Privește în urmă ca să vezi înainte…

Filosofie înaltă și pas cu pas suntem ademeniți (de către cine… ?) spre marea păcăleală a noilor timpuri. Cine suntem și ce vrem? Parcă îl aud pe președintele nostru: „Într-adevăr, trăim vremuri critice. Un deceniu de schimbări majore a început deja. Securitatea nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă în Europa, în urma războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Prețurile energiei au crescut și securitatea aprovizionării a fost amenințată. Inflația afectează bunăstarea economică a cetățenilor noștri. Este nevoie urgentă de acțiune climatică. Cu toate acestea, acțiunea noastră decisivă pentru tranziția verde întâmpină încă obstacole. La fel și pentru tranziția digitală. Economiile globale se confruntă cu creșterea nivelului datoriilor și cu o încetinire a creșterii, ambele contribuind la sporirea vulnerabilităților macroeconomice și reducerea interesului pentru investiții. Sustenabilitatea financiară se află sub o nouă presiune. Dependențele în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare, în special pentru materiile prime, au devenit o vulnerabilitate majoră pentru economia post-pandemie. Ca urmare a acestor lucruri, economia globală devine din ce în ce mai fragmentată. Globalizarea se confruntă cu provocări serioase. Pe scurt – incertitudinea pare să fie certitudinea acestui deceniu. Toate acestea ne obligă să ne adaptăm mai repede decât înainte. Cei care sunt capabili să o facă și chiar să fie cu un pas înainte vor deveni mai puternici, mai rezilienți și mai pregătiți pentru viitor”.

Toate acestea le spune la ediția inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiții. Și nu a omis nimic: război, sărăcie, climă, reducerea interesului pentru investiții. Ce să mai, stat eșuat așa cum spune domnia sa. Incertitudinea pare să fie certitudinea, iar sărăcia pare să fie bunăstarea acordată prin bunăvoința domniilor lor. Sau așa cum spunea domnul Barna, care vede acul în carul cu fân al democrației, dar nu vede bârna din privirea dânsului și nici semaforul când e roșu: „Nu ai nimic și ești fericit” apoi chiar de ești bărbat mai și naști…

Un prezentator de la BBC îl întreabă pe profesorul universitar și economistul american Jeffrey Sachs despre încălcările drepturilor omului din China, iar acesta din urmă răspunde: „Nu știu de ce ar trebui să începi acest interviu cu încălcările drepturilor omului în China! Dar încălcările drepturilor omului de către SUA în Irak, Siria și Libia…?”… Totuși eu cred că omul nu a mai avut drepturi din momentul în care așa numitul „pașaport verde” te-a obligat să-ți injectezi o substanță în vene, iar ei astăzi nu recunosc. Singurul drept al nostru a rămas strâmb, dar să nu uităm să-i aplaudăm și votăm, ei sunt adevăratele lumini din întunericul nostru. Și sincer îmi amintesc cum mă învățau cum să mă spăl pe mâini, apoi la un an de zile, tot ei mi-au spus să nu mă spăl că trebuie să economisesc apa. Lumini și umbre, dar mai mult umbră pământului degeaba.

Dr. Eli David scrie pe internet: „Taylor Swift (cântăreață și cantautoare americană de muzică pop) este îngrijorată de schimbările climatice. Fapt amuzant: Jetul ei privat (avionul) emite mai mult carbon într-o singură călătorie decât mașina ta de-a lungul întregii vieți. Acel avion privat a zburat de peste 200 de ori în ultimul an”. Și uite așa ne învață cum să trăim cei care cred că știu cum se trăiește bine, de aceea nu trebuie să contrazicem pe nimeni. Ei spun, noi executăm…! Mai mult curaj au început să aibă cei din Africa. Liderul opoziției din Zambia, Fred M’membe, în timpul vizitei făcută de Kamala Harris, spune: „O țară care a răsturnat atât de multe guverne în Africa, care a condus atât de multe revolte în Africa și în alte părți ale lumii. Țara care a ucis atât de mulți dintre liderii noștri în Africa și în alte părți ale lumii. Asasinii lui Patrice Lumumba, asasinii lui Kwame Nkrumah, asasinii lui Nasser, asasinii lui Muammar Gaddafi vor veni astăzi să ne învețe despre democrație. O țară care a fost construită pe forța brută, pe înrobirea altor ființe umane, pe umilirea africanilor, pe exploatarea africanilor, va veni astăzi să ne învețe democrația. Dacă nu ai respect pentru demnitatea celorlalți, dacă nu respecți suveranitatea altor țări, nu poți pretinde că ești campionul democrației”. Trebuie să privim și în urmă, sau spune-mi cu cine te însoțești că să-ți spun cine ești.

Într-un interviu pentru portalul „The Postil” Jurnalistul american, câștigător al Premiului Pulitzer, Seymour Hersh, consideră că este inevitabil ca actualul președinte al SUA, Joseph Biden, să nu declanșeze un dezastru politic din cauza atacului asupra gazoductelor Nord Stream. Jurnalistul a subliniat că situația economică din Germania se înrăutățește și că, după ce a pierdut gazul rusesc, industria germană se confruntă cu „un an foarte rău”.

„Va fi rău și va cădea pe umerii lui Biden. Cred că până la jumătatea acestui an va deveni un dezastru politic pentru el”. Dezastrul politic pentru el și șomajul nostru. Noi cu brațe de oțel vom culege mușețel, că tot pare să vină primăvara. Și dacă privim în urmă, parcă era mai bine. Vorba domnului Țiriac: Eram mai tineri!

Dar să fie Pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*