Curtea Domnească din Târgoviște ne prezintă expoziția „Istoria inelelor sigilare medievale descoperite la Biserica Sfânta Vineri”

Printre bijuteriile purtate de-a lungul istorie spre a fi recunoscut „rangul” social al persoanei pe care o avem în față se află și inelele. Ca purtătoare de peceți personale spre a asigura siguranța corespondenței, sau nu, ele ofereau asigurarea „locului” meritat al persoanei respective în cadrul comunității. Inelele sunt obiecte personale și decorative purtate, de obicei, ca simplă bijuterie. În cazul inelelor deținute de elitele din Țara Românească, acestea erau reprezentative pentru funcția deținută în cadrul reședinței domnești, lucru valabil peste tot în Europa evului mediu. În perioada anilor 1967, 1968 şi 2018 au avut loc săpături arheologice la Curtea Domnească din Târgoviște, în sectorul Bisericii Sfânta Vineri, în cadrul cărora au fost descoperite mai multe inele sigilare. Bijuteriile descoperite au fost conservate și expuse publicului la Muzeul de Istorie din Târgoviște. „Pecețile erau de mai multe tipuri și dimensiuni. Au diferite forme, rotunde, ovale, hexagonale, cu margine perlată sau liniară în interiorul căreia se înscrie legenda, gravată în negativ, redând numele boierului, de obicei cu caractere chirilice. Mai aveau modele modele heraldice precum arme, astre, cruci, semne grafice, animale, plante etc.

Ca fostă reședință a Țării Românești, necropolele medievale și premoderne ale vechii cetăți de scaun-Târgoviște, parțial cercetate, indică numărul copleșitor al dregătorilor domnești rezidenți în oraș. Adunate, toate aceste inele concentrează în ele atât istoria orașului dar mai ales a țării”, spune Florin Petrică, unul dintre arheologii care au scos la lumină aceste nestemate vechi de sute de ani. Expoziția de față este și un omagiu adus arheologului Gh. I. Cantacuzino (1937- 2019), care a inițiat cercetarea arheologică a acestui monument istoric. Biserica Sfânta Vineri din cadrul Complexului Naţional Curtea Domnească din Târgovişte este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din ţară. Construcţia este singurul monument cunoscut până în prezent în arhitectura Ţării Româneşti care datează de la mijlocul secolului al XV-lea (1571) şi care a rămas în picioare. Biserica „Sf. Vineri” sau biserica mică domnească, a fost construită la mijlocul secolului al XV-lea şi reparată în 1517, de către un clucer pe nume Manea Persanu. Situată în extremitatea de nord-vest a incintei a doua a Curţii Domneşti, este o mărturie de la începutul secolului al XVI-lea, din Ţara Românescă, păstrată întreagă.

Pe lângă acest eveniment ce are loc, în urma ultimelor săpături sistematice efectuate în cadrul Curții Domnești din Târgoviște a fost descoperită „sticlă din Târgoviștea medievală” (sec. XVI), scoasă la lumină chiar în interiorul Curții Domnești. Este adevărat că straturile de pământ din jurul Curții Domnești din Târgoviște continuă să le aducă surprize arheologilor care sapă în acea zonă. Istoricii au scos la lumină mai multe bucăți de sticlă, semn că în zonă ar putea exista și alte obiecte de valoare. „Cioburile aduc noroc. Este un borcan spart, găsit într-o groapă menajeră, nu e ceva spectaculos. Am descoperit sticlă în mai multe locuri, iar aspectul ăsta este important pentru istoria Târgoviștei”, spune istoricul Florin Petrică. Speră că vom afla pe viitor și despre alte descoperiri importante. Până atunci putem vizita micro-expoziția „Istoria inelelor sigilare medievale descoperite la Biserica Sfânta Vineri”, deschisă la Curtea Domnească din Târgoviște. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*