Ioan Balaș – alias Bob Curwood – a fost primul român care a ajuns stea de cinema în America

Deschiderea granițelor după 1989 a făcut să avem acces la libertate, dar și la o istorie pe care nu o cunoșteam. Această istorie completează în mod fericit o epocă în care nu știam a se fi întâmplat ceva cu adevărat important pentru țara noastră și pentru poporul român. Și totuși, un român a ajuns de timpuriu star de cinema în America, fiind comparat chiar cu celebrul Charlie Chaplin. Ioan Balaș a fost actorul american de origine română care a reușit să devină un star hollywoodian în perioada interbelică. Acesta s-a născut în anul 1899 într-o localitate din vecinătatea Brașovului. Acesta a devenit ulterior Bob Curwood, în anul 1925, după ce a primit rolul principal într-un scurt metraj care a fost turnat în studiourile Universal Pictures Corporation. De-a lungul carierei sale, Bob a jucat în 26 de pelicule, devenind un actor foarte cunoscut la Hollywood. Cu toate acestea, din cauza acccentului pe care îl avea și greutatea de a vorbi fluent limba engleză, i-au adus sfârșitul carierei sale, atunci când Universal a început să producă filme cu sunet. Bob Curwood a devenit ulterior regizor.

„Am publicat, anul trecut, în revista noastră două articole în care relevam ascensiunea lui Bob Curwood şi originea lui de român neaoş. (…) Într’adevăr, în America, Bob Curwood este cel mai popular şi mai apreciat <> al filmelor sportive. Este idolul spectatorilor aşa cum era odinioara Rudolph Valentino pentru filmele de salon. Din punct de vedere artistic presa îl pune alături de Charlie Chaplin, socotindu-l ca un adevărat geniu al cinematografului. Pentru că Bob Curwood nu se limitează la a-şi interpreta numai rolurile. El îşi scrie scenariile şi le interpretează şi tot el şi le regisează, ceea ce n’au ajuns să facă până acum, decât  Charlie Chaplin şi Eric von Stroheim”, menționează un articol din publicația „Realitatea Ilustrată” din data de 17 iulie 1930. Fiind nevoit să renunțe la cariera sa de actor, românul a devenit apoi regizor. În ceea ce privește averea acumulată datorită succesului pe care îl avea, în anul 1931, aceasta era estimată la două milioane de dolari. Din cauza crizei economice din SUA, Bob a fost nevoit să părăsească teritoriul american și să se mute în Mexic acolo unde a continuat să regizeze.

„Filmele lui Bob sunt pline de peripeţii, înscenate fără trucaje, totul fiind făcut în plină natură. Bob e un călăreţ ne’ntrecut, jongleur în aruncarea lassoului, boxer neobosit, un glas frumos, vorbind la perfecţie engleza şi mexicana, fotogenic şi cu un râs sănătos, tânăr şi plin de speranţă. Bob e omul care trebue s’ajungă să’nfrângă soarta, oricât de vitregă ar fi ea şi să facă în viaţă lucruri mari”, scriau în anul 1935 jurnaliștii publicației „Realitatea Ilustrată” din România. Bob Curwood moare în anul 1980 în Mexic, la onorabila vârstă de 81 de ani, iar de-a lungul vieții sale nu a negat niciodată că este român. Mai mult, acesta a încercat să ajungă cunoscut inclusiv în România, trimițând mai multe scrisori publicațiilor acelor vremuri, spre a putea fi publicate și cunoscute și de către români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*