Simboluri… Să vorbim despre simboluri!…

Dar totuși în istorie cunoaștem cum unele statui au fost distruse, valoarea omului de astăzi nu a mai echivalat cu valoarea omului de mâine. Da, există câteva exemple de statui care au fost dărâmate în România după ce nu au mai fost considerate la modă sau au devenit simboluri ale unor regimuri politice detestate. Iată câteva exemple notabile: – Statuia lui Iosif Stalin – A fost amplasată în București și a fost dărâmată în 1962, când V. Luca și Ana Pauker deja dispăruse. Statuia este înlocuită și ea într-o noapte, demolată cu ajutorul tancurilor și macaralelor Statuia a fost un simbol al influenței sovietice în România și a fost îndepărtată ca semn al începutului schimbărilor politice din țară. Sau: cu tancul te-ai impus, de tanc ești distrus. Statuile lui Nicolae Ceaușescu – Amplasate în toată țara, au dispărut. După ce dictatorul a fost înlăturat și executat în timpul Revoluției din 1989, statuile au fost dărâmate și îndepărtate. Astăzi în locul lor se află orice și oricine, indiferența dacă a avut vreun rol în istoria sau cultura țării. Exemple nu dau, sau poate în loc să le ridice statuie fraților Teodor și Marin Mehedințeanu care au făcut acum 160 de ani prima rafinărie din lume, găsim statuile lui Ronald Reagan și pe Henrich al XIV pe bulevardul cu castani; – Statuia lui Lenin din București- Această statuie a fost amplasată în timpul regimului comunist. După căderea comunismului, statuia a fost îndepărtată și mutată într-un colț al unui muzeu local.

Aceste exemple reflectă schimbările politice și sociale prin care a trecut România în ultimele decenii și modul în care anumite simboluri au fost percepute și respinse după ce nu au mai reprezentat valorile sau aspirațiile societății. Nu știu ce vom face cu acel desen de pe clopotul Mitropoliei care îl simbolizează (sau seamănă) cu marele ,,cârmaci” al națiunii Traian Băsescu.

Am început să scriu acest articol despre simboluri, plecând de la un fapt real . Mergând prin comuna Cotești, județul Vrancea, am stat de vorbă cu domnul Gică Ungureanu, excavatoristul care a descoperit statuia lui I. C. Brătianu în anul 2017. Statuia a fost făcută de Oscar Hann în anul 1931, apoi când au venit comuniștii la putere a fost ascunsă într-o hazna. Oscar Hann a fost un sculptor român de etnie germană, născut pe 3 dec. 1891 în București, și decedat pe 14 feb. 1976 (84 de ani) în București. Este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai sculpturii moderne din România. Oscar Hann a absolvit Academia de Arte Frumoase din München, Germania, unde a fost influențat de curentele de avangardă precum expresionismul și cubismul. După întoarcerea în România în 1921, a început să-și desfășoare activitatea artistică în București. Aici a avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea sculpturii moderne în perioada interbelică. Printre cele mai cunoscute lucrări ale lui Oscar Hann se numără statuile „Victoria de la Mărășești” și „Monumentul Victoriei” de la Tișița, realizate în anii 1930. De asemenea, a fost autorul bustului lui Mihai Eminescu, amplasat în Timișoara, care este considerat simbolul sculpturii moderne românești. Chiar de este valoroasă opera, oricând poate fi aruncat la coșul uitării istoriei personajul. Dar să fie pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*