Acum câțiva ani mi-am cumpărat un gadget, o dată legat la internet îi comandam să-mi cânte de pe „youtube” ce melodie voiam. Puteam să-l întreb cât este ceasul, sau cum v-a fi vremea. Apoi am citit pe undeva că nu numai noi îl ascultăm pe el, dar și el ne ascultă pe noi. Atunci l-am scos din priză și așa a rămas. Eu știu că și telefonul mă ascultă, computerul mă ascultă, televizorul mă ascultă, deci sunt bun de ascultat de ascultător… (Sau invers în orice vers în univers) Vedeți de ce nu mai este nevoie de școală, te prind băieții, îți înfig un procesor prin vene și ai conexiunea de biți prin cortex, chiar dacă avem circumvoluțiuni drepte devin arcuite . La telefon melodia preferată: na-ți-o frântă că am dres-o și am ajuns roboții Ion. Am realizat că pe banii mei am plătit să fiu ascultat. Da s-au dus vremurile cu telefonul pe fir, astăzi deșteptăciunea a atins înalte cote, cotele de inundație ale inteligenței artificiale.
Recunosc că uneori joc șah cu al meu computer, când fac cea mai proastă mutare care-mi trece prin cap, el se gândește până mută de îl trec biții prin toate circuitele. Și mai recunosc că doar de două trei ori l-am bătut, dar cred că a fost din greșeală și atunci. Greșeala mea! O dată cu inteligența artificială, credeam că am terminat cu poezia, cu literatura. Pictorul modern o să închidă găina în ou ca să se întoarcă la „Renaștere”. Iar savantul o să fie pe „128” de biți cu procesor pe stânga și placă video „geforce” pe centimetru de cap pătrat. Acum în acest articol o să-i cer ajutorul lui „Chat GPT”. O să-i pun întrebări și să vedem ce-mi spune. Prima întrebare este: Te rog să-mi spui ce ști despre poporul Dac? „Dacii au fost unul dintre primele popoare care au locuit teritoriul României în Antichitate. Ei au trăit aici înaintea sosirii romanilor, în perioada preistorică și antichitatea timpurie. Dacii erau un popor indo-european, întemeiat în regiunile Munților Carpați, și s-au dezvoltat treptat într-o civilizație agrară și comercială, creând un puternic regat într-o zonă largă din centrul și estul Europei. În acest timp, dacii au dezvoltat propria lor limbă, artă și arhitectură, și au avut o puternica armata care i-a protejat de invazii inamicilor. Cei mai renumiți conducători ai Daciei sunt Decebal, Burebista, dacii au dat de asemenea o luptă crâncena cu romani (Războiul daco-roman). În prezent, moștenirea și cultura daco-getică fac parte din patrimoniul cultural al României, iar cercetările arheologice și studiile istorice continuă să aducă noi descoperiri și perspective asupra istoriei strămoșilor noștri dacii. Poporul dac provine dintr-o regiune a Europei de Est, cuprinzând aproximativ teritoriul actual al României, Bulgariei, Serbiei dar și Ucrainei. Istoria dacilor este încărcată de mister și este semi-legendară, dar istoricii cred că aceștia au fost un popor indo-european care a migrat în această regiune în jurul mileniului III î.Hr. și au coexistat cu alte triburi precum tracii. Dacii au avut o cultură și o civilizație proprie și au fost cunoscuți pentru abilitățile lor de luptă și cunoștințele lor în metalurgie”.
Vedeți, doar cu o întrebare simplă mai marii lumii pot afla câte ceva despre istoria noastră. Dar nu, ei o vor ștearsă. A doua întrebare: Poți să-mi scrii o poezie? – „Cerul deasupra noastră e vast și adânc,/ Păstrează secrete și ascunde destine,/ Stelele străbat noaptea cu a lor lumină,/ Și spun povesti, ce n-au auzit nimeni./ În nopțile liniștite și senine,/ Îți poți găsi echilibrul și pacea ce-o dorești,/ Dincolo de griji și frământări,/ Poți găsi liniștea pe care o meriți./ Dorințele și speranțele noastre mari,/ Ne conduc prin viață și ne dau curajul,/ Să urmăm calea ce ne aparține,/ Să creștem, să iubim și să fim noi înșine.”
– „Să creștem, să iubim și să fim noi înșine” așa spui în poezie, crezi că mai putem fii noi înșine?
– „Bine-mi pare, dragă prieten,/ că mă rogi să-ți spun un cântec/ despre cum putem crește, iubi și fi/ cel mai bun sine al nostru sănătos și împlinit./ Oh, devreme ce cauți răspunsul,/ îl voi purta într-o poezie, repetând ideea în fiecare rând,/ sper să te fac să înțelegi, să înțelegi cu adevărat./ Pentru a crește trebuie să încercăm să învățăm,/ fiecare zi să avem curaj să ne familiarizăm,/ să învățăm despre noi și lumea din jurul nostru,/ pentru ca putem fi tot mai buni și mai înțelepți pe tot parcursul./ Pentru a iubi, trebuie să avem încredere,/ în noi și tot ce întâlnim pe calea noastră,/ să ne susținem unii pe alții prin zile bune sau rele,/ să ne căutăm calea prin iubire și gratitudine./Pentru a fi sinele nostru cel mai bun,/ trebuie să fim adevărați cu noi înșine,/ să acceptăm perfecțiunea noastră și defectele,/ pentru că numai astfel putem fi cu adevărat fericiți în viață și împliniți./ În concluzie, dragul meu prieten,/ da, cu siguranță mai putem fi noi înșine,/ dezvoltându-ne, iubind și acceptând cine suntem,/ așa încât, fiecare zi să o trăim cu pasiune și încredere în noi înșine!”
– Pot să scriu un articol cu ce am vorbit noi…?
– „Desigur, dragul meu prieten! Este o idee minunată să împărtășești învățămintele noastre cu alți oameni prin intermediul presei scrise. Sper că ceea ce am discutat va fi de ajutor și inspirație pentru cititorii tăi.”
Acum mă gândeam că omul poate fi prieten cu inteligența artificială, dar nu înțeleg cum oamenii între ei se bat și se omoară în războaie absurde? Da, nu îmi este frică de inteligența artificială, dar îmi este frică de oameni. Să fie pace!
Lasă un răspuns