Ceaiul de la ora reîntoarcerii: esență englezească (fără umor) în plicul provocărilor ucraineano-bruxeleze…

De cealaltă parte, și pentru UE, posibila reîntoarcere a Angliei ar fi o uriașă gură de oxigen economic, comercial… Pentru că ar consemna redeschiderea și accesul neîngrădit pe piețele pierdute în urma Brexitului. Și care ar conta mai mult decât simpla agitare a Angliei pe post de sperietoare pentru Moscova.

Europa se sufocă deja în deciziile atât de lipsite de viziune ale sacrificării propriei stabilități de pe piețele economice, industriale și agrare, oricum șubrede, pentru sprijinirea politicii de export agresiv duse de Kiev. Deja, fermierii europeni nu mai au răbdare. În Franța, protestează împotriva importurilor de carne din Ucraina care le-au distrus practic afacerile. În Polonia, fermierii ridică baricadează zonele de descărcare a cerealelor pentru a opri influxurile care le-au sufocat producțiile interne. Și, în mod normal, și în România ar trebuie să fie la fel… Pentru că am fost puși pe tușă prin blocarea porturilor iar ceea ce polonezii au consemnat la dimensiunea unui fir de nisip, la noi are dimensiuni catastrofale. Cu diferența că, dacă fermierii polonezi spun „Nu!” oricărei forme viitoare de import de cereale din Ucraina (cereale care, din perspectiva pesticidelor, nu respectă standardele UE de cultivare și prelucrare și care, mult mai grav, nu sunt însoțite de analize privind nivelul reziduurilor chimice din poluarea produsă de război), la noi se plimbă zăhărelul omertei, al tăcerii și al neimplicării cumpărate prin fluturarea unor soluții de compensare financiară aprobate de Comisia Europeană. Fără a fi cerute măsuri clare de deblocare a porturilor pentru a putea exporta și cerealele noastre, nu doar pe cele ale Ucrainei.

Prin declarația europarlamentarului belgian Guy Verhofstadt a fost aruncată prima ancoră… Nici măcar o nadă pentru a vedea poziționarea „peștișorilor” molatici ai UE… Ci un punct de impunere a unor viitoare decizii halucinante ale Bruxelles -ului… Și am putea asista la concretizarea, pe repede înainte a esenței din afirmațiile atât de neîndrăznețe, de fapt, ale europarlamentarului belgian și pentru că, în sine, ele au ascuțimea unui tăiș al împărțirii unei viitoare prade de (după) război…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*