Noua expoziție a Muzeului Național al Banatului din Timișoara este numită „Prinț și Sultan. Decenii de război și fronturi fluctuante la hotarele Sublimei Porți (1683-1716)”, exponatele fiind evaluate la peste 15 milioane de euro. „Într-un moment excepțional pentru orașul nostru, care a obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023, ne propunem să aducem la Timișoara o parte din colecția Badisches Landesmuseum din Karlsruhe, Baden-Würtenberg, care cuprinde obiecte otomane unice din perioada de sfârșit a secolului al XVII-lea și începutul celui următor. Expoziția va evidenția evenimentele istorice care au marcat reîntoarcerea Timișoarei la statutul de oraș european, după Marele Război Turc”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Banatului. Ca urmare a protocolului de colaborare semnat de Muzeul Național al Banatului prin managerul instituției Claudiu Ilaș cu Badisches Landesmuseum Karlsruhe prin managerul Eckart Köhne, instituția de cultură va organiza acest eveniment care prezintă deceniile stăpânirii otomane din Timișoara. După cum știm, în orașul Timișoara nu a mai rămas în picioare nicio clădire sau monument din perioada otomană. De asemenea foarte puține obiecte și artefacte s-au păstrat, multe dintre acestea fiind descoperite cu ocazia recentelor cercetări arheologice. Din acest motiv o expoziție care să prezinte deceniile stăpânirii otomane din Timișoara devine în sine un proiect ambițios și dificil, în același timp. Însă, în contextul în care orașul nostru beneficiază de acest titlu onorific, oferit prin programul de renume internațional al Uniunii Europene, proiectul poate corespunde așteptărilor. Peste 400 de obiecte unice, printre care arme, veșminte și piese de harnașament otomane, reunite sub numele de „Türkenbeute”, care au fost aduse în Germania ca trofee de război de comandanții armatei habsburgice fac parte din Colecția „Badisches Landesmuseum” din Karlsruhe.
Muzeul Național al Banatului va prezenta, în cadrul expoziției, 38 dintre aceste obiecte, printre care se numără și „Cămașa de zale a pașei Mustafa Tekirdağlı din Rodos”, o piesă de rezistență a expoziției. „Mărturiile indică faptul că Mustafa Pașa din Rodos a primit cămașa de zale în anul 1682, ca dar din partea sultanului Mehmed al IV-lea. Un an mai târziu, în timpul asediului Vienei, Mustafa Pașa era comandantul ienicerilor din armata otomană. Se presupune că, în urma acestei bătălii, cămașa a căzut ca trofeu de luptă, în mâinile margrafului Ludwig Wilhelm”, mai transmit reprezentanții instituției. Expoziția este posibilă datorită colaborării dintre Badisches Landesmuseum din Karlsruhe (Germania) și Muzeul Național al Banatului, și vine ca o confirmare a numeroaselor conexiuni istorice dintre orașul nostru și cel german. Evenimentul este realizat cu sprijinul profesorului Eckard Köhne, directorul Badisches Landesmuseum, a șefei departamentului de Istoria Artei din muzeul german, Schoole Mustafawy, curatorul expoziției Türkenbeute. Nu în ultimul rând, este și meritul echipei Muzeului Național al Banatului, formată din expert conservator Luminița Paul, comisar de expoziție și Iusztin Zoltan, istoric medievist și inițiator al expoziției.
Muzeul Național al Banatului nu se află la prima colaborare cu muzeele din Germania, acestă instituție vernisând în 2017, în premieră națională, expoziția internațională „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”, în colaborare cu Muzeul de Pre- și Protoistorie din Berlin. Expoziția a avut ca tematică viața și cariera marelui arheolog din secolul al XIX-lea, al cărui vis a fost acela de a descoperi Troia, folosind drept principal izvor poemele homerice, „Iliada” și „Odiseea”. Schliemann s-a remarcat prin săpăturile și cercetările sistematice pe care le-a întreprins, delimitându-se de atât de numeroșii căutători de comori din epocă și devenind unul din cei mai remarcabili arheologi ai acelor timpuri. Alături de obiecte și manuscrise ale celebrului cercetător german, vizitatorii vor putea admira artefacte unice ale faimoasei civilizații, alese din descoperirile făcute la Troia și Micene, printre care vase ceramnice și de argint, idoli de marmură, obiecte de bronz, replici ale unor obiecte din „comoara regelui Priam”, ale căror originale se află la muzeul din Moscova, unde au ajuns după al doilea război mondial, ca pradă de război. Expoziția s-a bucurat de un real succes la public, creâd interes printre iubitorii de istorie și nu numai. (G.V.G.)
Lasă un răspuns