Fosile de mamut, de cerb şi de cal din pleistocen descoperite la Melinești (jud. Dolj)

În Oltenia de astăzi, viaţa a început cu cel puţin 1.700.000 de ani în urmă. Asta pare să spună cea mai recentă descoperire a specialiştilor Muzeului Olteniei, paleontologul Aurelian Popescu, alături de doctorul Adrian Gheorghe, cei care au scos la suprafaţă acum o vreme fragmente osoase fosilizate, ce aparţin unui mamut, unui cerb şi unui cal. Prima ipoteză anunțată este una fascinantă, cele trei mamifere fiind încadrate perioadei pleistocenului, acum 1.700.000 de ani. Melinești este o comună în județul Dolj, Oltenia, România, formată din satele Bodăiești, Bodăieștii de Sus, Godeni, Melinești (reședința), Muierușu, Negoiești, Odoleni, Ohaba, Ploștina, Popești, Spineni, Valea Mare și Valea Muierii de Jos.

Melinești este cel mai important pol de atracție din Valea Amaradiei; fosta reședință a raionului Amaradia la jumătatea secolului al XX-lea. Aflat în nordul județului Dolj, satul a fost cunoscut în trecut pentru industria împletiturilor și produselor din răchită, olărit, agricultură (cereale, viticultură, pomicultură și legumicultură, apicultură). Obiectivele de interes din localitate sunt cele șapte biserici; Rezervația forestieră Pădurea Boierească (situată la limita cu comuna Fărcașu); Conacul Brăiloiu; Moșia Jean Mihail, două rezervații arheologice: așezarea romană de la Godeni „La Pleașa” (sec. II-III), așezarea din epoca bronzului de la Godeni „Piscul cu Jidovi”.

Localitatea doljeană Melineşti este, în aceste zile, centrul de interes al judeţului, descoperirile din zona Piscului Jidovilor, pe versantul stâng al Vâlcelei Mari, fiind de departe unele dintre cele mai preţioase din punct de vedere istoric şi ştiinţific. „Am găsit zilele acestea, într-o deschizătură de 15 metri lungime şi trei metri înălţime, anumite fragmente osoase ce mi-au dat de gândit. Zona este una cunoscută de oameni de mai bine de 40 de ani, datorită oaselor care tot ies la suprafaţă. Până acum, nimeni nu a cercetat mai de aproape locul. Acum, ne-a ajutat foarte mult şi primarul Nemţaru”, a povestit doctorul Adrian Gheorghe, coordonatorul fundaţiei „Alexis Project”. Deşi trebuia să fie o simplă analiză preliminară, vizita pale-ontologului Aurelian Popescu la Vâlceaua Mare s-a transformat într-un moment istoric.

„Nu aveam de gând să încep de acum o cercetare amănunţită, deoarece vremea nu o permite. Am observat, însă, în peretele versantului, anumite fragmente pe care a trebuit să le scot la iveală. Am rămas şi eu surprins, dar, în acelaşi timp, intrigat de ceea ce a ieşit la iveală. Este vorba despre metatarsienii unui mamut-sau elefant, mai pe înţelesul tuturor -, un cal şi un cerb sau, în orice caz, un bovid. Ca ipoteză, încadrez aceste fragmente fosile în perioada pleistocenului, adică aproximativ acum 1.700.000 de ani”, a declarat paleontologul Aurelian Popescu. Descoperirea de la Melineşti este de departe una dintre cele mai importante din România şi, implicit, din Dolj. O formaţiune asemănătoare celei revelate în zona Piscul Jidovilor a fost scoasă la lumină în anul 1998, în localitatea doljeană Leu, zece specii fiind identificate atunci. „Se proliferează şi aici o formaţiune asemănătoare celei de la Leu, însă mai multe vom putea spune în urma unor săpături mai în detaliu. Vreau chiar să propun o campanie de cercetare în primăvara sau vara anului viitor, cu atât mai mult cu cât deasupra am înţeles că este şi un sit arheologic”, a adăugat Aurelian Popescu. Datată tot ca aparţinând pleistocenului, adică de acum aproximativ 1.700.000 de ani, este şi gruparea de la Bugiuleşti-Tetoiu, judeţul Vâlcea.

Iată o zonă a României cu multe dovezi paleontologice ce merită descoperite și puse în valoare, spre aflarea adevărului evoluției vieții, dar și a fenomenelor geologice prin care a trecut planeta noastră. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*