Noi nu suntem robotul Ion!…

M-am născut pe acest continent într-o țară frumoasă cu oameni frumoși, tare mult am iubit această țară. Acolo am învățat să fac primii pași, am fost la școală, am făcut sport, am lucrat într-o fabrică. Apoi când am descoperit că prima iubire rămâne marea iubire, am emigrat să-mi caut iubirea. Am ajuns în altă țară de pe acest continent unde sunt respectat și de asemenea o iubesc. De fapt eu iubesc Europa și mă întreb: de ce acest continent a fost atât de greu încercat în istorie? Parcă am în ochi scrisoarea de adio al marelui scriitor Stefan Zweig: „Această hotărâre a fost luată din liberă voință și cu simțurile clare (aus freiem Willen und mit Klaren Sinnen)” motivând în scrisoare „distrugerea patriei mele spirituale Europa (gestigen Heimat Europa) și lipsa perspectivei decursă din aceasta”. Suntem în anul 1942, Europa era prinsă într-un alt mare război.

Generația mea a fost norocoasă, noi am crescut visând la ce vrem să fim, știind că asta se dobândește prin muncă, nu aveam nevoie de magazine de vise, totuși noi visam frumos. Apoi pentru generația mea profesorii erau profesori, ne vorbeau despre: fizică, matematică, chimie, despre artă și nu ne învățau: „că mersul târâș, este pe coate și genunchi în plan orizontal” și nici despre masturbarea precoce. Am reușit rapid să surpăm o lume frumoasă și să-l inventăm pe Robotul Ion care ne învață, dacă-l învățăm, ce înseamnă să fii om. Am auzit de mult un banc. Un om de știință merge la acvariul din Constanța și se așează în fața unui pește mare. Acolo în fața peștelui începe să clipească. Un supraveghetor îl vede și merge și-i spune:

– Ce faci domnule, stai de o oră și clipești încontinuu, o să agiți peștele…!

– Domnule supraveghetor, eu sunt om de știință și vreau să demonstrez superioritatea omului în fața animalului, aștept să văd cum peștele începe să clipească. Dar bine că ești aici, vreau să merg la toaletă și te rog să rămâi să clipești dumneata.

Când s-a întors omul de știință, omul care a fost lăsat să clipească, acum deschidea și gura…

În concluzie această „superioritate” a omului uneori este iluzie, iluzia robotului Ion, vorba marelui Vanghelie: „care este”. Dar… „noi suntem robotul Ion”. Wan Wending, purtătorul de cuvânt al ministrului de externe din China, spune într-un discurs: „SUA s-a luptat 16 ani din istoria sa de 240 de ani. După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, SUA a încercat să răstoarne peste 50 de guverne străine, au intervenit violent în alegerile din cel puțin 30 de țări și au încercat să ucidă peste 50 de lideri străini”. Sigur noi (nu) avem argumente să îl credem, dar totuși ne întrebăm: ce s-a întâmplat în fosta Iugoslavie și de ce a spus: „Fuck the EU” Victoria Nuland…? Generalul Keith Kellogg, fostul consilier al lui Mike Pence, spune că este „apogeul profesionalismului” să folosești Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei, deoarece asta „elimină un adversar strategic de pe masă” fără „a folosi nicio trupă americană”. Și apoi „ne putem concentra” pe „adversarul nostru principal, care este China”.

Toate drumurile duc la Roma, așa aceste drumuri au ajuns în Europa. Zeus fură prințesa frumoasă din Tyr, iar Agenur tace. Prințesa frumoasă cu numele ei, Europa, a făcut acești europeni. Dar cine dorește să distrugă Europa? Multe publicații (și mulți politicieni) din această lume vorbesc despre Ucraina care a încălcat mai multe tratate internaționale: Minsk I, Minsk II, despre Delta Dunării nu mai vorbim. Știu, acolo se moare. Știu, sunt oameni care au ajuns în politică și care doresc un război extins. Ei cred că nu contează morții de acolo, contează poziția de lider pe această hartă a lumii.

Iluzie și iluzioniști, iar pionii au început să fugă pe tabla de șah de frica bombelor. De ce nu vor acești lideri Pace? Să-l întrebăm pe robotul Ion, poate el ne răspunde.

Să fie Pace…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*