Peștera Albastră și Pietrele Cohului – Giganţii de piatră din Banat

Peștera Albastră (jud. Timiș) nu are nici o legătură cu Grota Albastră din insula Capri (Italia). Cunoscută și sub denumirea de Peștera Pietroasa, este situată în Munții Poiana Ruscăi, la 12 kilometri de Făget, la o altitudine de 340 metri, având o lungime de 370 metri. Denumirea de Peștera Albastră se datorează dominantei cromatice, numită de speologi „albastru de Pietroasa” (așa cum avem și „albastrul de Voroneț). Intrarea în peșteră este strâmtă, dar pe măsură ce se înaintează, spațiul se lărgește descoperind stalagmite şi stalactite scăldate în nuanţele unui albastru unic. Peştera are o coloană de șapte metri înălţime, numită de speologi „Tibia şi Peroneul”. Aici poți admira formațiunile cu tentă de albastru, dar și vandalismul oamenilor care au trecut și au dorit să ia câte o bucățică din această micuță, dar frumoasă peșteră. Localnicii spun că săpăturile arheologice ce s-au făcut aici au scos la iveală un depozit de cereale, ceramică neolitică şi chiar resturi scheletice ale ursului de peşteră. În peșteră trăiesc astăzi specii diferite de lilieci. La acest obiectiv se poate ajunge pe jos, din Pietroasa, pe lângă postul de poliţie şi apoi coborând valea, la cca doi kilometri.

Localitatea Pietroasa este renumită pentru portul popular românesc specific. Drumul pe vale durează în medie o oră; la un moment dat valea se îngustează, se trece de pârâu, drumul continuându-se apoi pe partea stângă a versantului. Pentru a ajunge în Pietroasa, se va circula pe următoarele căi de acces: pe DN6, ce leagă Timişoara de Lugoj, pe DN 68A Lugoj – Făget – Margina, DC 108 Margina – Curtea, şi continuând cu DJ 684 Curtea – Pietroasa – Poieni şi cu DC 111 Curtea – Fărăşeşti. În apropiere de comuna Pietroasa din judeţul Timiş, pe valea Valea Bălească, găsim un loc magic, desprins parcă dintr-o poveste. Pietrele Cohului sunt, de fapt, un labirint natural format din stânci înalte, presărate într-o poiană minunată din vârful dealului, asemeni unor uriaşi ce străjuiesc înălţimile. Stâncile sunt, cel mai probabil, martori de eroziune, asemeni Babelor sau Pietrelor Doamnei. „Cohul” este numită vatra de la gura foalelor, locul în care se înroșește fierul (uzină, turnătorie, vatră de forjă).

În comuna Pietroasa există și un megalit din categoria Sfinx, aproape de satul Crivina de Sus. Pietrele Cohului sunt situate în apropiere de satul Pietroasa din Timiș, pe Valea Bălească. Pentru a ajunge la ele, se merge în jur de cinci kilometri pe un drum forestier. Drumul este practicabil cu mașina, dar o drumeție sau o tură cu bicicleta sunt mai nimerite pentru parcurgerea traseului. Drumul forestier este pe partea dreaptă, înainte de Pietroasa, lângă un podeț, în locul numit de localnici Sodol. La începutul văii a fost amenajat un loc de popas, prin grija unui silvicultor. Cei de la Asociația Verde de Banat pot oferi ghidaj în zonă, la cerere. Distanța de 100 km, dintre Timișoara și Pietroasa, poate fi parcursă în aproximativ o oră și jumătate, datorită autostrăzii care leagă Timișoara de Deva și Sibiu. Iubitorii de drumeție se vor bucura la vederea acestor destinații turistice unicat, la care se poate adăuga farmecul satelor de munte, al ospeției oamenilor locului. (G.V.G.)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*