„Albastrul de Voroneț” va „inunda” capitala vieneză

Cum ar fi dacă ai ajunge în capitala valsului, Viena, și ai putea vizita o replică a mănăstirii Voroneț, cu tot straiul de sărbătoare al picturilor sale? Știm că mănăstirile pictate exterior ale Bucovinei și Moldovei noastre, sunt unicate mondiale, dar iată, această unicitate este acum „exportată” spre insulele de creștinătate română din Europa. Mănăstirea Voroneț e cea mai faimoasă dintre ctitoriile lui Ștefan cel Mare, un monument aflat și pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Frescele sale vorbesc despre rafinatele cunoștinte ezoterice ale teologilor medievali moldoveni și despre talentul artistic al meșterilor anonimi. Numită și „Capela Sixtină a Orientului”, Mânăstirea Voroneț, renumită pentru culoarea minunată, este una dintre cele mai frumoase mânăstiri din Moldova.

De curând a avut loc sfințirea Bisericii Sf. Ștefan cel Mare din Viena: Simbol al credinței și vredniciei poporului nostru pe pământ austriac. Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a sfințit sâmbătă altarul Bisericii „Pogorârea Sf. Duh” și „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena, despre care a afirmat că este un „simbol al credinței și vredniciei poporului nostru pe pământ austriac”. Cinci ierarhi i-au fost alături în slujire: Înaltpreasfințitul Părinte Arsenie Kardamakis, Mitropolitul grec al Austriei și Exarh al Ungariei și Europei Centrale, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, Prea­sfinţitul Părinte Sofian Brașo­veanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Au mai participat stareți și starețe din mănăstirile bucovinene, Excelența Sa Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Republica Austria, reprezentanți ai Primăriei Sectorului 2 al Vienei, zeci de clerici din diaspora, binefăcători și credincioși. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduși de Arhidiaconul Mihail Bucă, și de Corala „Sfântul Ștefan cel Mare” a parohiei, dirijată de Diac. Theodore Coresi și de dr. Catarina Coresi Lal. Înaltpreasfințitul Părinte Serafim a vorbit în cadrul slujbei despre semnificațiile teologică și duhovnicești ale arhitecturii unei biserici ortodoxe.

Altarul unei biserici este locul cel mai sfânt al ei, Sfânta Sfintelor. După cum știm, Ortodoxia are un simț profund al misterului, al sacrului prezent în arhitectura bisericii, în icoane și fresce, în ritualul slujbelor și muzica vocală. Totul în Biserică are o semnificație, un simbol, care ne trimite către realitatea cea mai înaltă a lumii cerești”, a spus părintele mitropolit. Șase ierarhi au slujit la sfințirea altarului Bisericii Sf. Ștefan cel Mare din Viena, sâmbătă, 11 iunie 2022. „O biserică ortodoxă se compune în general din trei părți: pronaosul, naosul și altarul, care simbolizează pe cele trei persoane ale Sfintei Treimi. Pronaosul Îl simbolizează pe Duhul Sfânt, sub al Cărui imbold lăuntric venim la biserică, spre a ne uni cu Hristos în Taina Euharistiei. Din pronaos pășim spre naos, simbolul Fiului, iar din naos înaintăm spre Sfântul Altar, simbolul Tatălui. Este o ascensiune tainică”, a explicat Înaltpreasfinția Sa. „Duhul Sfânt ne îndrumă spre Fiul, iar Fiul ne arată pe Tatăl. Dacă Fiul lui Dumnezeu S-a descoperit lumii prin Întruparea Sa, iar Duhul Sfânt prin Pogorârea Lui la Rusalii sub formă de limbi de foc, Dumnezeu Tatăl rămâne învăluit în misterul pe care-l reprezintă Sfântul Altar, Sfânta Sfintelor.” Fără legătura strânsă cu Biserica, fără rugăciune și înfrânare de la plăcerile trupului, sufletul se împătimește de lucrurile lumii acesteia, devine carnal și insensibil la tainele care ne înconjoară”, a mai precizat Înalpreasfințitul Părinte Serafim.

Mitropolitul Serafim al Germaniei a vorbit despre semnificația arhitecturii bisericii și despre necesitatea vieții în Biserică: „Biserica este viața noastră, a creștinilor. Nicăieri în lume sufletul nostru nu se simte mai bine, mai ocrotit și învăluit de prezența lui Dumnezeu ca în biserică. Numai în biserică, la rugăciune, ne ușurăm de durerile și tristețile pe care le acumulăm în viața de toate zilele”, a adăugat Mitropolitul Germaniei. Ierarhul a mulțumit credincioșilor și parohului „pentru jertfa ridicării acestei biserici, simbol al credinței și vredniciei poporului nostru pe pământ austriac, unde a studiat și muncit de-a lungul secolelor o întreagă pleiadă de români”. Mulțumire aducem și autorităților orașului Viena, care au întâmpinat cu bunăvoință cererea noastră de a avea o biserică reprezentativă, care să îmbogățească patrimoniul spiritual și cultural al capitalei austriece”, a adăugat părintele mitropolit. Ierarhul român a mai mulțumit Bisericii Catolice și Cardinalului Christoph Schönborn, arhiepiscopul catolic de Viena, „pentru sprijinul moral și material oferit comunităților ortodoxe românești din Austria”. „Nu în cele din urmă, mulțumim tuturor preoților noștri din Austria, care fac eforturi imense pentru îngrijirea duhovnicească a credincioșilor și pentru a avea fiecare un locaș de cult propriu”, a spus Mitropolitul Serafim în încheierea cuvântului său. După cuvântul Mitropolitului Serafim, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a citit mesajul Părintelui Patriarh Daniel la sfințirea altarului Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena. „Această biserică a fost construită în timp scurt (2018-2021), în perioada grea a pandemiei de Coronavirus, dar în mod providenţial şi pe parcursul anului 2021, consacrat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României”, a transmis Patriarhul României. Preafericirea Sa a apreciat că proiectul este „emblemă a frumoasei colaborări cu autoritățile vieneze”, iar biroul de pelerinaje al parohiei, care va colabora cu Agenția Basilica Travel a Patriarhiei Române, oferind servicii de turism religios și pentru cetățenii austrieci, va fi prilejul pentru a lega noi prietenii și a arăta frumusețea și bogăția spirituală a României. În semn de recunoștință pentru implicarea în proiectul de construire a bisericii, au fost acordate mai multe distincții.

Parohia „Pogorârea Sf. Duh” și „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena a oferit fiecărui ierarh prezent câte o bederniță cu chipul Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare. Cei șase ierarhi participanți la slujba de sfințire a Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena au primit din partea parohiei câte o bederniță cu chipul sfântului voievod. Manifestările prilejuite de sfințirea Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena au continuat duminică prin serbarea primului hram al bisericii și sfințirea magazinului bisericesc și a biroului de pelerinaje ale parohiei. „Cred că au fost peste 100 de ședințe (cu autoritățile locale) în care am explicat ceea ce dorim, am adus foarte multe fotografii, albume cu mănăstiri, pentru ca oficialitățile de aici să înțeleagă ce dorim noi să facem”, a declarat Părintele Paroh Emanuel Nuțu. Colaborarea cu autoritățile locale a fost însă exemplară, mai ales că încrederea lor era deja câștigată, Primăria Sectorului 2 al Vienei sprijinind recent și construcția unui bloc cu 47 de apartamente pentru comunitatea românilor din acest district.

Piatra de temelie a Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena a fost pusă de Părintele Mitropolit Serafim în 2017, iar lucrările de construcție au început în noiembrie 2018. Biserica urmează să fie pictată în frescă atât în exterior, cât și la interior, urmând astfel să devină un adevărat Voroneț vienez. (G.V.G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*