1 noiembrie 2022: „Luminația” candelelor la Cimitirul Eroilor din București…

Asociația București luminează Cimitirul Eroilor Revoluției din 1989, din Capitală, cu ocazia sărbătorii „Luminației” pe 1 noiembrie de la ora 19. Acțiuni similare au loc în Târgu Mureș și Cluj.

„Luminația”, cunoscută și ca Ziua Morților, este o sărbătoare celebrată pe 1 noiembrie. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii vin să aprindă lumânări la mormintele celor dragi. Potrivit legendelor populare, în prima zi de brumar, porțile dintre cele două lumi se deschid și numai acum cei plecați dintre noi pot să ne viziteze. Din acest motiv, proverbul “despre morți numai de bine” capătă o semnificație aparte.

„Luminația” coincide cu „Sărbătoarea Tuturor Sfinților” ce este celebrată încă din secolul al IV-lea și poartă diferite denumiri: în latină Sollemnitas Omnium Sanctorum, în maghiară Mindenszentek, în germană Allerheiligen, în franceză Toussaint, în spaniolă Día de Todos Los Santos. Aceasta se desfășoară atât în amintirea sfinților cunoscuți, cât și a celor necunoscuți.

Ziua morților sau „Luminația”, în latină „Ccommemoratione omnium fidelium defunctorum”, adică „Pomenirea tuturor credincioșilor răposați” este ziua în care creștinii cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse. În noaptea „Luminației” se spune că sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii merg să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.

Cu ocazia acestei zile de pomenire, voluntarii Asociației București vor fi prezenți, pe 1 noiembrie, în Cimitirul Eroilor Martiri ai Revoluției din 1989, din București, situat pe Calea Șerban Vodă 241, unde se odihnesc sute de Eroi uciși pentru libertate și democrație în acel Decembrie însângerat. În semn de recunoștință, vom aprinde câte o candelă pentru fiecare și îi vom spune: nu te-am uitat.

Acțiunea va începe la orele 19.00. Vă invităm să participați împreună cu noi.

Comunicator Ioana Oancea, Asociația București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*