
Și nu este suficient doar un boicot, pentru că, fără acțiuni financiar-economice și comerciale dure din partea guvernanților, totul va fi inutil. În fond, nici nu este treaba noastră să punem „piedici” unor firme care nu s-au împiedicat ele de nimic când ne-au vandalizat resursele și care nu o să împleticească nici acum de câteva mulțimi, și câteva petiții!, nu atâta vreme cât vom permite ca „tainul” să circule în continuare între ele și guvernanții noștri.
Nu este treaba noastră să facem dintr-un boicot mai mult decât se poate! Este strict răspunderea guvernanților, și a partidelor parlamentare, inclusiv cele pretins naționaliste (dar care se ascund și ele în spatele fluturării unor boicoturi prin portavoci radio-TV, deși au acces, fie și limitat, la instrumente legislative concrete), este de datoria tuturor acestora, dară, să vină cu măsuri clare împotriva intereselor austriece. Pentru că, dacă nu se va face nimic, la nivel de stat, de către guvernanți și autorități, dar și de către politicienii parlamentari, atunci, oricând, în locul nefastei Austrii va putea fi oricare alt stat, și, poate, pe acțiuni mult mai grave la adresa securității noastră.
Și trebuie să le cerem guvernanțiilor să acționeze, prin măsuri legislative, pentru că nu noi, simplii oameni, am dat resursele, nu noi am exportat lemnul, nu noi am lăsat să iasă din țară fluxuri financiare mascate prin pseudoimpozitări în țările de rezidență ale firmele mamă. Ba, trebuie să fim conștienți că guvernanților noștri chiar le convine acest boicot, „al nostru”. Căci se vor putea ascunde în spatele românilor, fără a lua măsuri acolo unde îi doare pe austrieci. Și vor fi mulți politicieni ce vor sufla în pânza populismului pentru a agita falsele lor cârpe ale indignării…
Este responsabilitatea guvernanților să acționeze, de datoria noastră fiind doar să-i presăm pentru a interzice ori măcar restrânge activitățile comerciale ale austriecilor, pentru a pune sub semnul întrebării cotele lor de participații în firmele românești, redevențele ridicole pe care le plătesc pentru ceea ce storc din țara noastră, dar și pentru a da la iveală interpușii care lucrează pentru ei prin structurile statului român. Și putem cere acest lucru cât timp există cea mai mică suspiciune că Austria a acționat împotriva noastră pentru a face un joc duplicitar împreună cu rușii. Căci am putea să o considerăm parte a acelei axe ale cărei activități economice, financiare și comerciale au fost blocate (nu boicotate) la îndemnul UE. Și putem apela la aceleași măsuri, fie și sub motivul rezonabil al existenței unei suspiciuni. Doar așa Austria va ieși la rampă să (ne) spună negru pe alb ce nu i-a convenit! Și s-ar putea să aflăm lucruri care vor scoate neghina și din clasa politică de la noi…
Ar trebui să privim însă și spre Bulgaria. Suntem, în aceeași barcă, a desconsiderării, trebuie să acționăm împreună! Și nu doar prin constituirea unui „Schengen” al nostru, intra-estic, în care să cooptăm și țări neintegrate în UE, nimeni nu se poate opune conturării unei noi structuri comerciale, da, fie și o copie a aceleia care a stat la crearea visului frumos, până mai ieri, numit Uniunea Europeană, putând structura o comunitate a comerțului româno-bulgaro-sârb! Mai mult, împreună cu bulgarii, trebuie să mergem în fața instituțiilor juridice ale UE pentru a cere explicații clare dar și despăgubiri pentru fiecare zi de după respingerea noastră…
Suntem membri UE! Suntem unul dintre cele mai mari state din UE! Și avem dreptul nostru la un anti-veto, trebuind să dăm cu pumnul în masă. Dar nu vom putea face asta cu actualul ministru de extern. Și cu mulți alți miniștrii care trebuiau să plece imediat după un vot atât de umilitor… Trebuie să plece inclusiv pentru faptul că nu au pregătit răspunsul în caz de respingere. Că nu au pus pe masă lista intereselor și participațiilor austriece și nu au pregătit actele legislative necesare apărării, nu doar a demnității, ci și a intereselor țării după respingerea din Schengen.
Depinde de noi! Putem fi pe mai departe lași, nepăsători, temători… Sau demni și impunători tocmai prin ceea ce pare că am pierdut?! Noi alegem, pentru noi, ca națiune, noi trebuie să le impunem, guvernanților, cum să acționeze!
Lasă un răspuns