic, ministrul culturii Raluca Turcan anunța și o investiție importantă pentru care Ministerul Culturii, care poate aloca 4,5 milioane de Euro necesară restaurării complete și amenajării muzeale a imobilului-monument istoric de la Ștefănești – Argeș. Este vorba despre Muzeul Național „Brătianu”, găzduit de Vila „Florica”, ce a aparținut celei mai mari familii de politicieni români. De date aceasta a surprins printr-o vizită inopinată la Fortul 13 de la Jilava (jud. Ilfov), prilej cu care a afirmat că înfiinţarea unui muzeu dedicat acestui obiectiv „încărcat de istorie” reprezintă „o iniţiativă necesară”. Pe pagina sa de facebook aceasta ne spune: „Am vizitat, astăzi, 8 august Fortul 13 de la Jilava, un loc încărcat de istorie, dar marcat profund şi recunoscut ca loc al represiunii comuniste, care l-a transformat într-un centru de exterminare a deţinuţilor politici. Acest loc are o importanţă deosebită pentru memoria noastră colectivă şi ar trebui valorificat şi pus în circuitul cultural. Fortul 13 este monument istoric, iar un muzeu care să-i fie dedicat în integralitate, abordând toate tematicile şi perioadele istorice prin care clădirea a trecut, cu precădere perioada comunistă, este o iniţiativă necesară”.
Ministrul Culturii a arătat că a deschis dialoguri cu preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov – Hubert Petru Ștefan Thuma, directorul Muzeului Ororilor Comunismului în România – manager interimar Alexandru Groza (instituţie subordonată Ministerului Culturii), şi cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor – director general dr. Dan Halchin, pentru a consolida şi pune în valoare monumentul istoric prin identificarea unor surse de finanţare pentru refacerea structurală şi amenajarea fortului ca muzeu. „Până în prezent, au fost identificate mai multe probleme, printre care unele de proprietate sau de natură tehnică, rezultate din degradarea construcţiei, dar şi unele care implică separarea fizică dintre muzeu şi spaţiul penitenciarului. În ciuda acestora, mă voi implica în încercarea de a transforma acest loc într-un muzeu dedicat istoriei dureroase a Fortului 13 de la Jilava, cu punerea în evidenţă a ororilor pe care regimul comunist le-a comis aici, moştenire ce trebuie lăsată viitoarelor generaţii”, a adăugat Raluca Turcan.
Ca istorie, fortul a fost construit la ordinul Regelui Carol I ca parte din sistemul de apărare a Bucureştiului împotriva unui eventual atac otoman, Fortul 13 a intrat în conştiinţa publică în a doua jumătate a secolului XX ca penitenciar de data aceasta, în care, din 1944 şi până în 1964, au fost încarceraţi, în condiţii insuportabile, adversari ai regimului comunist. „Acolo, la zeci de metri sub pământ, au fost închişi şi şi-au găsit sfârşitul mareşalul Antonescu sau Monseniorul Vladimir Ghika, iar temniţele şi camerele de tortură păstrează urmele terorii comuniste. Astfel, pe unele cărămizi, încă se mai pot observa inscripţiile deţinuţilor, majoritatea intelectuali, şi rugile acestora de supravieţui crâncenelor chinuri cărora erau supuşi”, a precizat Turcan, în postarea de pe Facebook. Istoria neagră a acestui loc a continuat până în decembrie 1989, când 63 de manifestanţi arestaţi de pe străzile Bucureştiului în timpul Revoluţiei au fost arestaţi, bătuţi, urcaţi în dube şi duşi aici, la Jilava, într-o încăpere de 15 metri pătraţi. În prezent, clădirea aparţine Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din Cadrul Ministerului Justiţiei şi adăposteşte depozite şi magazii anexe Penitenciarului Jilava.
Într-un supra-proiect cultural se pot include și restul fortificațiilor din Cetatea București care au mai supraviețuit, creând aici parcuri de distracții, muzee tematice, ateliere de diferite meșteșuguri și abilități etc. Mai există un proiect în desfășurare: „În privinţa Memorialului Piteşti există deja o solicitare de înscriere în lista de patrimoniu UNESCO din partea Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului. Această solicitare prevede înscrierea acestui obiectiv istoric, alături de alte patru închisori, Râmnic, Sighet, Jilava şi Aiud, în lista de patrimoniu istoric. Până a demara această procedură, care este una de durată, pentru că presupune parcurgerea mai multor etape, în zilele următoare voi semna ordinul de clasare a Memorialului Piteşti, ceea ce înseamnă asigurarea unei protecţii din perspectivă patrimonială din partea Ministerului Culturii”, a mai declarat Raluca Turcan în cadrul unei conferinţe de presă. Toate aceste activități converg într-un program cultural prodigios ale cărui rezultate se întrevăd chiar spectaculoase. Vom urmării îndeaproape evoluțiile acestor proiecte culturale atât de necesare… (G.V.G.)
Lasă un răspuns