Indagra a intrat rău la apă…

Mai marii producători de utilaje agricole au evitat târgul Indagra de la București. Până și ministrul Petre Daea era cât pe ce să evite Indagra, cum a făcut Klaus Iohannis. Marile companii care construiesc pentru zootehnie au venit doar cu pliante. Numai dealerii au adus utilaje. Spațiul a fost administrat meschin, astfel că nici caii nu aveau unde să alerge pentru bucuria vizitatorilor. Unii fermieri, care au preferat anonimatul, ne-au spus că Ministerul Agriculturii nu s-a implicat suficient în acest eveniment, iar organizatorii de la Romexpo au pretins „prețul nesimțit” de 200 de euro pe metrul pătrat de stand. „Mai bine cumpăr terenul”, a glumit un mucalit. În fiecare an, oierul Constantin Tudor amenaja aici, pe banii lui, o stână tradițională, cu mari ceaune de tuci și grătare, cu măgari și câini ciobănești. „De data asta, nu m-au mai invitat. Aș fi venit…”, spune oierul.

Tamash Nagy, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, a venit la Indagra pentru utilaje necesare în procesarea cărnii din ferma lui de Angus din județul Mureș. A închis cercul, adică are „lanțul integrat”. Vrea să dezvolte linia de ambalare pentru HoReCa și pentru retail. A venit să cumpere niște echipamente pentru făbricuța lui. „Mi s-a părut cam restrânsă ediția din acest an. Nu este un târg reprezentativ pentru capitală. Agraria a fost mai mare”.

„Pe noi nu ne-au invitat, spune Zoltan Haller, fondatorul Asociației Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească tip „Simmental”. E trist să intri în expoziție acum. Cred că este și un mesaj la modul general, oamenii par speriați că vor veni vremuri și mai grele sau și-au pierdut interesul față de Indagra care, cândva, era reprezentativă. În orice caz, am constatat mai multe neajunsuri. Nu am văzut absolut nicio noutate tehnică. Eu cred că managementul acestei expoziții este deja depășit, este rodul unei gândiri învechite. Ei chiar au crezut că lumea va veni să-i bată cu bani. Fermierii trebuiau motivați ca să vină. Dacă nu au vizitatori care ar putea deveni cumpărători, firmele străine nu vor mai veni de anul viitor fiindcă această expoziție nu-și mai are rostul. Bucureșteanul dă 10 lei ca să intre și să cumpere un kilogram de brânză sau un pui de nuc, un trandafir sau 10 bulbi de lalele. Indagra a căzut pe locul al treilea, după Agraria și Agromalim. Este multă fală pe bani mulți.”

„Nu te bagă nimeni în seamă aici, crede Gheorghe Bodea, un oier de la Târsa, județul Hunedoara. Nu ne-au ajutat cu nimic, nu s-au interesat măcar să vadă ce rase am adus. Lipsește interesul și se pierde toată treaba asta. Nu e vorba de subvenție, fie primită! dar parcă am fi niște copii orfani”. Gheorghe Bodea are peste 400 de oi și doi feciori care îl ajută. Un berbec de-al lui se vinde cu până la 5.000 de lei și cântărește 130-140 de kilograme. O oaie bucălaie dă 1,5 litri de lapte pe zi. Dumitru Andreșoi a venit cu peste 60 de oi și berbeci din rasa Țurcană, din aproape toate varietățile: Bucălaie, Brează, Oacheșă, Bălă, oaia albă de Brastavăț, cu cap negru. Îi place să le aibă pe toate în ograda lui generoasă. Și dacă tot a fost Sfântul Dumitru timp de două zile, le-a oferit tuturor cunoscuților brânză grasă ca untul, pastramă de cârlan, sloi și alte bunătăți, pe care nu le vezi prin Piața Obor și nici la MegaImage sau Cora. Gheorghe Pavel din Ilfov a adus câteva oi Suffolk, iar Ciprian Stafie din Dracea, Teleorman, a prezentat capre anglo-nubiene. Institutul Palas din Constanța a expus exemplare de Merinos de Palas, Merinos de Stavropol, Merinos de Transilvania, Merinos de Cluj, Merinos de Suseni, Merinos australian, rasa prolifică Palas, rasa de carne Palas, rasa de lapte Palas, Polwarth, Texel, Lacaune, Suffolk. S-a prezentat onorabil și Societatea de ameliorare a rasei Țigaie din Arad. Remarcabile mi s-au părut exemplarele oierului Ioan Branga din Socodor.

Dacă onoarea oierilor a fost salvată de berbecii lui Dumitru Andreșoi, vacile lui Mihai Petcu din Pantelimon au pus în umbră prestigiul Asociației Holstein Ro. „M-au invitat cei de la Ministerul Agriculturii și trebuia să vin cu șase vaci”, spune doctorul Petcu. Vaci dichisite, tunse, dușate, cu ugere grele. Asociația Crescătorilor de Taurine din Mureș, care a luat de la ANZ a doua carte de rasă pentru Bălțata Românească, a etalat exemplare frumoase de Bălțată Românească, chiar și două vițele din rasa Jersey. Au ieșit pentru prima dată în peisaj cu animale și reprezentanții de la organizația „Genetica din Transilvania Cooperativă Agricolă” (sic!), de la Asociația Someș-Arieș, care a primit a treia carte de rasă pentru Bălțata Românească. Cortul în care stăteau vacile de la Indagra rivaliza ca dimensiune cu coștereața găinilor de alături. Chiar dacă ar fi vrut crescătorii să-și prezinte animalele, nu aveau unde fiindcă nu s-a amenajat niciun țarc, nimic.

În concluzie, pot afirma că Indagra din acest an a fost o rușine pentru Guvernul României, nu doar pentru Ministerul Agriculturii. Dacă am tot stins focare de pestă, gripă aviară și limbă albastră nu mai avem, spectrul lui Putin, invocat de unii responsabili, nu poate fi o justificare pentru neglijență, lăcomie sau lipsă de interes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*