Premiul 1 Costa Carras merge la ONG-ul românesc „ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie”

Printre veștile foarte bune ale acestei primăveri este și aceea că ONG-ul românesc „ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie” este distins cu primul Premiu al Cetățenilor Europeni „Costa Carras”, pentru salvgardarea patrimoniului cultural și natural pe cale de dispariție, pentru activitatea sa exemplară de mobilizare a cetățenilor în promovarea și protejarea patrimoniului remarcabil al Roșia Montană, situat în Transilvania (România). Premiul a fost instituit anul acesta de EUROPA NOSTRA ȘI ELLINIKI ETAIRIA – SOCIETATEA PENTRU MEDIU ȘI PATRIMONIU CULTURAL în memoria lui Costa Carras, un campion emblematic al protecției mediului și a patrimoniului cultural în Grecia și în Europa. Partenerii fondatori ai premiului sunt Fundația A.G. Leventis, Forumul Economic Delphi și Institutul Băncii Europene de Investiții. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc în cadrul Forumului Economic de la Delphi, la 26 aprilie 2023, în prezența E.S. Președintele Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, o onoare excepțională care demonstrează cea mai înaltă recunoaștere a importanței societății civile pentru democrație și pentru protejarea patrimoniului nostru cultural și natural.

Juriul premiului, care a convenit în unanimitate și cu entuziasm asupra primului câștigător al Premiului cetățenilor europeni Costa Carras pentru salvgardarea patrimoniului pe cale de dispariție, a declarat: „Ever de la înființarea sa, în 2006, organizația societății civile „ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologia” din România a jucat un rol decisiv în coordonarea campaniei de protejare a Roșiei Montane cu patrimoniul cultural și peisajul pe cale de dispariție. Cu mijloace financiare foarte modeste, dar cu o mobilizare uriașă de voluntari dedicați – la nivel local, național și internațional – au reușit să convingă autoritățile române să inițieze o dezvoltare durabilă bazată pe patrimoniu și să depună cu succes cererea de includere a Roșia Montană” peisajul istoric minier de pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Munca lor expertă și curajoasă este cu adevărat exemplară și oferă inspirație cetățenilor din întreaga Europă să își asume cu fermitate responsabilitatea asupra patrimoniului lor cultural și natural și să se implice în protejarea lor”. (…)„Prin atribuirea primului premiu Costa Carras pentru cetățenii europeni către „ARA”, Europa Nostra dorește să își reitereze angajamentul ferm de a îmbrățișa și disemina valorile dezvoltării durabile, care include respectarea corespunzătoare a patrimoniului cultural și a peisajului Europei, precum și rolul vital al cetățenilor și al comunităților locale în a decide cu privire la viitorul siturilor de patrimoniu de care sunt strâns conectați. De asemenea, subliniază legătura vitală dintre conservarea patrimoniului cultural și respectarea statului de drept și a dreptului la patrimoniu cultural și dreptul la un mediu sănătos ca drepturi fundamentale ale omului””, a mai adăugat Juriul.

Reacționând la anunț, reprezentanții „ARA”” au comentat pozitiv: „Este un mare privilegiu pentru noi ca primul premiu care onorează memoria lui Costa Carras, unul dintre cei mai importanți campioni ai patrimoniului european, să meargă la Roșia Montană, pe care a cunoscut-o și a apreciat-o și pentru conservarea căreia a luptat cu perseverență. Credem că vocea sa în sprijinul dezvoltării durabile la Roșia Montană, așa cum a ridicat-o în timpul misiunii 7 Cele mai periclitate din 2014, se face din nou auzită astăzi, prin acest premiu. Ne bucurăm că în ultimii ani acest scenariu de dezvoltare durabilă bazată pe patrimoniu, așa cum și-a imaginat-o chiar Costa Carras atunci, începe să prindă contur datorită unei mobilizăricare a început să crească dincolo de eforturile organiului nostruși care și-a găsit numeroși aliați, în comunitate, printre specialiști, și cu autoritățile publice. Premiul este, prin urmare, meritul unui grup mai larg decât asociația noastră, „ARA”, mai larg chiar decât participanții la programul nostru „Adoptă o casă”, pentru a număra localnicii, profesioniștii, meșteșugarii, voluntarii, studenții și mulți susținători de la distanță”. Situat în zona de vest a Munților Carpați, peisajul de la Roșia Montană a fost transformat treptat prin exploatarea aurului și argintului, de la lucrări preistorice de suprafață la galerii subterane adânci, continuate în perioada medievală și modernă, până în anii 1970. Timp de secole, coloniștii veniți din diferite părți ale Europei au creat comunități de o diversitate culturală interesantă, pentru a menționa doar cele 5 confesiuni (catolice, ortodoxe, greco-catolice, unitariene și calviniste), ale căror biserici și case sunt încă martore ale modului lor de viață. Toate caracteristicile de suprafață – poteci, drumuri, rezervoare, canale de apă, zone de ștanțare și Roșia Montană în sine – demonstrează o interacțiune pozitivă între om și mediu, ceea ce a dus la unul dintre cele mai reprezentative peisaje miniere din Europa.

Situl în ansamblu și 50 dintre componentele sale sunt enumerate ca monumente istorice și două formațiuni geologice ca monumente ale naturii. În 2021, peisajul minier istoric de la Roșia Montană a fost înscris simultan pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. O amenințare majoră la adresa sitului și a vastei zone înconjurătoare a fost proiectul minier la scară largă. Distrugerea a fost evitată datorită mobilizării în masă a cetățenilor împreună cu alte organizații naționale, europene și internaționale și diverse ONG-uri locale care au susținut un proiect alternativ, durabil, de dezvoltare pe termen lung, bazat pe caracteristicile speciale ale zonei – peisajul minier istoric cu patrimoniul său cultural și natural remarcabil.

Organizația „ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologia” a fost înființată în anul 2006, reunind arhitecți, restauratori, arheologi, istorici de artă și ingineri implicați în cercetarea patrimoniului cultural, care au decis să-și extindă activitatea pentru o mai bună cunoaștere, înțelegere și protecție a patrimoniului cultural. Activitatea ARA la Roșia Montană a început în 2007, într-un moment în care un potențial nou proiect minier se prefigura a fi mare, comunitatea era în proces de relocare, iar patrimoniul cultural era grav amenințat. Primele acțiuni au fost campanii de salvare de urgență pentru două clădiri comunitare valoroase și pe cale de dispariție, casele parohiale unitariene și calviniste, dezvoltate cu implicarea elevilor din școlile de arhitectură și a localnicilor. Acesta a fost punctul de plecare pentru o prezență continuă pe teren, cu activități care îmbină cercetarea și documentarea, lucrările de urgență, predarea și transmiterea abilităților și cunoștințelor, planificarea și lucrările de conservare și restaurare, comunicarea și prezentarea patrimoniului cultural și construirea comunității. Astfel de acțiuni au continuat de atunci, luând parțial forma școlilor de vară pentru studenții la arhitectură, a taberelor de voluntari și, din 2012, în cadrul programului Adoptă o casă la Roșia Montană. Programul Adoptă o casă la Roșia Montană, un program de salvare și protecție a patrimoniului cultural și a comunității, face legătura între proprietarii locali de clădiri istorice, profesioniștii din domeniul patrimoniului cultural și donatorii sau voluntarii. Toate casele, bisericile și clădirile publice ale minerilor din Roșia Montană și satele învecinate sunt în centrul acestui program, care are ca scop protejarea și promovarea mediului istoric valoros și spectaculos al sitului, cu accent pe patrimoniul construit, și asigurarea faptului că acesta este bine îngrijit și transmis generațiilor viitoare. Programul presupune colectarea de informații, organizarea de prezentări și consultări publice, coordonarea sondajelor și proiectelor, oferirea de consiliere profesională, asigurarea planificării și autorizării lucrărilor, furnizarea de formare și promovarea conștientizării valorii conservării patrimoniului cultural pentru societate. Scopul pe termen lung al programului este de a realiza schimbarea prin puterea conservării istorice coordonate profesional, comunitare și susținute de voluntari, restaurarea clădirilor și reînnoirea comunității roșia Montană și a împrejurimilor sale.

Juriul premiului, prezidat de Guy Clausse, vicepreședinte executiv al Europa Nostra (Luxemburg), este format din experți independenți în domeniile culturii, patrimoniului și comunicării din diferite țări europene, și anume Fani Mallouchou-Tufano, profesor – Conservarea, restaurarea și gestionarea monumentelor și siturilor arhitecturale, la Universitatea Tehnică din Creta (Grecia), Paolo Vitti , profesor asociat, Școala de Arhitectură, Universitatea Notre Dame (Italia), Simone Mizzi, membru al Consiliului Europa Nostra (Malta), și Bruno Rossignol, șeful Programului pentru climă și patrimoniu și responsabil pentru comunicații – Institutul Băncii Europene de Investiții (Franța). Cu astfel de rezultate, organizațiile din România care luptă pentru protecția mediului și promovarea valorilor, dovedesc seriozitate și implicare deosebită. Să fim lângă acestea și să le sprijinim după puterile noastre, pentru păstrarea valorilor autentice românești și a originalității neaoșe. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*