Ce mai reprezintă oare onoarea azi?…

„Cine își pierde onoarea nu mai are nimic de pierdut.”- Publilius Syrus

Mai Mai putem să cumpărăm onoare când noi am vândut-o…? Doi arginți, atât a costat vila din buricul târgului și mașina aceasta care mâine nu mai are valoare. Se apropie anul 2035 și o să mergem pe trotinete cu baterii. Dar ce este onoarea? Să vorbim întâi despre onoarea la japonezi! Onoarea este un concept foarte important în cultura japoneză. Pentru japonezi, onoarea este legată de respectul față de propria persoană, față de familie și față de comunitate. Onoarea este ceva ce trebuie menținut și protejat în fiecare aspect al vieții. La nivel personal, japonezii pun un mare accent pe integritate, responsabilitate și comportamentul moral. Ei cred că este esențial să respecte angajamentele, să fie cinstiți și să nu aducă rușine familiei sau comunității lor prin comportament necorespunzător. De asemenea, onoarea este strâns legată de respectul față de autoritate și de ierarhie. Este de ajutor să respecți superiorii și să îi urmezi deciziile, iar în schimb, superiorii au responsabilitatea de a îngriji și de a proteja subordonații lor.

În ceea ce privește relațiile sociale, japonezii acordă o importanță deosebită construirii și menținerii onoarei. Ei evită conflictul și caută armonia în interacțiunile cu ceilalți. De asemenea, japonezii pun accent pe modestie și evită să se laude despre realizările lor sau să își expună necazurile în fața altora. Onoarea este adesea asociată cu codul samurailor, care promova valorile ca loialitatea, curajul și respectul. Chiar dacă societatea modernă japoneză s-a schimbat în mare măsură, influența codului samurailor înțelegi onoarea rămâne prezentă în multe aspecte ale vieții japoneze. În mare parte, conceptul de onoare este considerat a fi un atribut pozitiv și valoros în cultura japoneză. Este unul dintre pilonii eticii japoneze și are un impact semnificativ în comportamentul și gândirea japonezilor. Conceptul de onoare în cultura americană poate fi înțeles diferit în funcție de individ și de contextul în care este folosit. În general, onoarea este asociată cu integritatea personală, cu respectarea valorilor și cu comportamentul etic.

Ce reprezintă onoarea pentru americani? În Statele Unite, onoarea este adesea asociată cu responsabilitatea individuală și cu moralitatea personală. Americanii pun accent pe autenticitate și pe respectarea angajamentelor asumate față de ei înșiși și față de alții. Fiind o societate multiculturală și cu diversitate de perspective, conceptul de onoare poate varia în funcție de valorile personale și culturale. Dar putem să mai spunem că există și critici cu privire la conceptul de onoare în cultura americană, în special în raport cu stereotipurile și cu percepția excesivă a orgoliului național. În ansamblu, conceptul de onoare în cultura americană este complex și poate varia în funcție de individ, de comunitate și de context. Cu toate acestea, respectul față de valorile personale, etica și responsabilitatea individuală au un rol important în definirea și înțelegerea onoarei în cultura americană.

Deci: japonezii gândesc prin acest concept, americanii prin responsabilitatea individului. Dar să vedem în România. Onoarea este un concept important în cultura românească și este adesea asociată cu integritatea personală, cu respectul față de valorile și tradițiile comunității și cu comportamentul etic. În România, onoarea este privită adesea ca un atribut pozitiv și valoros, iar oamenii sunt încurajați să-și păstreze cuvântul dat, să fie cinstiți și să respecte normele morale și sociale. Onoarea este strâns legată de menținerea unei reputații bune și de evitarea acțiunilor care ar putea aduce rușine sau dispreț asupra individului sau asupra familiei. Într-un context istoric, onoarea a jucat un rol important în perioada feudală, când nobilii și boierii români respectau un cod de onoare care promova valorile ca loialitatea, curajul și respectul față de cei mai bătrâni sau cei mai puternici. Totuși, interpretarea și aplicarea conceptului de onoare în România poate varia în funcție de contextul social și cultural, precum și de individualitatea fiecărei persoane.

Uneori, conceptul de onoare poate fi perceput într-un mod restrâns și poate implica unele percepții negative, cum ar fi excesul de orgoliu sau neîndurarea în cazul unei insulte sau a unei umilințe reale sau percepute. Acum totul a devenit: Japonezii privesc prin acest concept, americanii prin responsabilitatea individului, iar la noi poate varia în funcție de contextul social și cultural.

Cum văd scriitorii acest concept…? Pentru A. Camus, onoarea este strâns legată de integritatea personală și de fidelitatea valorilor morale. El susține că individualitatea autentică constă în conștientizarea absurdului existenței și în alegerea angajamentului moral în fața acestui absurd. Onoarea apare atunci când individul trăiește în consimțământ cu valorile sale personale și își asumă responsabilitatea pentru acțiunile sale. Apoi el, subliniază importanța revoltei în fața condițiilor absurde ale vieții și promovează ideea luptei pentru onoare și pentru justiție, chiar și în fața unui univers lipsit de sens sau indiferent. El consideră că onoarea poate fi regăsită și restabilită prin refuzul de a renunța la valorile personale și prin angajamentul în acțiuni care aduc dreptate și solidaritate cu ceilalți oameni. Iar în „Romeo și Julieta” de William Shakespeare – în această celebră tragedie explorează tema onoarei prin conflictul dintre familii rivale, Montague și Capulet. Personajele principale, Romeo și Julieta, își sacrifică onoarea și reputația familiilor lor pentru dragostea lor interzisă. Onoarea înseamnă iubire, dacă nu ne iubim „noi pe noi oamenii” o să murim pentru a înțelege ce înseamnă „responsabilitatea individului” în sine.

Să ne întoarcem onorabil la iubire și să fie pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*