Despre „Țara Dinozaurilor Pitici” din Hațeg ați auzit cu toții. Aici funcționează „Geoparcul Internațional UNESCO – Țara Hațegului”, care este un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului. El încearcă să protejeze și să pună în valoare atât natura (geologie și biodiversitate), cât și cultura locurilor (oameni, arhitectură, obiceiuri și tradiții). Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004, iar un an mai târziu a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală a Geoparcurilor. El a inclus și două situri Natura 2000: „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, care urmăresc conservarea habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice. Specifice pentru Geoparcul dinozaurilor sunt siturile cu oase de dinozauri din Cretacicul Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume tocmai prin nanismul lor, dat de izolarea pe insula tropicală Hațeg și imposibilitatea de a migra pe continent. Cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, oase ale animalelor demult dispărute, dar și ale unei reptile zburătoare care, cu aripile întinse, ajungea la dimensiuni impresionante de 12-13 metri (Hatzegopteryx), toate fac deliciul vizitatorilor!
Tocmai aici, doi români, soț și soție, întorși de curând din Statele Unite ale Americii, investesc acasă, în Hunedoara, într-un proiect inedit, numit „Dinosaur World Transylvania”, prin care doresc să facă cunoscute aceste meleaguri în lumea întreagă. Trecutul milenar al acestor ținuturi, tihna vieții de la țară, reinvierea ocupațiilor tradiționale, produsele bio obținute în gospodărie, toate au rostul lor bine stabilit în ceea ce au pus la cale Victorița și Florin Ianc, cu al lor „Dinosaur World Transylvania”. Parcul se află între satul Sânpetru și Sibișel (Râu de Mori) jud. Hunedoara. Pe cele 60 de hectare aflate la poalele Retezatului au creat un adevarat parc tematic, un loc în care poți campa, te poți distra și ești invitat să iei parte la activitățile mini-fermei de aici. Șase hectare de teren sunt destinate zonei de campare pentru corturi și rulote, iar pentru cei mai „pretențioși” vizitatori vor fi construite căsuțe din lut.
Cei aflați în căutarea adrenalinei vor găsi aici trasee de tiroliană, iar cei curioși vor avea parte de întâlniri surpriză cu 22 de dinozauri pitici, dar și cu trei dinozauri înalți de 3,5 m, reproduși în mărime naturală și expuși în aer liber. Un areal vast, de 20 de hectare, a fost amenajat și populat cu bizoni americani adevărați, iar pentru ca proiectul să fie unul sustenabil, familia Ianc îngrijește în interiorul unei mini-ferme nu mai puțin de 150 de oi și 13 bivolițe, care asigură produse lactate natural pentru toți cei găzduiți. Parcul „Dinosaur World Transylvania” se dovedește a fi astfel destinația ideală pentru a petrece timpul liber și a ne distra în contact direct cu natura, la poalele munților Retezat. Parcul de distracție și aventură se află în sudul județului Hunedoara, în vecinătatea orașului Hațeg. Un loc minunat pentru familiile cu copii, o întâlnire cu prietenii, sau pentru o ieșire în cuplu. Intră în lumea uriașilor de altădată, într-un loc cât mai aproape de origini, împânzit de oase fosile și ouă de dinosaur, care abia așteaptă să fie explorate de către cei mici. De la misterul bizonilor fioroși la drăgălășenia poneilor iubitori de copii, parcul oferă o diversitate de activități, de la aventură, la relaxare. În incinta parcului exisată un food truck si un bar cu o gamă largă de produse locale, proaspete și gustoase, preparate după rețete tradiționale.
În parc vei găsit diverse specii de dinozauri replicați cu ingeniozitate, într-un mod cât mai real. Poți vedea pe magnificul Tyranosaurus Rex, un exemplar gradios care la vremea respectivă avea o lungime de 12 metri, 60 de dinți și cântărea până la 7000 kg.. În parc vei găsi traseul care te duce la dinozauri, iar la fiecare dintre ei vei găsi toate detaliile istorice și tehnice, atât în română cât și în engleză, astfel încât să-ți îmbogățești cunoștiințele și să pătrunzi în lumea animalelor preistorice. Poți să descoperi o lume fascinantă, care te va transporta în trecut, pe teritoriul transilvan în urmă cu 70-67 de milioane de ani. În Țara Hațegului, mai exact pe valea Sibișelului, la Sânpetru, rocile sedimentare formate la sfârșitul Cretacicului, continuă să furnizeze paleontologilor resturi fosile ale animalelor preistorice ce viețuiau în acest ținut cu mult timp în urmă. Un loc fermecător care merită redescoperit și explorat de către toți iubitorii de dinozauri. În interiorul parcului „Dinosaur World Transylvania” vei vedea atât „Balaurul bondoc” (specific Țării Hațegului), cât și alte specii de dinozauri datate din perioada Cretacicului și Jurasicului, replicate cu ingeniozitate folosind diferite materiale, pentru a reda, într-un mod cât mai real, o experiență complexă și frumoasă. Ţara Haţegului este cunoscută și pentu fapte istorice deosebit de importante ce au avut loc aici, un loc unde romanii au întemeiat capitala Daciei romane, un ținut vestit pentru bisericile medievale din piatră.
Geodiversitatea și biodiversitatea Ţării Haţegului a făcut ca aici să se descopere primele fosile de dinozauri din România. Așadar să explorăm acest loc bogat, acest ansamblul faunistic care pe vremea Cretacicului era dominat de dinozauri de diferite specii, atât ierbivore, cât și carnivore. Dinozaurii Hațegului sunt celebri în întreaga lume printr-un fenomen biologic numit „nanism” sau „piticism insular“. Acești dinozauri au trăit câteva milioane de ani în condiţii de totală izolare pe „insula Haţeg”, fapt care i-a condus la acesta formă particular unică.
În această lume dominată de pitici, paradoxal, a fost întâlnit unul dintre cele mai mari animale zburătoare, dacă nu chiar cel mai mare pterozaur, făcând parte din grupul reptilelor și anume Hatzegopteryx tambema “. Înfricoșătorul animal înaripat din Hațeg avea un craniu de aproape 3 m lungime, cu o distanţa dintre extremităţile aripilor desfăcute de aproape 12 m. (cam cât un autobuz). Majoritatea dinozaurilor descriși, inclusiv cei din Țara Hațegului, au nume care sunt derivate din cuvinte grecești sau latine, conform uzanțelor din științele biologice. Spre deosebire de aceștia, cel mai nou membru al comunității dinozaurilor hațegani are un nume românesc, Balaurul Bondoc. De fapt, acesta poate fi înțeles fără nici un fel de traducere, semnificând un animal antic aparținând reptilelor (de unde referința la „balaur”, o făptură mitică de natură reptiliană din folclorul românesc, oarecum asimilabil cu dragonii din mitologia asiatică) și cu o constituție a corpului mai curând robustă, prin comparație cu rudele acestuia, animale zvelte și agile de tipul lui Velociraptor. Tot în Bazinul Hațeg, mai exact la Tuştea a fost descoperit primul și cel mai important cuib cu ouă de dinozaur datate din perioada Cretacicului superior cu aproximativ 72-66 milioane de ani în urmă. Ouăle de dinozauri sunt unele dintre fosilele mai rar întâlnite, având în vedere potențialul scăzut de conservare a acestor resturi fragile. În nivelul fosilifer au fost descoperite aproape 100 de ouă, în grupuri de 2 până la 13, marea majoritate într-o stare mai mult sau mai puţin avansată de fragmentare, indicând că cele mai multe ouă au eclozat iar în preajma lor şi chiar în interiorul acestora au fost întâlnite oase minuscule ale puilor de-abia eclozaţi. Situl de la Tuștea, ulterior la Totești și Nălațvad, sunt remarcabile pentru că reprezintă singurele puncte din Europa Centrală și de Est unde se întâlnesc astfel de cuiburi cu ouă de dinozauri. Pe lângă reconstituirile de dinozauri existente în acest parc, mai sunt și animalele exotice sau unele îndrăgite de către copii aflate în micro-fermă, ca bizoni, alpacale, cerbi lopătari, cai, măgăruși, ponei, capre, oi. Dacă vei trece pragul Dinosaur World Transylvania – Parcul recreativ din Hunedoara în această primăvară, vei avea parte de o experiență unică și fascinantă, care îți va permite să intri în contact cu natura acestor animale extraordinare! (George V. Grigore)
Lasă un răspuns