O zi de weekend o poți petrece în aceste frumoase zile de toamnă pe noua aleea de promenadă aflată pe malul Lacului Morii. Acesta este un lac de acumulare de pe râul Dâmbovița, format de apele acestui râu cantonate în spatele barajului Ciurel din municipiul București, baraj executat în principal pentru protecția municipiului împotriva inundațiilor. Lucrările de decolmatare și taluzare la lac au început în iulie 1985, iar pe 21 august 1986, a fost închis stăvilarul Ciurel și apele Dâmboviței au început să se adune în spatele zăgazurilor din pământ și beton. Lacul Morii este cel mai mare lac din București, având o suprafață de 246 ha.
Lacul se află la circa șase kilometri de centrul orașului și este situat între cartierul Crângași la est și sud-est, cartierul Giulești la nord și nord-est și satul Roșu (comuna Chiajna din județul Ilfov) la sud-vest. În subsidiar, lacul permite realizarea unei zone de agrement în cartierul Crângași și permite asigurarea unui debit de scurgere salubră pe Dâmbovița în capitală. Lacul a fost realizat printr-un baraj de 15 metri înălțime, cu un corp central de beton, prelungit cu diguri de pământ longitudinale cu o lungime totală de șapte kilometri. Volumul lacului este de 14,7 milioane m³, având o tranșă de atenuare a viiturilor de 1,6 milioane m³, peste nivelul normal de retenție. După alte surse, Lacul Morii are H= 19,00 m și V=18,70 mil. mc.. Volumul efectiv pentru atenuarea viiturilor poate fi mărit prin realizarea de pregoliri, în perioadele în care se prognozează apariția unor viituri. Realizarea lacului peste zona mlăștinoasă din Giulești, în apropierea unei zone urbane a necesitat dezafectarea unor folosințe existente, printre care demolarea unei biserici la care se ajungea peste un pod ridicat peste mlaștină și dezafectarea unui cimitir.
În partea de nord a lacului se află „Insula Îngerilor”, de fapt o peninsulă cu o suprafață de 32.723 m², legată de malul lacului printr-un istm îngust de pământ. În 2011, câțiva voluntari au plantat aici 475 copaci, creând o frumoasă zonă de plimbare și agrement. Pe Insula Îngerilor au fost organizate câteva concerte mari de muzică. Lacul este folosit ca o zonă de recreere și există concursuri de scutere, bărci cu pânze și spectacole, inclusiv spectacole de tip Air-Show. Festivalul de Muzică „Coke Live” și alte concerte au fost organizate în zona Lacului Morii. Windsurful este foarte popular pe Lacul Morii, aici existțnd cursuri de windsurf pe lac, ski pe apă, skijet și alte sporturi de apă care sunt, de asemenea, populare. Lacul Morii este menționat artistic în poezia Pe Lacul Morii de Ana Blandiana. Există proiecte pentru a face Lacul Morii o super-destinație de călătorie. Există, de asemenea, proiecte pentru a face Lacul Morii o modernă zona rezidentială, comercială și de afaceri. Un alt proiect este un tunel de autostradă care face legătura între Lacul Morii și Centrul Civic (Piața Unirii) și autostrada A1. Probabil se va lega cu autostrada suspendată care se va face… Deocamdată s-a creat o alee de promenadă minunată ce merită vizitată…
Primăria Sectorului 6, prin Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană (ADPDU) Sector 6, a finalizat în opt luni lucrările de modernizare pe digul Lacul Morii. Acesta a inaugurat de 1 Iunie 2022, în prezența a circa 10.000 de oameni, ieșiți la plimbare pe parcursul întregii seri, porțiunea de dig amenajată. Aceasta are o lungime de 2.155 de metri și o suprafață totală de 10.344 m2. Găsiți aici 18 pergole de lemn, 66 de bănci, 57 de coșuri de gunoi și aproape 100 de stâlpi de iluminat. De asemenea, promenada e dotată cu 20 de sisteme de supraveghere video și cu 5 sisteme People Counter. Lucrările au costat circa 10 milioane de lei. Pista de alergare are o lungime de 2,15 kilometri și e realizată din tartan de cauciuc, un material moale, menit să protejeze articulațiile sportivilor. Este cea mai lungă pistă de alergare profesională din România, implementată pe domeniul public, care beneficiază de un sistem certificat World Athletics, sistem care se găsește pe multe dintre stadioanele pe care s-au desfășurat competiții internaționale de atletism. Pentru a evita accidentele, dar și deteriorarea pistei de alergare, bicicliștii nu au acces pe promenadă. Special pentru ei, a fost amenajat un drum de aproximativ 2 kilometri, aflat la baza digului, ce pornește de la barajul Ciurel până la insulă. Cei care vor să urce și să se plimbe pe dig, își pot lăsa bicicletele la rastelul special amenajat. (G.V.G.)
Lasă un răspuns