După ce vizităm alte țări vecine și ne minunăm de trecutul lor istoric și de faptul că ei îl conservă și îl promovează turistic, revenim în țară și încercăm să înțelegem de ce noi nu facem așa. De ce suntem „altfel”? Oamenii noștri politici nu sunt interesați de ceea ce vrea poporul și nici nu comunică cu acesta în nici un fel. Mai ieșiți din birourile capitonate și mai vorbiți cu poporul, că de aceea v-am ales. Nu aveți bătături de la atâta stat pe scaun? Noroc că în cazul zonei unice a Clisurii Dunării vedem ca în oglindă malul sârbesc și mai copiem și noi câte ceva. Am fost de câteva ori în zonă și privații m-au câștigat cu inițiativele lor. Fac excursii, fac investiții, vor să protejeze… Este o zonă cu încă mult mister și orașe scufundate…
După ce conexiunea între malul sârbesc și cel românesc al Dunării a fost restabilită prin punerea în funcțiune a bacului de la Moldova Nouă, ruina Cetății „Sfântul Ladislau” din comuna Coronini (mai demult Vărad; jud. Caraș – Severin) a început să fie supusă unui amplu proces de reabilitare, repunerea în valoare a fortificației medievale, menționată în documente încă din 1430, urmând să aibă același impact asupra turiștilor cum se întâmplă în cazul Castelului Golubac din Serbia („în oglindă”). De câțiva ani, zona Clisurii Dunării atrage asemeni unui magnet turiști din toate colțurile țării și nu numai. Întrucât a intuit faptul că turismul poate deveni un segment extrem de profitabil pentru zonă, edilul comunei Coronini, Ilie Boboescu, a înțeles că nu doar calitatea serviciilor oferite vizitatorilor joacă un rol definitoriu în fidelizarea acestora, ci şi obiectivele turistice din proximitate. Drept urmare, una dintre cele mai prețioase comori ale locului, Cetatea Ladislau, situată la capătul estic al localității Coronini, e gata să își recapete strălucirea de altădată, pentru consolidarea, restaurarea, conservarea și protecția acesteia fiind alocaţi bani mulţi: peste patru milioane de euro.
„Donjonul de la Coronini” a fost o cetate medievală încredințată la un moment dat cavalerilor teutoni (unele surse spun că s-a ridicat pe ruinele unei alte cetățui dacice, aflate pe un deal numit „Culă”). A fost terminată de Sigismund de Luxemburg și dedicată Sfântului Ladislau. Zilele acestea putem spune că lucrările de reabilitare pentru unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banatul Montan, Cetatea „Sfântul Ladislau” de la Coronini, care datează din secolul al XV-lea, s-au încheiat. În momentul de faţă, firma care s-a ocupat de restaurare lucrează la platformele de belvedere şi căile de acces pentru vizitatori, după care urmează montarea iluminatului arhitectural. După cum decurg lucrurile, reprezentanţii administraţiei locale susţin că este posibil ca Cetatea Ladislausă fie inaugurată în această vară. Valoarea totală a proiectului de restaurare este de 19,8 miloane de lei, din care 19,3 milioane sunt bani europeni, asiguraţi prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest. Cetatea medievală urmează să fie introdusă în diverse circuite turistice naționale și internaționale, pentru a crește numărului de vizitatori. Se vor desfășurarea și minimum patru evenimente anuale periodice, cu accent pe păstrarea tradițiilor locale.
Dacă ajungeți în zona Clisurii Dunării o plimbare cu șalupa sau vaporașul vă va duce la statuia lui Decebal, la Tabula lui Traian, la Peșterile din Clisură, la stâncăriile pe care înfloresc unicele Lalele galbene de aici, la Mănăstirea Mraconia, sau, mai nou, la Cetatea din Coronini. Vrei să te simți ca și un cavaler medieval autentic? Atunci urcă în cetate și privește peste fluviu, către malul sârbesc… (G.V.G.)
Este minunat sa vedem ca transfrontalierea si utilizarea resurselor lor imbogateste capitalul turistic al Clisurii Dunarii. Cetatea „Sfantul Ladislau”, cu totii marii sai eforturi financiare si tehnice, va deveni o mare destinatie turistica, deopotriva pentru turistii romani si pentru cei straini. Sper ca acest exemplu va arata ca unirea eforturilor transfrontaliere fac posibila construirea unui drum mai bun pentru turism.